Nadal de la Cúria, repàs de l’Any 2017 i homenatge a Mn. Antoni Naudí

El tradicional acte de felicitació de les festes de Nadal de la Cúria diocesana a l’Arquebisbe d’Urgell va tenir lloc a la Casa del Bisbat el 22 de desembre al migdia, amb l’homenatge a Mn. Antoni Naudí (1916-1979), prevere d’Urgell i un sacerdot amb un zel apostòlic exemplar que el féu entregat envers els més pobres i senzills.

A l’acte hi van assistir a més dels membres i col·laboradors de la Cúria diocesana i dels Serveis del Copríncep, alguns familiars de Mn. Antoni Naudí i una bona representació dels fidels de La Seu d’Urgell especialment del Barri de Santa Magdalena.  

La vida i la tasca ministerial de Mn. Antoni Naudí fou glossada pel Sr. Javier Galindo i Llangort, exnotari de la ciutat de La Seu d’Urgell, que a través d’una exposició acurada oferí les claus d’interpretació de la vida del sacerdot Mn. Antoni Naudí fent referència especialment a la seva vessant pastoral i social. Precisament la tasca apostòlica i servicial de Mn. Antoni Naudí va permetre fer néixer, al sud-oest de la ciutat de La Seu d’Urgell, el Barri de Santa Magdalena. Aquest sacerdot diocesà va saber trobar i convèncer les persones que el podien ajudar a dur a terme un projecte molt ambiciós, però també molt necessari, perquè les persones amb menys mitjans econòmics poguessin accedir a un habitatge digne en una època de grans dificultats econòmiques. Amb l’ajuda d’altres cooperadors, va constituir la Cooperativa obrera “Sant Josep” que va promoure la construcció de 162 habitatges. El 21 de  març del 1960 el  barri de Santa Magdalena era ja una realitat. Aquell dia es lliuraren les claus dels 162 habitatges. Cinc anys més tard, el 1965, es començava la construcció d’una església per al barri i tota la zona sud-oest de la ciutat, que no parava d’expandir-se. L’any 1970, l’església de Santa Magdalena fou consagrada pel Bisbe de Lleida i Administrador Apostòlic d’Urgell, Mons. Ramon Malla i Call.

Obrint l’acte, Mn. Josep M. Mauri, Vicari General va felicitar el Nadal a l’Arquebisbe i a tots els presents, i l’altre Vicari General, Mn. Ignasi Navarri, va realitzar un bonic i exhaustiu repàs del que ha estat l’any 2017 per a la Diòcesi d’Urgell, amb el suport de les imatges més destacades del resum compaginades per la Delegació de Mitjans. L’Arquebisbe ha tancat l’acte felicitant el Nadal als col·laboradors i membres de la Cúria i a les seves famílies, i s’han cantat algunes nadales.

Per l’interès que representa el resum de l’any 2017 us l’oferim aquí:

FELICITACIÓ DEL NADAL DE LA CÚRIA DIOCESANA AL SR. ARQUEBISBE. NADAL 2017

Memòria agraïda de l’Any 2017

Un any més seguint la tradició del nostre Bisbat, en aquest acte de felicitació al Sr. Arquebisbe celebrat a les mateixes portes del Nadal, i a les acaballes de l´any fem una mirada retrospectiva amb agraïment a Déu, Senyor i Jutge de la història, de les principals activitats de la diòcesi i que, moltes d´elles, vós Senyor Arquebisbe heu acompanyat com a cap i pastor de la diòcesi

Per emmarcar aquesta presentació,

A nivell d´Església Universal.

D´aquest any 2017 en subratllaria els 25 anys de la promulgació del catecisme de l’ Església Catòlica. 

A nivell d´Església Espanyola: L’ Assemblea Plenària del passat més de març en la que es va procedir a la renovació dels càrrecs de la Conferència Episcopal Espanyola, de la qual vós en vau tornar a sortir reelegit com a President de la Comissió de Seminaris i Universitats.

A nivell d´Església Catalana. La Beatificació dels 109 màrtirs claretians a Barcelona , el passat dia 21 d’ octubre a la Basílica de la Sagrada Família, entre ells el P, Xavier Morell Cabiscol, fill d’ Albesa.

A nivell d’Església diocesana assenyalaria aquestes dues accions més rellevants i vuit àmbits d’acció: L’ obertura del procés dels nostres màrtirs a Roma, Mn. Josep Moles Torrents i 75 companys màrtirs d’ Urgell. I la celebració de la tercera Jornada Diocesana del Bisbat d’ Urgell.

