Urgell participa a les Jornades Europees del Patrimoni amb Catalonia Sacra

Catalonia Sacra ha organitzat la participació en l’edició 2020 de les Jornades Europees del Patrimoni (JEP) proposant una trentena d’activitats repartides arreu de Catalunya per promoure el coneixement i l’accés al Patrimoni Cultural de l’Església.

Aquesta nova edició de la iniciativa europea es fa els dies 9, 10 i 11 d’octubre, per promoure el coneixement i l’accés al patrimoni cultural; a Catalunya l’impulsa l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural de la Generalitat.

Una de les novetats d’enguany són sis visites centrades en els oficis relacionats amb l’estudi, la conservació i la gestió del patrimoni cultural. Els participants podran conèixer sobre el terreny la tasca que realitza un arquitecte, un arqueòleg, un restaurador, un arxiver o un fotògraf.

També s’oferiran deu visites (una en cada una dels deu bisbats amb seu a Catalunya) per visitar esglésies amb gran valor patrimonial però més desconegudes pel gran públic.

Diferents esglésies que formen part de la Xarxa de Catalonia Sacra també programaran visites i activitats per aquest segon cap de setmana d’octubre.

Com cada any totes les activitats que formen part de les JEP són gratuïtes. Aquest any a causa de la Covid-19, les visites i tallers es faran amb inscripció obligatòria i amb grups reduïts. Tots els espais disposaran de gel i es mantindran les distàncies de seguretat.

A la diòcesi d’Urgell, és previst la visita de l’església de Sant Víctor de Dòrria el dissabte 10 d’octubre a les 16.30 h. I també l’aproximació a la tasca de l’arxiver, amb una visita guiada a l’Arxiu Diocesà i Capitular d’Urgell a càrrec de Mn. Benigne Marquès, el divendres 9 d’octubre a les 17.30 h.

Enguany el Consell d’Europa ha proposat que les JEP girin entorn del binomi patrimoni i educació, més enllà de l’oferta d’activitats per escolars. Atenent al prec, l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural ha impulsat la iniciativa “Desperta el Patrimoni”, que fomenta la creació de models 3D de béns mobles a partir d’una aplicació de telèfon mòbil. Catalonia Sacra organitzarà una desena de sessions del taller «Desperta el Patrimoni» en esglésies rellevants de tot Catalunya.

Amb la participació de Catalonia Sacra a les JEP, l’Església referma el seu compromís amb la conservació i obertura a la societat del seu patrimoni cultural. Aquest patrimoni és el resultat de la vinculació entre el cristianisme, la cultura, la identitat i l’espiritualitat.

Les JEP són l’esdeveniment cultural participatiu més gran d’Europa, creat pel Consell d’Europa el 1985. Les jornades permeten cada any a més de 20 milions de persones visitar gaudir i reivindicar el patrimoni cultural. L’objectiu de les JEP és sensibilitzar sobre la riquesa i diversitat cultural, potenciar-ne l’interès o reivindicar la necessitat de protegir i conservar tots aquests elements.

Compartir