Nota i roda de premsa de la Comissió Permanent de la CEE

La Comissió Permanent de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE) s’ha reunit a Madrid els dies 6 i 7 de juliol de 2020. Es tracta de la primera reunió després de la renovació de càrrecs a l’Assemblea Plenària que va tenir lloc de el 2 a el 6 de març.

Els bisbes de la Comissió Permanent es van traslladar el dilluns 6 de juliol a la catedral de Sta. Maria la Real de l’Almudena de Madrid per concelebrar en la missa funeral pels morts a causa de la pandèmia. L’eucaristia, que va donar començament a les 20.00 hores, va ser presidida pel cardenal Carlos Osoro Sierra, arquebisbe de Madrid i vicepresident de la CEE. Es va comptar amb la presència de SM els Reis d’Espanya, D. Felipe VI i Sra. Letizia, i SS.AA.RR. la Princesa d’Astúries Sra Leonor de Borbó i la Infanta Dª Sofia de Borbó, així com diverses autoritats de l’Estat i representants d’altres confessions religioses.
 

Temes de la reunió

El confinament decretat amb la declaració de l’estat d’alarma ha portat la paralització de moltes activitats pastorals i la suspensió de la convocatòria pública de la celebració de l’Eucaristia, com a conseqüència de la recomanació sanitària i governamental de romandre a casa. En no poder participar la immensa majoria del poble de Déu en la missa dominical, la Comissió Executiva de la CEE, en la reunió del 13 de març, vigília de l’entrada en vigor de l’estat d’alarma, va recomanar que «durant aquest temps cada Bisbe pugui dispensar del precepte dominical als qui no participin presencialment a l’Eucaristia per aquests motius».

El poble de Déu ha viscut un sorprenent dejuni eucarístic que ha avivat el desig de la trobada amb el Senyor en l’escolta de la Paraula, en l’oració domèstica i en el servei als pobres. Fins i tot les celebracions a través dels mitjans ens han ajudat a reconèixer-nos com a poble de l’Eucaristia que experimenta que sense el Diumenge no pot viure. Sembla molt convenient impulsar aquesta experiència d’aprofundiment en el significat de la celebració eucarística, sagrament de la nostra fe i font viva d’amor fratern i d’esperança.

Per això, finalitzat l’estat d’alarma i modificades les circumstàncies, convé animar el poble de Déu a la celebració presencial de l’Eucaristia, especialment el Diumenge, amb les prudents mesures de prevenció de contagis. Per això, la Comissió Permanent de la CEE recomana als Bisbes, tenint en compte les circumstàncies de les seves Diòcesi, proposar el criteri habitual de l’Església respecte a la participació dels fidels en la missa dominical, recollit en el Catecisme de l’Església Catòlica (2180-2183).

Aquest nou impuls, prudent per la pandèmia que roman entre nosaltres, ha de recordar la crida a tot fidel catòlic a participar, de manera presencial, en la celebració comuna de l’Eucaristia dominical com a testimoni de pertinença i fidelitat a Crist i la seva Església.
 

Congrés de Laics

El president de la Comissió Episcopal per als Laics, Mons. Carlos Escribano ha informat, juntament amb el director de Secretariat de la Comissió, Luis Manuel Romero sobre el resultat i el treball realitzat durant aquest temps per posar en marxa les conclusions de la ponència final del Congrés de Laics «Poble de Déu en Sortida» que es va celebrar el passat mes de febrer.

S’ha presentat una guia de treball que recull les aportacions que es van fer al Congrés de laics emmarcades en el context teològic i antropològic. Prenent com a punt de partida aquest treball, s’ha fet una proposta metodològica sobre com fer el postcongrés seguint els quatre itineraris que el van marcar: primer anunci, acompanyament, procés formatiu i presència en la vida pública. La Comissió Permanent ha acordat la creació d’un consell assessor de laics que assessorin sobre la manera de portar endavant totes aquestes iniciatives.

En un altre ordre de coses, la C.E. per als Laics i Família i vida i la C.E. de Pastoral Social i Promoció Humana, ha presentat l’esborrany d’una nota pastoral amb motiu de la celebració dels proper dies 25 i 26 la Jornada pels afectats de la pandèmia, posant una mirada especial en la situació de la gent gran que han patit les conseqüències més dramàtiques d’aquesta situació. La possibilitat d’un document pastoral sobre l’ancianitat en la societat i en l’Església es seguirà estudiant a la Comissió Episcopal.
 

