Mn. Benigne Marquès i Sala, Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya

El canonge i Arxiver Capitular de l’Arxiu Diocesà i del Capitular d’Urgell, M.I. Mn. Benigne Marquès i Sala, ha estat distingit amb la Creu de Sant Jordi del Govern de la Generalitat de Catalunya.

Mn. Benigne Marquès va néixer a Oliana el 13 de febrer de 1940 i va ser ordenat de prevere el 21 de desembre de 1963 a La Seu d’Urgell.

És llicenciat en Dret canònic i Diplomat en Arxivística per l’Escola Vaticana de Paleografia, Diplomàtica i Arxivística.

Des del 1974 és l’Arxiver diocesà d’Urgell i del Capítol Catedral.

És membre fundador de la “Fundació Societat Cultural Urgel·litana” que es va erigir a la Diòcesi d’Urgell com a fundació canònica l’any 2005, actualitzant i integrant el que pertanyia a la Societat Cultural Urgel·litana (1977). La «Fundació Societat Cultural Urgel·litana» aspira a fer conèixer la història religiosa, cultural, artística i institucional de les comarques de avui formen part del bisbat d’Urgell i de les que hi havien pertangut en el passat fins a la data de la seva segregació i incorporació a altres diòcesis. L’anuari Urgellia és la màxima publicació de la «Fundació Societat Cultural Urgel·litana» de la Diòcesi d’Urgell.

Mossèn Benigne Marquès ha estat un autor prolífic de treballs de recerca que s’han publicat en la revista especialitzada Urgellia i a d’altres publicacions. També ha treballat intensament en la difusió de les arrels culturals i històriques de la diòcesi d’Urgell a la demarcació de Lleida i al Principat.

Recentment ha estat nomenat Vicari Judicial de la Diòcesi d’Urgell.

El Govern de la Generalitat de Catalunya ha aprovat concedir la Creu de Sant Jordi a 30 personalitats i 15 entitats que s’han destacat pels serveis prestats a Catalunya en la defensa de la seva identitat o en el pla cívic i cultural.

La Creu de Sant Jordi és un dels màxims reconeixements que pot rebre una persona per part de la Generalitat de Catalunya. La distinció es va crear el 1981 amb la finalitat de distingir les persones naturals o jurídiques que, pels seus mèrits, hagin prestat serveis destacats a Catalunya. Qualsevol ciutadà, grup de ciutadans o entitat pot demanar que s’atorgui aquest guardó a alguna persona, ja sigui física o jurídica.

L’elecció de les personalitats distingides amb aquest guardó, segons la Generalitat, ha volgut respectar, com ja ha estat palès en les darreres edicions del premi, la paritat de gènere i la representació territorial. A més, la selecció de persones guardonades també reflecteix la diversitat de camps en què treballen els distingits amb les creus.

