Mn. Ramon Clua i Taribó reposa en la Pau de Crist

El dia 7 de gener va morir a Lleida Mn. Ramon Clua i Taribó, als 93 anys d’edat i 70 de ministeri presbiteral. La missa exequial va tenir lloc el dia 8 de gener a la tarda, a l’església parroquial de la Mare de Déu Assumpta d’Albesa, i fou presidida per l’Arquebisbe Joan-Enric i concelebrada pel Vicari General Mn. Navarri, per l’Arxiprest Mn. Joan Pujol i pel Rector Mn. Alfons Velásquez, així com per un bon grup de preveres. La seva família, amb qui havia conviscut els darrer 18 anys, així com l’Alcaldessa de la vila i molts fidels del poble van participar, acompanyats per la Coral d’Albesa.
 
A la seva homilia l’Arquebisbe Joan-Enric, glossant les lectures proclamades en aquell dia manifestà que en l’Epifania, també una vida ben entregada com la del Mossèn, és també manifestació de l’amor de Déu que la sosté. Tot sacerdot és instrument en mans de Déu que reparteix i «mulitplica» el pa de vida en l’Eucaristia als seus germans, tal com Jesús ho va fer amb els seus deixebles (Mc 6,34-44). El ministeri de servei de tot prevere, com ho va ser el de Mn. Ramon Clua, consisteix a deixar-se treballar per part de Déu i servir, oferint la pròpia vida al servei de Déu i dels germans i intentant ser reflex del Déu que és Amor (1Jo 4,7-10). Destacà com Mn. Ramon al llarg del seu ministeri sacerdotal a les diferents parròquies que serví, o marxant a Colòmbia especialment participant de l’OCSHA, va repartir amor i va ser testimoni amb la seva vida de l’Amor de Déu per tots.

A l’inici de la celebració l’Arxiprest, Mn. Joan Pujol, seguint el costum de la Diòcesi d’Urgell, llegí un breu recorregut pastoral de la vida entregada de Mn. Ramon Clua, que s’adjunta:

Mn. Ramon Clua i Taribó va néixer a Albesa fa 93 anys, el dia 20 d’agost de 1927. Cursà els estudis de Filosofia i Teologia al Seminari Diocesà d´Urgell i fou ordenat de prevere 8 d’octubre de 1950.

Va estrenar el seu ministeri com a Vicari parroquial d’Escaldes-Engordany, al Principat d’Andorra, i al cap de sis anys, fou nomenat Ecònom de Pessonada i Encarregat d’Aramunt i Sant Martí de Canals.

El 1961, fou nomenat Ecònom de La Figuerosa i Altet i al cap d’un any se li afegiren les Parròquies de Claravalls i Aramunt. L’any 1963 se li encarregà també la Parròquia de Sta. Maria de Montmagastrell.

L’any 1964, als 36 anys, marxà com a missioner cap a Bogotà (Colòmbia) participant de l’“Obra de Cooperació Sacerdotal Hispanoamericana” (O.C.S.H.A) i s’hi va estar durant 10 anys, desenvolupant importants serveis en aquelles terres en parròquies dels barris pobres de la capital.

En tornar a la seva Diòcesi d’Urgell l’any 1974, fou nomenat Encarregat de Boldú i Regent de Castellserà, parròquies que va servir durant 17 anys, fins que l’any 1991 fou nomenat Rector de Coll de Nargó, Cabó, El Vilar, Gavarra, Valldarques i Sallent. El 1996 se li afegiren les petites parròquies d’Alinyà i Perles. Aquestes Parròquies les servirà fins la seva jubilació l’any 2002, compaginant el ministeri pastoral i serveis a l’Hospital de LaSeu i a la Cúria diocesana i vivint a La Seu d’Urgell.

Se li van confiar importants serveis diocesans des de l’any 1991: Delegat episcopal de Missions i Responsable de les Obres Missionals Pontifícies, Encarregat de la secció de Matrimonis de la Cúria Diocesana i Capellà del Sant Hospital de La Seu d’Urgell. Arreu va deixar una estela de responsabilitat i de bondat.

L’any 2002 el Sr. Arquebisbe Joan Martí li acceptà la jubilació canònica i passà a residir al seu estimat poble d’Albesa, prop de la seva família, on ha estat molt ben atès i cuidat per la seva familia i ha prestat generosos serveis als Rectors i a la Parròquia, sempre que li ho han demanat.

En iniciar-se el 2021 va afeblir-se el seu estat de salut i ha estat molt atès per la seva família, el Rector i els preveres de l’Arxiprestat, i tants companys i amics que l’han visitat i on ha rebut la benedicció apostòlica i el sagrament de la unció dels malalts i el viàtic. 

El dia 7 de gener de 2021 ha mort a l’Hospital Arnau de Vilanova de Lleida després de rebre telemàticament la benedicció de l’Arquebisbe, que ell li retornà per a la Diòcesi. Al cel sia!


Compartir