Altres temes de l’ordre del dia

La Comissió Permanent ha aprovat el calendari de reunions dels òrgans de la Conferència Episcopal Espanyola per a l’any 2021. Els exercicis espirituals tindran lloc del 10 al 16 de gener. Les Assemblees Plenàries del 19 al 23 d’abril i del 15 al 19 de novembre. I les reunions de la Comissió Permanent seran del 23 al 24 de febrer, del 22 al 23 de juny i del 28 al 29 setembre. A més, han rebut informació sobre diferents temes de seguiment.

També s’ha informat a la Comissió Permanent sobre el treball realitzat per TRECE TV i COPE durant el temps de la pandèmia, facilitant l’accés a les celebracions religioses de la Santa Seu, de manera especial durant la Setmana Santa i altres convocatòries eclesials.

 
Nomenaments

Com és habitual després de l’Assemblea Plenària de renovació de càrrecs, la Comissió Permanent ha confirmat, per un període de quatre anys, als directors de secretariats de les següents comissions i subcomissions Episcopals:

 • Jesús Pulido Arriero, com a director de Secretariat de la Comissió Episcopal per a la Doctrina de la Fe.
 • Rafael Vázquez Jiménez, com a director de Secretariat de la Subcomissió Episcopal per a les Relacions Interconfessionals i diàleg Interreligiós.
 • Juan Luis Martín Barrios, com a director de Secretariat de la Comissió Episcopal per a la Evangelització, Catequesi i Catecumenat.
 • Raquel Pérez Sanjuán, com a directora de l’Secretariat de la Subcomissió Episcopal d’Universitats i Cultura.
 • Pau Delclaux de Müller, com a director de Secretariat de la Subcomissió Episcopal per al Patrimoni Cultural.
 • José María Calderón Castro, com a director de Secretariat de la Comissió Episcopal per a les Missions i Cooperació entre les Esglésies.
 • José Gabriel Vera Beorlegui, com a director de Secretariat de la Comissió Episcopal per a les Comunicacions Socials.
 • Fernando Fonts Alcántara, com a director de Secretariat de la Comissió Episcopal per a la Pastoral Social i la Promoció Humana.
 • Juan Carlos Mateos González, com a director de Secretariat de la Comissió Episcopal per al Clero i els Seminaris.
 • Sergio Requena Hurtado, com a director de Secretariat de la Subcomissió Episcopal per als Seminaris.
 • Luis Manuel Romero Sánchez, com a director de Secretariat de la Comissió Episcopal per als Laics, la Família i la Vida.
 • Raúl Tinajero Ramírez, com a director de Secretariat de la Subcomissió Episcopal per a la Joventut i Infància.

Nomenaments de nous directors de secretariats de comissions i subcomissions Episcopals:

 • Raquel Pérez Sanjuán, IT directora de Secretariat de la Comissió Episcopal per a l’Educació i Cultura.
 • Ramón Navarro Gómez, director del Secretariat de la Comissió Episcopal per a la Litúrgia.
 • Gna. María José Tuñón Calvo, ACI, directora de Secretariat de la Comissió Episcopal per a la Vida Consagrada.
 • Maria Francisca Sánchez Vara, directora de Secretariat de la Subcomissió Episcopal per a les Migracions i Mobilitat Humana.
 • Vicente Martín Muñoz, sacerdot de l’arxidiòcesi de Mèrida Badajoz, director del Secretariat de la Subcomissió Episcopal per a l’Acció Caritativa i Social.
 • Miguel Garrigós Domínguez, sacerdot de l’arxidiòcesi de Toledo, director de Secretariat de la Subcomissió Episcopal per a la Família i la Defensa de la Vida.

 
Altres nomenaments:

 • Mons. Fidel Herráez Vegas, arquebisbe de Burgos, Consiliari de l’Associació Catòlica de Propagandistes.
 • P. Santiago Domínguez Fernández, SDB, Assessor Religiós de «DIDANIA-Federació d’Entitats Cristianes de Temps Lliure».
 • Jesús Manuel Herreros Recio, sacerdot de la diòcesi de Palència, com Consiliari General de el Moviment d’Acció Catòlica «Joventut Estudiant Catòlica».
Compartir