Recepció del Copríncep Episcopal al President de la República de Portugal

El Copríncep Episcopal i Arquebisbe d’Urgell, Mons. Joan-Enric Vives, ha ofert aquest vespre un sopar de gala al President de la República de Portugal, Excm. Sr. Marcelo Rebelo de Sousa, que es troba en visita oficial al Principat d’Andorra.

Cap a dos quarts de nou del vespre, el President Rebelo de Sousa i les delegacions portuguesa i andorrana han arribat al Palau Episcopal. Han estat rebuts per l’Arquebisbe d’Urgell i Copríncep Episcopal, acompanyat del seu Representant Personal, M. I. Mn. Josep Maria Mauri, i del Representant Personal del Copríncep Francès, M. I. Sr. Patrick Strzoda.

El Copríncep Episcopal i el President portuguès, juntament amb els dos Representants dels Coprínceps, l’Ambaixador de Portugal a Andorra Excm. Sr. Ribeiro de Menezes i el Secretari d’Estat de les Comunitats portugueses Excm. Sr. José Luis Carneiro; han mantingut a continuació una breu reunió al Saló Blanc del Palau, durant la qual Mons. Vives ha obsequiat el President Rebelo de Sousa amb una còpia facsímil del foli 82v. del Beatus de La Seu d’Urgell, en la qual el miniaturista va representar el moment en què Noè rep el colom de la pau amb una branca d’olivera al bec.

L’elecció d’aquesta miniatura no ha estat a l’atzar, sinó per l’actualitat del que simbolitza. El Beatus identifica Noè amb Crist i l’arca amb l’Església. L’arribada del colom anuncia la retirada de les aigües i el començament d’una nova era després d’una època de dificultats i tribulacions i l’ensenyança eterna sobre la malícia de l’home i la salvació concedida al just. Una nova era de concòrdia i pau a la terra.

El President Portuguès ha rebut amb manifesta il·lusió l’obsequi (“sóc col·leccionista”, ha comentat amb Mons. Vives), i, al seu torn, ha correspost el Copríncep amb un present que també ha qualificat de “simbòlic”: una delicada safata circular de plata, bellament treballada, amb un motiu central que representa un ram d’olivera “el símbol de la pau”, ha explicat Rebelo de Sousa.

Acabada la reunió, el Copríncep i el President portuguès han rebut els assistents al sopar  al Saló del Tron, i ha tingut lloc el sopar de gala ofert pels Coprínceps.

Prèviament, el President portuguès havia visitat la Casa de la Vall, el Govern d’Andorra i el Comú d’Andorra la Vella.
Demà divendres és previst que l’Excm. Sr. Marcelo Rebelo de Sousa, participi en la celebració de la Missa Solemne en honor a la Mare de Déu de Meritxell, al Santuari Basílica de Meritxell, arribant-hi a peu, per exprés  desig seu, com un pelegrí més.

Adjuntem a continuació el text íntegre del discurs de l’Arquebisbe i Copríncep i la traducció al català del discurs del President de la República de Portugal pronunciats durant el brindis de cloenda del sopar.
 

La Seu d’Urgell, 7 de setembre de 2017

Parlament per a S.E. el PRESIDENT DE PORTUGAL

Excel·lentíssim Senyor President de la República de Portugal

Molt Il·lustres Autoritats; Senyores i Senyors.

Permeteu-me, Excel·lència, que us expressi els sentiments de consideració i estima, compartits per ambdós Coprínceps, i pel Poble Andorrà i els seus poders públics, que són aquí presents en la seva representació més alta –M.I. Sr. Cap de Govern, M.I. Sr. Síndic General i M.I. Sr. President del Consell Superior de la Justícia–; i que us reconegui l’honor que Vós i la República de Portugal us mereixeu.

Juntament amb el Representant Personal de S.E. el Copríncep francès Emmanuel Macron us vull manifestar el goig i la satisfacció per la vostra visita al Principat d’Andorra, que expressa de forma fefaent les bones relacions d’amistat i cooperació amb la noble i estimada Nació Portuguesa, amb la qual compartim els camins de la Conferència Iberoamericana, i el destí Europeu. Estem convençuts que no ens faltarà el vostre suport en les actuals negociacions amb la Unió Europea per tal de poder assolir un just i equilibrat Acord d’Associació, respectuós amb les nostres necessitats i peculiaritats nacionals.

Hem viscut molt a prop vostre i de tot el Poble Portuguès els recents incendis i sobretot la dura tragèdia de Pedrógão Grande, així com altres luctuosos esdeveniments a Madeira, i els morts en l’atemptat de Barcelona, que tant ens ha commogut a tots. Estem també tot el Poble andorrà, les Autoritats, i nosaltres els Coprínceps, ben a prop de les víctimes i de les famílies, en comunió solidària.

