Memòria agraïda de l’Any 2020

El dia 24 de desembre a la Catedral, el Vicari general d’Urgell, Ilm. Mn. Ignasi Navarri, durant la felicitació de Nadal a l’Arquebisbe i a la Diòcesi, va exposar aquest resum pastoral de l’any 2020:

Memòria agraïda de l’Any 2020

“Seguint la tradició de la nostra Diòcesi, en aquest acte de felicitació del Nadal de la Cúria diocesana al Sr. Arquebisbe, fem, un any més, una memòria agraïda del que ha estat aquest any 2020, que arriba a la seva fi. Un any per oblidar? O millor  un any per aprendre i  recordar! Un any en el que la novetat s’ ha pogut convertir en oportunitat per pensar en allò essencial i per redescobrir el sentit i el significat de la Comunió entre les persones. Sols no podem. No ens podem Salvar. Som fràgils. Moltes d’ aquestes accions amagades, sense massa públic, les heu presidit i as acompanyat vós, Sr. Arquebisbe, com a cap i pastor de la comunitat diocesana.

1. Amb el presbiteri de la diòcesi

Presidint les sessions del Consell Presbiteral, de manera presencial I telemàtica. Qpresencialment i telemàticament. Fent-vos present a la tanda dels Exercicis Espirituals dels preveres del passat mes de febrer, així com a la  jornada de formació permanent. Presidint la Missa Crismal, que la gran majoria dels sacerdots van seguir telemàticament. Ben recentment també via telemàtica heu predicat el recès d’ Advent de preparació al Nadal, als sacerdots del Bisbat. 

Aquest any, amb tristesa hem acomiadat i dit a reveure a Mn. Josep M. Santemases, Mn. F. Xavier Parés, Mn. Joan Escales, Mn. Manuel Pal, Mn. Josep M. Ricart, Mn. Jaume Vila. I el passat mes d´octubre vam recordar l´estimat Arquebisbe Joan Martí en l’ onzè aniversari de la seva mort. Descansin en Pau.

Amb goig hem vist com els nostres Seminaristes anaven avançant cap al sacerdoci amb l’admissió als Ordes Sagrats i el conferiment dels Ministeris.

També deixar constància de la concessió de la Creu de St. Jordi del Govern de la Generalitat de Catalunya al Canonge i Arxiver de l’ Arxiu Diocesà i Capitular d’ Urgell, el M. Il·ltre. Mn. Benigne Marqués Sala.

Entre d’ altres nomenaments enguany heu procedit a la renovació dels membres del Consell per als Assumptes econòmics de la Diòcesi, al nomenament dels nous delegats i delegades diocesans i al nomenament del nou Vicari Judicial, del nou Degà i d’ un nou canonge del Capítol Catedral.  

2. Amb els religiosos i religioses de la Diòcesi

En primer lloc posar de relleu el testimoni i la valentia dels Instituts de religiosos i religioses de la Diòcesi que han estat i estan a primera línia d’acció en aquesta pandèmia que ens amenaça. El mes de gener vam fer memòria a la Seu d’ Urgell i a Talarn de la Beata Anna Maria Janer, en el novè aniversari de la seva Beatificació. Al Santuari del Sant Crist de Balaguer, el passat mes de febrer es va celebrar la Jornada Diocesana per a la Vida Consagrada. Les monges Jerònimes de Refet van celebrar Santa Paula i els 1600 anys de la mort de Sant Jeroni. Amb tristesa hem vist com les religioses Missioneres de la Immaculada Concepció deixaven Agramunt,  després de 140 anys de presència a la Diòcesi. Amb joia vam viure la professió perpètua de la Gna. Rosaura Morales a l’ Institut de les Religioses de la Sagrada Família d’ Urgell. També incloc en aquest apartat, que la diòcesi es va unir a la celebració de la restauració de l’ Orde de les Verges Consagrades. 

3. En el camp de la caritat i dels malalts

Aquest any CÀRITAS degut a la pandèmia de la Covid-19 s’ha hagut d’adaptar per poder estar al costat dels que més ho necessiten en moments difícils i de trencament social.

