Participació de Mons. Vives al congrés sobre les Conferències episcopals a Salamanca

L’Arquebisbe d’Urgell Mons. Joan-Enric Vives va participar del 2 al 4 de juny al Congrés sobre les Conferències episcopals amb motiu dels 50 anys de la creació de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE) que va tenir lloc a d’Universitat Pontifícia de Salamanca. El programa del Congrés fou “Conferències episcopals: orígens, present i perspectives”.

El Congrés fou inaugurat pel president de la CEE i Gran Canceller de la UPSA, cardenal Ricardo Blázquez Pérez. La ponència inaugural ‘La Conferència Episcopal i la renovació conciliar a Espanya‘, anà a càrrec de l’Arquebisbe emèrit de Pamplona, ​​cardenal Fernando Sebastián Aguilar. La trobada es va desenvolupar en tres blocs: històric (gestació de les Conferències Episcopals i paper de la CEE en la Transició), teològic-canònic (des del Vaticà II fins al pontificat del Papa Francesc) i pastoral (missió de les Conferències Episcopals i la seva repercussió en la vida diària). Aquests eixos reuneixen a experts de les Facultats de Teologia i Dret Canònic de tot Espanya. El rector del Pontifici Col·legi Espanyol a Roma, José San José Prisco, clausurarà el congrés amb una conferència titulada ‘Les conferències episcopals en una Església sinodal‘, el dia 4 de juny.

El vicerector de Relacions Institucionals i Comunitat Universitària i també president del Comitè Organitzador, Jacinto Núñez Regodón, ha volgut «ponderar la importància que ha tingut la Conferència Episcopal Espanyola i que justifica que als 50 anys de la seva creació es celebri aquest congrés».

El vicerector ha expressat la gratitud de la Universitat Pontifícia de Salamanca a la Conferència Episcopal Espanyola per encarregar, a través del seu Comitè Executiu, a la UPSA l’organització del Congrés. “Agraïm aquesta confiança en la que és la Universitat de la Conferència Episcopal Espanyola», ha indicat.

Núñez Regodón ha destacat la importància de la CEE des de dos punts de vista: l’eclesial i el social. Des de la perspectiva eclesial perquè «la creació de la CEE és el primer fruit del Concili Vaticà II, que va suposar el desig d’actualitzar el missatge de l’Església d’acord a les necessitats del món actual», ha apuntat.

El vicerector ha explicat també l’aportació de la CEE a les diòcesis: «ha ajudat els bisbes, a constituir-se com a col·legi episcopal, donant la possibilitat de viure en comunió per ser també operatius en el servei a les esglésies del país», ha indicat. I també va insistir en el paper de la CEE com a interlocutor per al diàleg amb la Santa Seu. Des del punt de vista social, el vicerector s’ha referit a l’època de la Transició a Espanya en la implicació de la CEE «ja que va col·laborar decididament al fet que els catòlics se sumessin al diàleg, la concòrdia, el perdó, la recuperació de llibertats, etc. «, va puntualitzar.

Compartir