Vull remarcar en aquesta avinentesa de la nostra trobada amical, que en totes aquestes situacions de dolor per a Portugal, com en moments de joia o d’importància per al país, sempre hi trobem Vostra Excel·lència prop del vostre poble. Recentment ens hem pogut saludar els dos en la missa per la pau a la Sagrada Família de Barcelona. Això diu molt de la Vostra excel·lent Persona com a President de la República ben estimat i de la Vostra comunió amb tots els ciutadans de totes les classes socials del país. Us felicito sincerament, perquè la veritable autoritat (“auctoritas”) es demostra en l’exemplaritat moral i la humilitat en el servei i en la presa de responsabilitats pel bé de les persones i preferentment de les que més pateixen o són més vulnerables. Felicitats Sr. President. Portugal està en bones mans!

Excel·lència, visiteu un País que compta amb uns lligams afectius amb el vostre, els quals s’han trenat durant anys gràcies als connacionals portuguesos establerts des de dècades al Principat, que han contribuït molt eficaçment al desenvolupament d’aquestes Valls Andorranes.

Andorra ha estat sempre un país hospitalari i d’acollida. Ha sabut integrar i créixer amb l’arribada de diferents generacions de persones en un ambient de pau i pacífica convivència.

És aquest, precisament, un dels distintius del nostre Principat: la ferma actitud col·lectiva de viure en pau, la qual ha estat sempre la nostra fortalesa en els moments de dificultat i la nostra força creativa en les diverses etapes de la història.

Actualment, davant els nous reptes de la societat internacional, davant les incerteses i els conflictes bèl·lics tan sagnants que comporten tanta destrucció i deshumanització, els nostres dos països, a partir de la seva experiència pacificadora, poden aportar un missatge clar, no basat únicament en declaracions, sinó en una opció ferma a favor de la pau i de la concòrdia, trets distintius de la nostra identitat.

Des de fa anys molts ciutadans dels nostres pobles s’han entrecreuat en els camins de la recerca del progrés, del treball i del benestar. La comunitat portuguesa continua essent la tercera més nombrosa a Andorra. I és una comunitat molt ben integrada i molt estimada per tots. Andorra valora molt tots els portuguesos que han col·laborat a fer gran el nostre país. Tothom ha pogut constatar les virtuts dels vostres nacionals i nosaltres els apreciem profundament, i jo personalment mantinc uns llaços ben amicals i estrets amb la Comunitat Portuguesa a les diferents Parròquies del nostre País. M’hi sento obligat encara més per haver rebut fa uns anys de mans del President de la República la immerescuda distinció de la Gran Creu de l’Orde de Cristo, que m’uneix estretament i amb major estimació a la gran i coratjosa Nació Portuguesa.

Excelência, Autoridades muito ilustres,

Minhas senhoras, meus senhores.

Agora quero brindar por um futuro venturoso de todo o povo português, pelo aprofundamento das relaçôes de amizade e colaboraçâo entre os nossos dois países e suas respectivas Autoridades, assim como pelo bem-estar e felicidade plena de Vossa Excelência. Votos de muitas felicidades!


Viva Portugal!
i Visca Andorra!

Palau Episcopal de La Seu d’Urgell,

7 de setembre de 2017 
{youtube}Hr4-ZZInKAU{/youtube}
 

Brindis de Sa Excel·lència el President de la República Portuguesa amb motiu del sopar oficial ofert pel Copríncep d’Andorra

La Seu d’Urgell, 7 de setembre de 2017

Sa Excel·lència Reverendíssima,

M.I. Representant del Copríncep francès,

M.I. Cap de Govern,

M.I. Síndic,

M.I. Ministra d’Afers Exteriors,

Excel·lències,

Senyores i senyors,

Agraeixo les paraules de Vostra Excel·lència i també, de manera molt sensible, agraeixo l’hospitalitat amb la qual he estat rebut al Principat d’Andorra.

Em va honrar molt la invitació per a efectuar aquesta visita, i la forma com que Vostra Excel·lència i el Govern d’Andorra s’han esforçat per a que es realitzés, com un símbol dels forts lligams entre els nostres països i Pobles.

Al mateix temps, m’agradaria aprofitar aquesta oportunitat per a reiterar el meu profund agraïment pel missatge de condol que Sa excel·lència em va dirigir després de les tràgiques conseqüències dels incendis que van assolar la regió centre de Portugal el juny passat.

També considero de capital importància recordar, aquí a Urgell, les víctimes del recent atemptat terrorista a Barcelona, que tantes vides ha causat, i mai estarà de més repetir la condemna i el repudi per aquest atemptat. En aquests moments, és la nostra obligació honrar la memòria de les víctimes i alçar ben alta la nostra veu en defensa d’una acció comuna, a nivell europeu i amb els nostres països socis i amics, per condemnar el terrorisme i per a la prossecució d’una estratègia comuna per al seu combat.