El primer àmbit d´acció:

1. Amb el presbiteri de la diòcesi
Com cada any heu presidit les tres sessions del Consell Presbiteral, us heu fet present en les dues tandes dels Exercicis Espirituals dels preveres, així com a les tres jornades de formació permanent. Heu presidit la jornada sacerdotal del dilluns sant. També us vau fer present al Monestir de Poblet, a la trobada de formació, convivència i espiritualitat. Ben recentment heu predicat el recés d´Advent als sacerdots i presidit la trobada dels sacerdots ordenats o incardinats a la diòcesi durant els darrers 10 anys.

Amb tristesa hem acomiadat i dit a reveure a Mn. Domènec Farré. I el passat mes d´octubre vam recordar a l´estimat Arquebisbe Martí en el vuitè aniversari de la seva mort. Descansin en Pau.

El Papa Francesc ha confirmat els dos missioners de la Misericòrdia, amb d’ altres 52 de la resta de l’ estat. 

Entre d’altres nomenaments, enguany heu procedit a la renovació dels membres del Consell episcopal de la diòcesi, del Consell de Presbiteri, del col.legi de consultors, dels arxiprestos, del grup de rectors consultors, dels delegats diocesans i d’ algunes parròquies de la diòcesi, entre elles la de St. Ot de La Seu d’ Urgell.

 

2. Amb els religiosos i religioses de la Diòcesi
El Monestir de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes ha estat el centre de les celebracions  del bicentenari Marista.  La Seu d’ Urgell ha estat el gran centre de la celebració dels 400 anys del naixement com a Orde religiós de l’ escola Pia i els 250 de la canonització de St. Josep de Calassanç. El gran goig de l’ arribada a la diòcesi de les religioses de les Filles de Crist Rei fundades per l’ Agramuntí Mn. Josep Gras. Un any més us heu fet present al Capítol General de les religioses Franciscanes Missioneres de la Immaculada.

3. En el camp de la caritat i dels malalts,
Aquest any 2017 Càritas ha aconseguit  la culminació del desplegament territorial a través de la xarxa de centres, amb la nova incorporació del centre de Tremp inaugurat pel Sr. Arquebisbe el passat setembre. En aquest moments Càritas d’Urgell disposa de 5 centres distribuïts estratègicament pel territori i l’empresa d’Inserció Nougrapats. (Balaguer. La Seu d’ Urgell. Puigcerdà.

Aquest any sota el lema de la campanya institucional “Cridats a ser comunitat” s’ ha centrat la tasca en fer comunitat tant amb les persones que s’ atenen i acompanyen, com amb els voluntaris i voluntàries, com amb persones alienes a l’ entitat i s’ ha fet a través dels Espais Grapats que ja estan consolidats en el 5 centres i 3 Càritas parroquials: s’han organitzat més de 50 accions. Però sempre amb la mirada atenta als exclosos de la nostra societat, s’han realitzat ajudes socials per un import de més de 126.000 euros.

Pel que fa a Nougrapats al 2017 s’ha creat una nova secció nova Grapats Activa’t,  destinada a joves amb malalties mentals o discapacitat mental lleu, en aquest moments s’està ocupant 8 joves de l’Alt Urgell i s’han creat noves línies de negoci adaptades a les seves capacitats com són: bugaderia, missatgeria ecològica, hort i jardí i l’obertura al novembre de Grapats Encants.

La Delegació de Mans Unides del Bisbat d’Urgell posant en pràctica el seu lema de Campanya “El món no necessita més menjar, necessita més gent compromesa” durant la darrera campanya ha finançat el projectes següents “Programa protección derechos humanos de jóvenes beduinos” situat a Neguev (Israel), per un import de 10.000€. “Fortalecimiento productivo de comercialización de productores indígenas” situat a la provincia de Veraguas (Panama) per un import de 30.909€. “Construcción de laboratoria para  escuela secundaria” situat a Malawi (Moçambic) per un import de 27.527€. .Un any més, gràcies a Déu,  s’han assolit els projectes proposats.

Amb els malalts heu acompanyat el 39è Pelegrinatge diocesà a Lourdes. Heu presidit el congrés de les Hospitalitats de la Mare de Déu de Lourdes amb seu a Catalunya, celebrat a La Seu d’ Urgell. La Jornada Mundial del malalt amb motiu de la festivitat de la Mare de Déu de Lourdes i la celebració de la Pasqua del Malalt a Tremp.

