Mons. Paul Gallagher presideix l’eucaristia de la festa de la Mare de Déu de Meritxell

La Festa de la Mare de Déu de Meritxell, Patrona del Principat d’Andorra, el 8 de setembre, Nativitat de la Mare de Déu, fou presidida per Mons. Paul Richard Gallagher, Arquebisbe Secretari per a les Relacions amb els Estats, que fou convidat al Principat d’Andorra per l’Arquebisbe Copríncep d’Andorra, Mons. Joan-Enric Vives i pel Govern d’Andorra.
A la seva arribada al Santuari de Meritxell, Mons. Gallagher i Mons. Vives van saludar les Autoritats del Principat: el Síndic General de les Valls d’Andorra; el Cap de Govern; el Representant del Copríncep francés i l’Arxiprest de les Valls d’Andorra. Ja a dins, acompanyants de les M.I. Autoritats, varen poder contemplar el nou cambril i la nova imatge de la Mare de Déu de Meritxell que foren beneïdes en la celebració eucarística.
A continuació tingué lloc l’Eucaristia solemne que fou concelebrada pels sacerdots de les Valls d’Andorra i retransmessa en directe per RTVA. 

Mons. Vives va adreçar unes paraules de benvinguda a Mons. Gallagher en nom de tot el Principat d’Andorra agraint-li la seva presència. L’Arquebisbe Gallagher correspongué a la benvinguda de Mons. Vives agraint la generosa acollida i hospitalitat en la seva Visita al Principat.
Salutació Mons. Gallagher (PDF)
{youtube}0c9CPa5L9cM{/youtube}

La Missa prosseguí amb la benedicció del nou cambril i de la nova imatge de la Mare de Déu de Meritxell que reprodueix fidedignament la desapareguda en l’incendi de 1972.

Acabada la proclamació de l’Evangeli Mons. Gallagher pronuncià l’homilia de la Festa.
Homilia Mons. Gallagher (PDF)
{youtube}u9oTd4SPNe4{/youtube}

Al final de l’Eucaristia, Mons. Gallagher i Mons. Vives veneraren la nova imatge beneida de la Mare de Déu de Meritxell en acabar la celebració i pogueren saludar personalment totes les Autoritats i representants de les diferents institucions polítiques, jurídiques i socials del Principat.

Acte seguit, Mons. Gallagher i Mons. Vives, acompanyats de les M.I. Autoritats, pogueren visitar la exposició de 1.300 Bíblies instal·lada en una sala annexa al Santuari, acompanyats pel Sr. Pere Roquet, el donant del fons a l’Arxiprestat de les Valls d’Andorra

Mons. Paul Richard Gallagher fou acompanyat pel Primer Conseller de la Nunciatura Apostòlica a Espanya i a Andorra, Mons. Santiago de Witt, i acompanyaven a Mons. Joan-Enric Vives el Representant del Copríncep Episcopal Mn. Josep M. Mauri i la Secretària General del Copríncep Sra. Concepció Garcia.

40 anys del nou Santuari

L’antic santuari romànic de Meritxell (llum del migdia), engrandit en el temps del barroc, i la Sagrada Imatge de la Mare de Déu de Meritxell, van patir un incendi el 9 de setembre de 1972 i van ser destruïts completament. Les autoritats andorranes van decidir construir un nou santuari conservant i reparant l’original. El nou santuari va ser inaugurat el 8 de setembre de 1976, fa 40 anys, pel Bisbe i Copríncep Mons. Joan Martí i Alanís. Fa dos anys, en el pontificat de l’Arquebisbe Joan-Enric Vives, el temple-santuari de la Patrona del Principat d’Andorra va ser declarat Basílica Menor pel Papa Francisco el 13 de maig.

Nou cambril i nova imatge de la Mare de Déu

Aquest nou cambril ha estat projectat, coordinat i dirigit per l’arquitecte Antoni Pol, sota la promoció del Bisbat d’Urgell, del Govern, de l’Ajuntament de Canillo i del Santuari-Basílica de Meritxell. Incorpora la idea i funció del cambril tradicional de l’antic santuari, i també busca respectar les relacions geomètriques i disseny originals de l’actual, realitzat per l’arquitecte Ricardo Bofill. Està construït sobre una combinació de cilindres, i el centre està constituït per la Mare de Déu de Meritxell, la patrona del Principat d’Andorra. L’obra està en sintonia amb el nou Sagrari, estrenat el mes de desembre de 2015 en el marc de l’obertura de l’Any de la Misericòrdia, també obra del mateix autor. Aquest Sagrari queda encaixat en un angle de l’ample presbiteri.

La Mare de Déu de Meritxell beneïda és la reproducció de la imatge romànica del s. XII perduda en l’incendi de 1972. S’ha realitzat la talla en fusta de til·ler de la imatge de la Mare de Déu de Meritxell utilitzant la geometria 3D de la imatge, i a partir de les fotografies existents de la Mare de Déu original, el que ha donat lloc a una peça amb una volumetria i unes dimensions gairebé exactes a les de la talla original. Després, un equip de conservadors -restauradors ha realitzat un acurada treball de policromia en la peça per donar a la imatge una semblança a la talla original desapareguda.

La imatge de la Mare de Déu de Meritxell ens presenta una reina asseguda com Seus Sapientiae, coronada, amb l’ull diví en la seva corona, que té a la falda a l’infant Jesús descalç i sense corona, que sosté amb la mà esquerra el llibre dels Evangelis mentre la mà dreta s’allarga cap al devot pelegrí.
{youtube}co9SDq2wMHw{/youtube} 

Compartir