Restauració de l’església de la Nativitat de la M. de Déu de Sossís (Conca de Dalt)

El diumenge dia 5 de novembre l’Arquebisbe d’Urgell, Mons. Joan-Enric Vives, acompanyat del Vicari General Mn. Josep Maria Mauri i el Secretari general Mn. David Codina, va inaugurar les obres de restauració i millora de l’església de la Nativitat de la Mare de Déu de Sossís (municipi de Conca de Dalt). A la seva arribada al poble fou rebut pel Sr. Alcalde de Conca de Dalt, Il·lm. Sr. Martí Cardona i Rocafort i per l’Il·lm. Sr. Josep Maria Aleu i Agullana, Representant de l’Entitat Municipal Descentralitzada de Sossís, així com pel President del Consell Comarcal del Pallars Jussà, Il·lm. Sr. Constantí Aranda i Farrero i el Rector de la Parròquia, Mn. Francesc Lloret i Mirabet, així com per la Secretària Sra. Rosa Fornons Isarn i tot el poble que l’esperava.

Junts es desplaçaren a l’església de la Nativitat de la Mare de Déu on tingué lloc l’acte d’inauguració de les obres dutes a terme gràcies a la col·laboració i aportacions dels Ajuntaments de Conca de Dalt, l’Entitat Municipal Descentralitzada de Sossís, la Diputació de Lleida i el Bisbat d’Urgell així com a l’ajuda generosa dels veïns i fidels de Sossís. L’Arquebisbe Joan-Enric en el seu parlament destacà l’agraïment per part del Bisbat d’Urgell a les entitats i fidels que han fet possible la restauració tan bonica de l’església que es beneïa en aquella jornada i mostrà la importància de traspassar a les noves generacions de fidels el patrimoni que sempre suposa l’església en un poble. Cal valorar que per als cristians és el lloc més important de tots perquè allà naixem a la fe pel baptisme, hi celebrem els sagraments, i és el lloc on ens acomiadem d’aquest món en la celebració de les exèquies, camí de l’eternitat.

Tot seguit tingué lloc la celebració solemne de l’Eucaristia  dominical que fou presidida per l’Arquebisbe i concelebrada pels Mossens i on assistiren les Autoritats i una gran quantitat de fidels que ompliren el temple. A la seva homilia l’Arquebisbe glossà les lectures proclamades en aquell diumenge i sobretot l’Evangeli (Mt 23,1-12) on Jesús demana una coherència de vida entre les paraules i les obres i critica els fariseus i els mestres de la Llei perquè “diuen i no fan”. Mons. Vives animà els fidels a mantenir sempre en la seva vida aquesta coherència i autenticitat de vida que es testimonia molt més enllà de les paraules i que dóna credibilitat a la nostra fe. També animà els fidels a viure el valor de la humilitat que Jesús proposava a l’Evangeli i que es concretava en la màxima “tothom qui s’enaltirà serà humiliat, però tothom qui s’humiliarà serà enaltit” i que Jesús volia per als seus deixebles ja que “tots vosaltres sou germans”. Mons. Vives subratllà com aquesta invitació de Jesús és especialment significativa per als qui tenen autoritat i poder a la terra però és vàlida per a tots els fidels i explicà el sentit de la paraula “ministre” que vol dir servidor.

Al final de l’Eucaristia tingué lloc la benedicció de les obres de restauració i millora del temple i el cant del Virolai a la Mare de Déu de Montserrat.

Davant la situació que vivia Catalunya en aquells dies, Mons. Vives lamentà els empresonaments preventius i tot allò que porti a la humiliació de les persones o els pobles, i que pugui conduir a una desafecció perillosa que va en contra de la pau social i la fraternitat entre pobles germans. I exhortà la comunitat cristiana a pregar i a buscar amb perseverança la comunió de tots, més enllà de les legítimes diferències polítiques, procurant sempre ser gent de pau i que treballa per la concòrdia, la reconciliació, la valoració del discrepant i la pau.

A la sala de l’Ajuntament de Sossís visità una bonica exposició històrica de fotografies sobre Sossís i els treballs al segle XX a les seves mines de carbó i del calç, i tingué lloc un petit refrigeri. L’Arquebisbe pogué saludar i conversar amb tots els veïns del poble i al final es prengué una fotografia de grup que cloïa la joiosa visita.

Compartir