Restauració de les campanes de la Guàrdia de Noguera

La parròquia de la Mare de Déu del Remei de  Guàrdia de Noguera va celebrar el dissabte 25 d’agost la restauració i renovació del sistema de toc de les tres campanes de l’església amb una Missa d’Acció de Gràcies i una pregària de benedicció, que foren presidides pel Vicari General Mn. Josep M. Mauri, acompanyat per l’Arxiprest de Pallars Jussà, Mn. J.Antoni Mateo i per Mn. Emili Villegas que hi ha servit pastoralment durant l’estiu. 

Mn. Josep M Mauri fou rebut a la seva arribada per Mn. Mateo i Mn. Villegas i pels representants del consistori de Castell de Mur, que li varen explicar el procés que s’havia seguit per la restauració i amb els que va poder visitar les campanes ja instal.lades. L’Alcalde, Il.lm. Sr. Josep M. Mullol i la regidora de Cultura, Sra. Conxita Rodriguez van explicar els trets més importants de les campanes.

Les campanes daten de 1837 la més antiga, de 85 cm de diàmetre, amb el nom de Santa Bárbara i de 1903 la més gran de totes i la petita, aquesta última dedicada a Santa Filomena i amb un escut amb les quatre barres. S’han fet un treball d’investigació a través dels arxius de l’ajuntament i s’han reconstruit donants i fonedors. Josep Carvajal i fills s’han encarregat de les obres de restauració, netejant i recuperant les campanes, jous i anclatges, i instal.lant mecanismes nous de toc electrònics.

Després se celebrà l’Eucaristía durant la qual Mn. Mauri va posar en relleu en la homilia la celebració aquella diada de la festa de Sant Josep de Calassanç, fill de Peralta de la Sal i va posar èmfasi en el carisma d’aquest sant. També va agraïr la col.laboració de l’Ajuntament i de la Diputació, gràcies als quals ha estat possible aquest treball de recuperació de les campanes: “per nosaltres és una alegria estar avui aquí, doncs estem conservant el patrimoni que ens han llegat els nostres majors”, i també va recordar l’esforç de les generacions precedents en la conservació d’un espai molt significatiu per la comunitat: “en aquesta església hi han passat moltes coses , es un lloc de celebració i també és un lloc de record de molts moments de la nostra història personal i col.lectiva, i això ens fa sentir pau al cor i serenitat a l’esperit”. Després es va dur a terme la pregària de benedicció de les campanes.

En acabar es va dur a terme l’acte formal amb els parlaments de les autoritats, encapçalats pel del Alcalde, Mn. Mauri i el del representant de la Diputació de Lleida, Il.lm.Sr. Antoni Navinés.

Després, el darrer campaner del poble, el Sr. Pepito Boix va fer un repic de campanes que va anar seguit d’un concert de tocs de campana ofert pels campaners de Borges Blanques. Un aperitiu popular va cloure les activitats.

Compartir