Persones guardonades

 • Àngels Alabert i Feliu. Pianista, pedagoga i compositora. Pel seu compromís excepcional amb la divulgació musical, dut a terme durant més de quaranta anys al Conservatori de Música Isaac Albéniz de Girona.
 • Josep Amat i Girbau. Doctor enginyer industrial. Per la solidesa de la seva recerca en els àmbits del tractament digital del senyal i de la visió per ordinador.
 • Miquel Barceló i Artigues. Pintor, escultor, ceramista i gravador. Per la qualitat i per la fabulosa projecció de la seva obra, que l’ha dut a ser considerat un dels artistes plàstics més important del nostre temps.
 • Roser Bru Llop. Pintora i gravadora. Pel seu compromís amb les avantguardes artístiques i per la producció d’una obra que ha estat sempre un pont entre ambdues ribes de l’Atlàntic.
 • Martina Camiade Boyer. Historiadora. Pel treball fructífer i innovador en temàtiques transfrontereres, pel qual ha esdevingut una especialista reconeguda.
 • Purificació Canals i Ventín. Biòloga. En reconeixement al conjunt de la seva tasca professional, que ha diversificat de forma permanent en diferents camps de coneixement de les ciències biològiques amb el compromís social en qüestions ambientals.
 • Antoni Canu. Poeta. Per la qualitat de la seva obra literària, que ha fet que esdevingui una de les veus més reconegudes a l’Alguer, al conjunt d’Itàlia i als diversos territoris de parla catalana.
 • Teresa Capell Capell. Bioenginyera. Pel conjunt de les seves recerques en l’àmbit de la biotecnologia agrària, que han posat el focus en la necessitat d’una millora en la qualitat de vida de les persones.
 • Eduard Carbonell i Esteller. Historiador de l’art. Per la dilatada carrera investigadora i docent marcada pel rigor professional en el camp de la història de l’art medieval català.
 • Imma Colomer Marcet. Actriu i directora escènica. Per la seva trajectòria llarga i compromesa com a dona de teatre i per la seva implicació en les arts escèniques a Catalunya.
 • Maria Josep Cuenca Ordinyana. Lingüista. Per l’excel·lència de les seves aportacions al coneixement i divulgació de la gramàtica de la llengua catalana.
 • Joan Estruch i Gibert. Sociòleg. Per la seva contribució a la construcció d’una sociologia de la religió a Catalunya, feta amb rigor científic i oberta als corrents internacionals, que ha transmès amb mestratge en la docència i en una nombrosa producció assagística i de traduccions al català d’obres clàssiques de la temàtica.
 • Jordi Fàbregas i Canadell . Músic i activista cultural. Per la tasca de recuperació i promoció de la música popular i tradicional catalana i pel seu paper indiscutible en la fundació i consolidació de nombrosos festivals i de diferents grups musicals d’arrel tradicional.
 • Jordi Galí i Garreta. Economista. Pel conjunt de les seves contribucions a la macroeconomia, en especial per l’anàlisi de la política monetària en les economies industrialitzades.
 • Rosa Maria Garriga i Llorente. Assistenta social. Per l’excel·lència en la tasca que realitza des de fa més de 20 anys com a presidenta de la Fundació Assistència i Gestió Social, dedicada a l’assistència de les dones que viuen en risc d’exclusió social.
 • Gerhard Grenzing. Músic i orguener. Per la llarga trajectòria, àmpliament coneguda, i reconeguda, com a constructor i restaurador d’orgues històrics de Catalunya i les illes Balears.
 • Benigne Marquès i Sala. Arxiver. Pel seu treball de preservació i divulgació de la cultura catalana que l’ha convertit en un referent intel·lectual.
 • Anna Mercadé i Ferrando. Directiva i empresària. En reconeixement a la seva infatigable labor, pionera en la lluita pels drets de les dones. Per la seva trajectòria com a directora de l’Observatori Dona, Empresa i Economia de la Cambra de Comerç de Barcelona.
 • Pere Miró i Sellarés . Dirigent esportiu. Per la promoció de l’excel·lència en el món de l’esport i, molt especialment, en l’olimpisme i en la solidaritat olímpica.
 • Jordi Monés i Pujol-Busquets. Pedagog. Per la seva aportació al coneixement de la història de l’educació a Catalunya i per la defensa de l’escola catalana.
 • Josep Maria Monferrer i Celades. Educador. Per la seva tasca de mestre, educador i dinamitzador cultural durant més de 40 anys al barri de la Mina i per la seva aportació a la conservació de la memòria històrica d’aquest barri de Sant Adrià de Besòs.
 • Josep Maria Nadal i Farreras. Filòleg. Pel seu compromís permanent amb la llengua i la cultura catalanes expressat a través de la docència, la recerca i per haver posat els fonaments de la descentralització de la docència i la recerca universitària a Catalunya.
 • Sol Picó. Coreògrafa. En reconeixement a l’excel·lència professional i per la seva llarga trajectòria com a ballarina i coreògrafa de dansa contemporània.
 • Miriam Ponsa. Dissenyadora. En reconeixement a la seva contribució a la renovació i la innovació en el món del disseny i de la moda tèxtil del país.
 • Montserrat Pujolar i Giménez. Pianista i compositora de sardanes. En reconeixement a la seva aportació com a promotora i difusora de la cultura catalana, dins i fora del país.
 • Joan Ramon Resina. Filòleg. Per les recerques que ha dut a terme en el camp de la narració europea moderna i contemporània, la teoria literària, la història de les idees, els estudis de cinema i la història cultural i política ibèrica.
 • Carme Salvador i Guillem Agulló. Pel seu compromís amb la lluita antifeixista i per combatre el creixement de l’extrema dreta, després de la mort del seu fill, Guillem Agulló Salvador, a mans d’un militant neonazi, el 1993.
 • Laia Sanz Pla-Giribert. Esportista. Per una carrera brillant en un àmbit extraordinàriament competitiu que inclou, entre molts d’altres, tretze títols mundials de trial femení, deu títols europeus de trial femení, sis títols al Trial de les Nacions i una novena plaça absoluta al Rally Dakar 2015.
 • Carme Valls Llobet. Endocrinòloga. Per la seva tasca pionera en l’aplicació de la perspectiva de gènere en la investigació científica i mèdica.