4. En el camp de l´Apostolat i l´Evangelització
Com una llavor que s’ enterra, hi ha, un any més, el treball amagat de tantes hores de catequesi amb els infants i joves. Jornades de formació de catequistes. Celebracions. Aplecs. Visites a ancians i malalts. Conferències. El pelegrinatge a Terra Santa. El treball amb monitors i nens i nenes dels esplais, colònies i campaments, el camí de Santiago.  Esmentaria també la jornada diocesana de les famílies a la Seu d’ Urgell. Trobades amb els joves, grups de Txt, amb els professors de religió, el treball de l´escola catòlica, l´ajuda que s´ha anat fent als nostres missioners. El Concurs Bíblic. La 30ª trobada d’ escolans. La sisena edició del Canòlich Músic. La missa d’ inici de curs de les tres escoles confessionals del Principat d’ Andorra. Els 30 anys de la marxa jove a peu a Montserrat, la setmana del cinema espiritual. La rebuda de la creu Lampedusa a la diòcesi. La trobada diocesana de vida creixent a Organyà, la cadena de pregària per les vocacions, la trobada dels animadors de litúrgia, les 24 hores de pregària per al senyor.  i tantes altres activitats callades i silenciades que només Déu, que veu el que està amagat ho farà germinar i sabrà recompensar. 

5. En el camp del Pensament i de la Cultura.
D´enguany destaquem la presentació a Andorra del llibre de la tretzena edició de la Càtedra de Pensament Cristià sobre el tema: “Vers una ecologia integral” i la catorzena  edició de la Càtedra sobre el tema: “L’humanisme Europeu: Les nostres arrels”. També dins d´aquest camp assenyalem les Jornades de Teologia celebrades a la Seu d’Urgell, sobre el tema de: “Pensar i parlar de Déu en el segle XXI”.

L’Escola Diocesana de Formació Permanent ha arribat al setè curs de la seva singladura. S’imparteix el curs bàsic d’ introducció a l’ Antic Testament. I també el curs d’ aprofundiment sobre el llibre dels Salms i l’ Evangeli de Sant Marc.

Subratllar també els actes commemoratius amb motiu del primer centenari del naixement del P. Cebrià Baraut O.S.B.

6. En el camp del patrimoni cultural
S’han restaurat les esglésies de Civís, del Poal, de Sta. Maria de Palau de Rialb, de la Pobla de Segur, de Linyola, d’Albesa, d’Organyà i de les Mare de Déu de les Ares al port de la Bonaigua i de la Mare de Déu de la Serra de Farrera. S’han inaugurat les obres de les esglésies de Meranges i de Barbens, i la restauració de la portalada de Sta. Maria d’Almatà de Balaguer. Destacar, d’entre les actuacions, la finalització de les obres i la inauguració dels treballs a la Catedral. Troballa i inici dels treballs de restauració de pintures barroques a l’església de Butsènit; segueixen les tasques de restauració de les pintures gòtiques de St. Domènec de Puigcerdà.

Pel que fa a les intervencions a les esglésies, subratllar la tasca desenvolupada en el marc del projecte d’intervenció pictòrica de l’artista Santi Moix a l’església de Sant Víctor de Seurí, ara ja del tot finalitzat.

Novetats d’enguany pel que fa a la difusió, des del Museu Diocesà es va programar una exposició temporal en el marc del Dia Internacional dels Museus, i durant aquesta tardor s’ha participat en l’organització dels actes de l’any Puig i Cadafalch a la Seu d’Urgell, amb la realització de quatre conferències i d’una exposició al voltant de les restauracions de la Catedral.

Finalment, en l’àmbit de l’Arxiu Diocesà i Capitular, esmentar que el nombre d’usuaris 2017 s’ha situat entorn dels 684.

L’arxiver diocesà ha dictat diverses conferències sobre la figura del P. Cebrià Baraut O.S.B. en el centenari del seu naixement a la Vila del Vilar de Cabó i darrerament l’Arxiu diocesà s’ha vist beneficiat amb la donació d’una nova màquina de digitalització que permetrà avançar en la tasca de digitalització de documents. També darrerament Mn. Beninge Marquès, Arxiver diocesà, ha presentat l’obra «Synodicon Hispanum”, vol. XIIIè., de l’Editorial Biblioteca d’Autors Cristians (BAC), una obra que recull els Sínodes antics de la Diòcesi d’Urgell i una eina important per a comprendre la història i evolució del territori on s’assenta la Diòcesi.
 

7. En el camp polític
Donada la vostra condició de Copríncep d’Andorra, al llarg d’ aquest any heu anant rebent les principals Autoritats del Govern i del Consell General d’ Andorra.

Amb motiu de la elecció del nou President de la República francesa i Copríncep francès del Principat d’Andorra, S.E. Emmanuel Macron, vau enviar-li una carta de felicitació personal. I més tard, el 16 d’octubre, vau poder mantenir en un clima de gran cordialitat una trobada personal al Palau de l’Elisi, a París, amb S.E. el Copríncep francès, Excm. Sr. Emmanuel Macron.

