Missa del Gall i estrena del Cant de la Sibil·la a Ponts

Enguany a la tradicional i participada Missa del Gall de Ponts s’ha afegit la interpretació, sembla ser que per primera vegada per les dades històriques que es tenen, del drama litúrgic i de cant gregorià del «Cant de la Sibil·la», un cant que es remunta al segle X a Catalunya i que durant un llarg període de temps va deixar d’interpretar-se en les nostres esglésies. Ara s’ha recuperat en diferents llocs, i entre ells a Ponts. Així al nostre bisbat a més de a la Catedral de Santa Maria, té lloc des de fa dos anys a la parròquia de la Pobla de Segur, també a la de Puigcerdà, i ara a la parroquial de Santa Maria de Ponts.
La tasca ha estat feta per la Coral Pontsicana; així doncs, el seu director Narcís Cercós, i les solistes Clara Gili i Vanesa Sáez, acompanyats de la resta de la coral, van regalar als nombrós públic que va omplir el temple de Santa Maria, el Cant de la Sibil·la. El text i la melodia són els que apareixen a l’Ordinari de la Catedral de La Seu d’Urgell que es conserva a l’Arxiu Capitular, amb una adaptació per al cor que permet que responguin a la Sibil·la a cada estrofa del seu cant, amb una versió harmonitzada del Cançoner de Gandia del segle XVI.
Es va dur a terme una posada en escena que va ajudar a entendre un cant que parla de la fi del món. Com va comentar el President de la Coral Xavier Benítez, en la presentació de l’acte, el principal objectiu d’aquesta interpretació és potenciar la cultura i la música a casa nostra, també la música religiosa. No oblidem que aquesta peça musical ha estat declarada Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO (2010).
En acabar la Missa del Gall i una vegada es va desitjar una bona festa de Nadal, com és costum molts pontsicans es van retrobar per compartir una xocolata desfeta ben calenta que va ajudar a combatre les baixes temperatures que tenia Ponts, en la nit de Nadal.

hm5d2546hm5d2502tg4a3734tg4a3773

Compartir