Entitats guardonades:

 • Aire Nou de Bao. Pel seu quart de segle de compromís infatigable amb la llengua i la cultura catalanes a la comarca del Rosselló.
 • Associació Recvll Blanes. Pel centenari de la revista Recvll i la creació dels Premis Literaris Recvll, que han estat, i són encara, un referent en el panorama cultural del país.
 • Aules d’extensió universitària per a la gent gran, de Barcelona (UB). Per un compromís pioner i sostingut durant quaranta anys, que ha facilitat l’accés als coneixements universitaris a milers de persones més grans de 55 anys.
 • Banda Municipal de Música d’Alcanar. En reconeixement a 175 anys de servei incondicional a la cultura i per la seva labor en la conservació del patrimoni musical del nostre país.
 • Ecomuseu de les Valls d’Àneu. Pel seu treball de recuperació, restitució i difusió de l’etnografia de les Valls d’Àneu i de la resta del Pallars.
 • Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC). Pel seu compromís amb el país, amb les accions socials, culturals i esportives i en reconeixement a la defensa dels valors de respecte i amor per la natura i el medi ambient.
 • Germans Roca. Per la seva tasca en el terreny de la innovació, la formació i els projectes de responsabilitat social en àmbits com el de la gestió emocional dels recursos humans.
 • Fundació Hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena de Mataró. Per la contribució a la salut i al benestar social comunitari, amb la perspectiva d’una llarguíssima tradició de gairebé quatre segles.
 • Pro Discapacitats Fundació Privada Terrassenca. Amb motiu del seu 60è aniversari, en reconeixement al seu compromís social i a la seva tasca eficient i efectiva per a la millora de la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual.
 • Fundació Sanitària Sant Pere Claver. Per la tasca rellevant que ha desenvolupat, durant setanta anys, en la cura de les persones amb problemes de salut mental.
 • Associació Cultural del Gremi de Pagesos de Sant Llorenç i Sant Isidre. Per preservar l’herència d’un passat esplendorós que es remunta a set-cents anys enrere.
 • Fundació Privada Hospital de Campdevànol. En reconeixement al servei assistencial i a l’arrelament social de pacients i de professionals de la medicina que ha dut a terme la institució durant el seu primer segle de vida.
 • Orfeó Nova Solsona. Per la seva contribució a la propagació dels ideals cívics, ètics i estètics de la música coral.
 • Pallassos sense fronteres. En reconeixement a la seva llarga trajectòria com a organització no governamental, amb més de 27 anys de dedicació filantròpica.
 • Taller Àuria, SCCL. Per la seva valuosa tasca social al llarg dels més de 30 anys de trajectòria.
Compartir