També aquest any, coincidint amb la festa de la Mare de Déu de Meritxell, Patrona del Principat d’Andorra, vau rebre al Palau Episcopal de La Seu d’Urgell, el President de la República de Portugal, Excm. Sr. Marcelo Rebelo de Sousa, en la seva primera visita oficial al Principat d’Andorra. L’endemà, dia 8 de setembre, després de la solemne Eucaristia al Santuari-Basílica de Meritxell, vàreu presidir conjuntament amb el President de Portugal, un acte d’homenatge i pregària al Pont de Lisboa, a La Massana, per les víctimes mortals de l’accident succeït el 7 de novembre de 2009, en la construcció del pont, on van perdre la vida 7 treballadors.

Com a Copríncep episcopal també vau rebre la Visita institucional de la Ministra de Sanitat, Assumptes Socials i Igualtat del Regne d’Espanya, Excma. Sra. Dolors Montserrat.

D’una forma ben especial i sentida, vau mostrar el vostre condol i proximitat en nom de tot el Principat d’Andorra per l’atemptat de Barcelona a les Rambles i l’atemptat frustrat de Cambrils del dia 18 d’agost, enviant missatges de condol a S.M. el Rei Felip VIè, al President de la Generalitat de Catalunya, M. Hble. Sr. Carles Puigdemont i a l’Alcaldessa de Barcelona, Excma. Sra. Ada Colau. I el dia 20 d’agost, a la Basílica de la Sagrada de Família de Barcelona on vau assistir en representació del Bisbat d’Urgell i del Principat d’Andorra, en la Missa per la Pau i la Concòrdia i per les víctimes mortals amb l’assistència de les màximes Autoritats de l’Estat espanyol.

No fa molts dies van rebre també al Palau episcopal de La Seu d’Urgell el Ministre d’Estat de Mònaco i el Secretari d’Estat d’Afers Exteriors de San Marino.

A més a més aquest any heu rebut les cartes credencials d’uns vint-i-dos Ambaixadors i fa pocs dies vau oferir la tradicional recepció de Nadal al Poble Andorrà.

Us heu solidaritzat amb el President de la República de Portugal per les víctimes a causa dels devastadors incendis. També heu fet arribar les vostres mostres de condol i la vostra ajuda solidària a l’ Arquebisbe de Puebla davant el terrible terratrèmol que va assotar Mèxic, i al Bisbe de Mocoa Sibundoy davant les terribles inundacions que van sofrir les terres de Colòmbia. 

 

8. Un darrer apartat el dedico a la vostra presència i missió eclesial
Heu estat reelegit per un trienni President de la Comissió de Seminaris i Universitats de la CEE heu participat a Roma al III curs de formació per als Directors Espirituals dels Seminaris i Delegats per al Clergat d’Espanya.

I, a Madrid, heu presidit la trobada anual de Rectors i formadors dels Seminaris Majors i Menors d’Espanya.

Heu predicat els exercicis espirituals, al Monestirs de Silos, als sacerdots de l’arquebisbat de Burgos i als seminaristes de la diòcesi de Tenerife.

També a l’Arxidiòcesi de Sevilla heu predicat el Quinario del Jesús del Gran Poder. .i heu presidit la funció principal de la hermandad de la Virgen de la Soledad de Sevilla. A Granada vau participar al centenari de la mort del venerable Josep Gras. .A la parròquia de Piera vau predicar les festes del Sant Crist.

Heu assistit a l’ ordenació dels dos Nous Bisbes auxiliars de Barcelona i a Mallorca a la celebració d’ inici del Ministeri Episcopal del nou Bisbe. També a la celebració del 400 anys de la Reial Arxiconfraria de la Cinta, a Tortosa. Al santuari de la Mare de Déu de Núria vau rebre els bisbes de la Conferència Episcopal de Cuba. 

Final
I no voldria acabar aquesta relació feta a les portes d´un nou any, sense fer esment  d’ alguns dels principals esdeveniments i efemèrides que el nou any 2018 ens depara: La celebració del Sínode de Bisbes sobre els joves, la fe, i el discerniment vocacional, l’ octubre de 2018.La celebració dels 50 anys de la publicació de l`Encíclica Humnanae Vitae.  I la celebració de les noces de plata de l’ ordenació episcopal del nostre Sr. Arquebisbe. També els 40 anys del pelegrinatge diocesà a Lourdes. També es commemoraran els 25 anys de la promulgació de la constitució del Principat d’ Andorra.

Moltes gràcies per la seva paciència i atenció. Santes Festes de Nadal.

Mn. Ignasi Navarri Benet

22 de desembre de 2017

 

Compartir