Mn. Ramon Clua Taribó reposa en la Paz de Cristo

El día 7 de enero murió en Lleida Mn. Ramon Clua Taribó, a los 93 años de edad y 70 de ministerio presbiteral. La misa exequial tuvo lugar el día 8 de enero por la tarde, en la iglesia parroquial de la Virgen Asunta de Albesa, y fue presidida por el Arzobispo Joan-Enric y concelebrada por el Vicario General Mn. Navarri, por el Arcipreste Mn. Joan Pujol y por el Rector Mn. Alfonso Velásquez, así como por un buen grupo de sacerdotes. Su familia, con quien había convivido los último 18 años, así como la Alcaldesa de la ciudad y muchos fieles del pueblo participaron, acompañados por la Coral de Albesa.

En su homilía el Arzobispo Joan-Enric, glosando las lecturas proclamadas en ese día manifestó que en la Epifanía, también una vida bien entregada como la del Padre, es también manifestación del amor de Dios que la sostiene. Todo sacerdote es instrumento en manos de Dios que reparte y «mulitplica» el pan de vida en la Eucaristía a sus hermanos, tal como Jesús lo hizo con sus discípulos (Mc 6,34-44). El ministerio de servicio de todo presbítero, como lo fue el de Mn. Ramon Clua, consiste en dejarse trabajar por parte de Dios y servir, ofreciendo la propia vida al servicio de Dios y de los hermanos e intentando ser reflejo del Dios que es Amor (1Jn 4,7-10). Destacó cómo Mn. Ramon a lo largo de su ministerio sacerdotal en las diferentes parroquias que sirvió, o yendo a Colombia especialmente participando del OCSHA, repartió amor y fue testimonio con su vida del Amor de Dios para todos.

Al inicio de la celebración el Arcipreste, Mn. Joan Pujol, siguiendo la costumbre de la Diócesis de Urgell, leyó un breve recorrido pastoral de la vida entregada de Mn. Ramon Clua, que se adjunta:

Mn. Ramon Clua i Taribó va néixer a Albesa fa 93 anys, el dia 20 d’agost de 1927. Cursà els estudis de Filosofia i Teologia al Seminari Diocesà d´Urgell i fou ordenat de prevere 8 d’octubre de 1950.

Va estrenar el seu ministeri com a Vicari parroquial d’Escaldes-Engordany, al Principat d’Andorra, i al cap de sis anys, fou nomenat Ecònom de Pessonada i Encarregat d’Aramunt i Sant Martí de Canals.

El 1961, fou nomenat Ecònom de La Figuerosa i Altet i al cap d’un any se li afegiren les Parròquies de Claravalls i Aramunt. L’any 1963 se li encarregà també la Parròquia de Sta. Maria de Montmagastrell.

L’any 1964, als 36 anys, marxà com a missioner cap a Bogotà (Colòmbia) participant de l’“Obra de Cooperació Sacerdotal Hispanoamericana” (O.C.S.H.A) i s’hi va estar durant 10 anys, desenvolupant importants serveis en aquelles terres en parròquies dels barris pobres de la capital.

En tornar a la seva Diòcesi d’Urgell l’any 1974, fou nomenat Encarregat de Boldú i Regent de Castellserà, parròquies que va servir durant 17 anys, fins que l’any 1991 fou nomenat Rector de Coll de Nargó, Cabó, El Vilar, Gavarra, Valldarques i Sallent. El 1996 se li afegiren les petites parròquies d’Alinyà i Perles. Aquestes Parròquies les servirà fins la seva jubilació l’any 2002, compaginant el ministeri pastoral i serveis a l’Hospital de LaSeu i a la Cúria diocesana i vivint a La Seu d’Urgell.

Se li van confiar importants serveis diocesans des de l’any 1991: Delegat episcopal de Missions i Responsable de les Obres Missionals Pontifícies, Encarregat de la secció de Matrimonis de la Cúria Diocesana i Capellà del Sant Hospital de La Seu d’Urgell. Arreu va deixar una estela de responsabilitat i de bondat.

L’any 2002 el Sr. Arquebisbe Joan Martí li acceptà la jubilació canònica i passà a residir al seu estimat poble d’Albesa, prop de la seva família, on ha estat molt ben atès i cuidat per la seva familia i ha prestat generosos serveis als Rectors i a la Parròquia, sempre que li ho han demanat.

En iniciar-se el 2021 va afeblir-se el seu estat de salut i ha estat molt atès per la seva família, el Rector i els preveres de l’Arxiprestat, i tants companys i amics que l’han visitat i on ha rebut la benedicció apostòlica i el sagrament de la unció dels malalts i el viàtic. 

El dia 7 de gener de 2021 ha mort a l’Hospital Arnau de Vilanova de Lleida després de rebre telemàticament la benedicció de l’Arquebisbe, que ell li retornà per a la Diòcesi. Al cel sia!


Compartir