Trobada al Monestir de Sta. Maria de Gualter

El dissabte 20 de juliol va tenir lloc a Gualter (La Baronia de Rialb) la 26ª Festa del Monestir de Santa Maria, organitzat pel “Patronat d’Amics i Protectors del Monestir de Santa Maria i Romànic de La Baronia de Rialb”, amb la col·laboració de l’Ajuntament, de la Parròquia i altres entitats. Una diada en què es vol mostrar des de diversos àmbits, religiós, cultural i festiu, la riquesa patrimonial de Gualter, i més concretament del seu Monestir (del segle XII) que és una de les obres més emblemàtiques -com a patrimoni cultural- de La Noguera i de La Baronia de Rialb.

Al vespre va tenir lloc la celebració de la Missa, on hi van assistir, entre altres autoritats, la Directora General de l’Administració Local de la Generalitat de Catalunya, Sra. Roser Vestit, i l’Alcalde de la Baronia de Rialb, Il·lm. Sr. Antonio Reig. La celebració va estar acompanyada per la banda de música “Bellpuig cobla”. Mn. Bonifaci Fortuny, Rector de Gualter, va presidir la celebració, acompanyat per Mn. Jaume Mayoral. A l’homilia va fer una reflexió sobre la trobada de Jesús amb Marta i Maria, a Betània, tot recordant la necessitat d’ajudar i servir als altres però també de contemplar i pregar Déu. Una mirada que es feia més escaient en l’església del monestir que no té sostre a la nau central, per una explosió durant la Guerra Civil que el va malmetre, i que es podia veure un cel ben lluminós.

Una vegada acabada la celebració religiosa, amb un record pels difunts del darrer any i unes pregàries que demanaven pel país i la seva gent, va tenir lloc en la mateixa església un concert de “Bellpuig cobla” amb una selecció de música popular catalana, que va ser molt aplaudida pels molts assistents que omplien l’església del monestir. Després hi va haver al Claustre una cantada d’havaneres, on no hi va faltar el tradicional i esperat rom cremat. També dins les adjacents instal·lacions de l’Ajuntament hi havia un seguit d’exposicions i un audiovisual sobre la zona.

Una diada ben complerta per poder reivindicar la riquesa del patrimoni cultural i religiós de Gualter i de tota La Baronia de Rialb que té en el seu territori 23 esglésies romàniques, poc conegudes per la majoria de la gent i que suposen un gran llegat històric i artístic, interessant per visitar i conèixer.

Compartir