Excel·lència,

La meva visita s’inicia la vigília d’un dia molt especial per al poble andorrà, al qual tindré l’honor d’associar-me; i es tradueix en la importància, que crec que és compartida per ambdós Coprínceps i pel Govern d’Andorra, que Portugal atribueix a la seva relació amb el Principat.

A més d’aquesta dimensió n’hi afegiria una altra, si es pot encara més rellevant en un moment en que vàries veus s’alcen contra la lliure circulació i quan creix la  desconfiança envers l’altre. Em refereixo, naturalment, a la presència d’una forta i ben integrada comunitat portuguesa a Andorra, que ha treballat durament pel desenvolupament econòmic i social del Principat.

Aquesta comunitat, amb la qual em trobaré demà, és el llaç que ens uneix més important, i el símbol perfecte de les virtuts del treball, la dedicació i l’esforç, que, estic segur, també reconeixen les autoritats andorranes.

Aquest lligam afectiu entre els nostres dos països i Pobles ens ha de mobilitzar en l’aprofundiment de les nostres relacions bilaterals, ja sigui en l’àmbit polític, o en el camp econòmic. De fet, Portugal i Andorra encara tenen un camí comú a recórrer per a reforçar els respectius lligams econòmics.

És justament en aquest context que saludo la determinació andorrana per haver apostat per la diversificació de la seva economia, explorant noves vies, signant acords amb nous socis i reforçant la seva inserció en un sistema internacional basat en regles i estàndards comuns. Verifico amb satisfacció l’augment els últims anys dels intercanvis comercials entre els nostres dos països.

També em felicito pel lligam afectiu entre els nostres dos Països i Pobles que correspon també a una proximitat profunda en l’àmbit polític, ja sigui en la dimensió bilateral, o en el context multilateral.

En un moment en que les tendències proteccionistes semblen guanyar terreny polític, i en una fase caracteritzada per un exercici de reflexió sobre el futur de la Unió Europea, enalteixo vivament la determinació del Principat d’Andorra a quedar-se com a un soci actiu i compromès en el projecte europeu.

Portugal ha estat i seguirà sent un dels més forts valedors del procés d’integració europea i un defensor convençut de la importància de compartir amb els nostres països veïns i amics els beneficis d’aquest projecte marcat per la Pau, pel creixement i pel desenvolupament econòmic i social.

És en aquest context que confirmo el suport de Portugal a la continuació de les negociacions per a un Acord d’Associació entre Andorra i la Unió Europea, que permetrà una major participació en el mercat interior i tindrà, estic segur, una traducció visible en el creixement econòmic del Principat, així com un major apropament entre els nostres dos Països.

A més del marc europeu, Portugal i Andorra comparteixen igualment l’espai comú iberoamericà, ple d’oportunitats i amb un enorme potencial per a l’apropament dels nostres Pobles i cultures.

Amb la seva adhesió a la Comunitat Iberoamericana, Andorra va donar un clar senyal del seu compromís amb el multilateralisme. Un valor que ha estat constantment apreciat i defensat per la política exterior portuguesa i que em plau també verificar que és compartit per les autoritats andorranes.

És en aquest context que rebo amb gran satisfacció la candidatura d’Andorra per a l’organització de la XXVII Cimera Iberoamericana, al 2020. Aquesta disponibilitat tradueix inequívocament la voluntat d’Andorra amb l’espai Iberoamericà, del qual Portugal sempre s’ha declarat com un fort defensor, conscient del seu potencial de cooperació i d’aproximació entre dues regions que comparteixen una rica i llarga Història comuna.

Aquest posicionament internacional basat en la defensa del multilateralisme correspon també, en ambdós països, amb una especial atenció a la promoció i protecció dels drets humans. Un senyal inequívoc que ens recordem de la Presidència andorrana del Consell d’Europa i de la seva importància que, en l’actual context internacional, no està de més subratllar.

A més, l’històric lligam que els nostres dos països han mantingut en el context multilateral, es tradueix també, en els suports recíprocs a les candidatures en organitzacions internacionals. Un camí que estic segur continuarem a construir en el futur.

Senyores i senyors,

És amb aquest esperit en ment- de reconeixement de la força de les nostres  relacions i de la creença en les seves potencialitats futures- que us demano que us que us ajunteu a mi en un brindis en honor als Coprínceps d’Andorra. Brindem  també per la salut i la prosperitat del Poble andorrà i pels llaços d’amistat i germandat que ens uneixen, reafirmant que Portugal seguirà sent un soci estable per al Principat d’Andorra.

Moltes gràcies.
{youtube}KCkREJyV_zI{/youtube}

Compartir