Orientacions pastorals per a la celebració de la Setmana Santa

L’Arquebisbe d’Urgell Mons. Joan-Enric Vives ha enviat una Carta als preveres, als diaques i als responsables de les Comunitats religioses de la Diòcesi, amb data 3 d’abril, amb unes Orientacions Pastorals per a la Diòcesi en aquesta actual Setmana Santa.

La Carta els diu:
 

Us faig arribar algunes orientacions pastorals per a la celebració de la Setmana Santa, donades les circumstàncies de l’actual pandèmia i les disposicions de les nostres Autoritats sanitàries, sempre tenint presents les disposicions fonamentals que ens ha donat la Congregació per al Culte Diví i la Disciplina dels Sagraments en els seus Decrets 1 i 2, de març 2020, amb una Nota explicativa (que teniu penjats a la pàgina web del Bisbat, www.bisbaturgell.org).
 

1. Totes les celebracions, en principi, han de ser sense la participació física dels fidels i, allà on hi ha comunitats religioses confinades, prenent les mesures adients (distància, no donar la pau, comunió per intinció, no bes de les imatges,…). En el portal de la pàgina web del Bisbat tindreu els horaris de les celebracions que es difondran per televisió, sigui des de la nostra Catedral, sigui des d’altres llocs, segons els canals.
2. Diumenge de Rams.- Fora de la Catedral, la Missa ha de ser sense benedicció dels rams, segons la fórmula 3a o entrada senzilla del Missal Romà.
3. Missa Crismal.- La celebraré a la nostra Catedral a les 12h. i serà retransmesa en directe pel canal youtube del Bisbat i per “Pirineus TV”. Us prego que tots els preveres que pugueu us hi uniu des de les vostres llars, per expressar així un signe de la nostra comunió en un únic Presbiteri, així com tots els altres diaques, religiosos, i fidels, en aquesta Eucaristia que prolonga en els Olis la gràcia pasqual al llarg de l’any. Els Sants Olis ja els recollireu més endavant. I si hi hagués alguna necessitat sacramental urgent, podeu fer servir els olis beneïts el darrer any.
La renovació de les promeses sacerdotals mirarem de fer-la més endavant.
4. Indicacions per al Tridu Pasqual.-
a. Dijous Sant: Tots els sacerdots podeu celebrar la Missa vespertina de la Cena del Senyor sense poble o bé pregar amb les Vespres. No hi ha lavatori dels peus i la reserva del Santíssim es fa al sagrari directament. Es deixen de tocar les campanes fins a la Vetlla Pasqual.
b. Divendres Sant: Seguiu el que ja està indicat en el Missal, afegint-hi a la penúltima intenció la que ens ha enviat la Congregació per al Culte Diví:
Intenció IX b. Pels qui sofreixen en temps de pandèmia
Preguem també per tots els qui pateixen les conseqüències de l’actual pandèmia: que Déu Pare concedeixi salut als malalts, fortalesa al personal sanitari, consol a les famílies i la salvació a totes les víctimes que han mort.
Oració en silenci. Després el sacerdot diu:
Déu omnipotent i etern, singular protector en la malaltia humana; mireu compassiu l’aflicció dels vostres fills que pateixen aquesta pandèmia; alleugeu el dolor dels malalts, enfortiu els qui en tenen cura, acolliu en la vostra pau els qui han mort i, mentre duri aquesta tribulació, feu que tothom pugui veure’s alleujat per la vostra misericòrdia. Per Crist Senyor nostre. R/. Amén.
A l’adoració de la Creu, només el sacerdot besa la creu, i es fa silenci.
No es poden fer processons o via crucis participatius.
La Col·lecta dels Sants Llocs ha quedat traslladada al diumenge 13 de setembre.
c. Vetlla Pasqual: S’omet la benedicció del foc, s’encén el ciri pasqual i es fa el pregó pasqual (Exsultet). En la litúrgia baptismal no es beneeix l’aigua i només es renoven les promeses baptismals.
Els qui no celebrin la Vetlla Pasqual han de resar l’Ofici de Lectura del Diumenge de Pasqua.
d. Diumenge de Pasqua: Enguany serà significatiu anunciar el triomf de Crist Ressuscitat a través d’un toc més llarg i joiós de les campanes.
Estaria bé mirar de fer arribar algun tipus de felicitació pasqual a les famílies i especialment als malalts de la parròquia i del poble, amb el compromís de pregar per tots els difunts i per les necessitats del món.
5. Altres disposicions.- Sobre el sagrament de la reconciliació, presteu-vos a escoltar les confessions en llocs adequats i amb les distàncies pertinents i sempre que sigui possible. Tingueu presents les disposicions tan àmplies que el Sant Pare Francesc ha donat durant aquesta pandèmia a través de la Penitenciaria Apostòlica, i sempre resta vigent el valor tan gran de l’acte de contricció per rebre el perdó dels pecats en espera d’una propera confessió sacramental.
Segurament en les actuals circumstàncies de pandèmia, cada Mossèn ja troba la manera de pregar per un difunt i de consolar als familiars que potser no hauran pogut acomiadar-se’n. Les autoritats han disposat que l’enterrament es restringeix a un màxim de tres familiars i al ministre, sigui quina sigui la causa de la mort, i anant directament al cementiri. Els funerals s’hauran de fer quan millorin les circumstàncies actuals.
Per a qualsevol dubte o necessitat que se us presenti, no dubteu a posar-vos en contacte amb mi directament, amb els Vicaris o amb el Secretari general.

 

Deixeu-me que us agraeixi tot el que esteu fent per estar propers als qui sofreixen, amb la vostra pregària i sacrifici, amb una telefonada, WhatsApp o email, i fent costat especialment als malalts, als vellets i a les residències d’ancians que pugueu tenir en les vostres poblacions, així com al personal que de forma tan generosa els cuida i se’n preocupa. Presteu també el vostre recolzament a les autoritats del poble i als metges i sanitaris, botiguers i agents d’ordre, que hi puguin viure. I, en la mesura que pugueu, desvetlleu tasques de voluntariat que mostrin la caritat cristiana a tothom.

Permeteu que us desitgi una Santa Setmana, en la qual celebrem els Misteris centrals de la nostra fe, la mort i la resurrecció salvadores de Nostre Senyor Jesucrist. Ell sigui la nostra pau i el nostre consol! Cuideu-vos molt i cuideu els qui teniu a prop i tots els qui el Senyor ens ha confiat com Apòstols seus.

Rebeu una gran benedicció del vostre Bisbe, extensiva a les parròquies i comunitats de fidels de tota la Diòcesi. Units en el Senyor i servidor vostre,

+Joan-Enric Vives
Arquebisbe d’Urgell
Compartir