S’ha hagut de fer un esforç amb les ajudes socials. Abans d’acabar l’any es porten invertits més de 260.000 euros respecte als 170.000 de l’any anterior, i s’han pogut fer en part gràcies a la generositat de les donacions que s’han rebut de particulars, empreses  i també amb la humil aportació dels sacerdots del Bisbat.

Les ajudes socials on s’han hagut de dedicar més esforços han estat amb les targetes per compra d’aliments, s’han quintuplicat respecte l’any anterior i les del manteniment de la llar (lloguer i subministraments) que han augmentat un 42 % respecte l’any anterior.

Tot i la pandèmia s’ha continuat estant al costat del infants i els joves, donant-los suport amb material escolar, acompanyament i reforç educatiu, la carta als Reis Mags i tot un seguit d’activitats perquè puguin seguir el curs escolar i acompanyar-los  en els seu creixement personal.  Durant el confinament és van fer més de 15.000 fotocopies per nenes i nenes perquè poguessin seguir el curs escolar.

Pel que fa al Grup Grapats,  el passat més de març el CET Grapats va obtenir la certificació com a centre especial de treball i en acabar l’any i estan treballant 8 persones amb discapacitat intel·lectual o malaltia mental.  I l’empresa d’inserció Nougrapats ha acabat l’any amb 6 treballadors d’inserció i la posada en marxa d’una nova línia de negoci de mudances.

La Delegació de MANS UNIDES del Bisbat d’Urgell posant en pràctica el seu lema de Campanya “Qui més pateix el maltractament al planeta no ets tu” durant la darrera campanya ha finançat els projectes següents: “Promoción a la autonomia de mujeres de etnia Xavante en el estado de Mato Grosso”,  per un import de 40.000€, i “Mejora de la calidad de vida de niñas y niños con discapacidad fisica en la selva del Peru” per un import de 34.020€ .

Malgrat a un any molt complicat i amb un agraïment molt especial als col·laboradors que no han deixat que la situació que em hagut de viure hagi fet que no poguéssim arribar a la gent que tant ho necessita.

Amb els MALATS no hem pogut celebrar  el 42 è Pelegrinatge diocesà a Lourdes, com estava previst, ni la 41 assemblea anual de l’ Hospitalitat diocesana de la Mare de Déu de Lourdes. Però sí que vau participar un any més, a la jornada formativa de la pastoral de la Salut celebrada a Balaguer. La junta de l’ Hospitalitat ha mantingut en tot moment el contacte amb els membres de l’ Hospitalitat. 

4. En el camp de l´Apostolat i l’ Evangelització

Com la pluja que amara els camps fent germinar les bones llavors, en aquest apartat hi recullo el treball amagat, enguany molt amagat, de tantes hores d’ acompanyament als familiars en el moment de donar cristiana sepultura als seus éssers estimats, hores de telèfon. Moltes accions programades que s’ han vist suspeses i reempreses. Una evangelització més silenciosa, discreta, amagada, diferent. La celebració dels Sagraments amb no tanta presència de fidels, però amb un esperit de gran devoció i recolliment. Amb tot, s’ha pogut celebrar la vuitena edició del Canòlich Músic. La setmana del cinema espiritual. La cadena de pregària per les vocacions. 

El passat dia 25 de juliol en comunió amb les altres diòcesis del territori espanyol vau presidir la Missa Funeral a la Catedral, per l’etern descans de les víctimes de la pandèmia.

Déu que veu el que està amagat farà fructificar i sabrà recompensar. Totes aquestes accions discretes i silencioses.

5. En el camp del Pensament i de la Cultura

D´enguany destaquem la presentació del llibre de la setzena edició de la Càtedra de Pensament Cristià sobre el tema: “Veritat, postveritat i fake news” i la dissetena  edició de la Càtedra sobre el tema: “La crisi com a oportunitat: valors per afrontar-la”. També dins d´aquest camp assenyalem les Jornades de Teologia celebrades sobre el tema: “Saber acompanyar i consolar. Afrontar el dol”. Els tres actes s’han realitzar via online a través del canal de youtube del Bisbat.

L’Escola Diocesana de Formació Permanent ha arribat al desé curs de la seva singladura. La crisi sanitària amb el posterior confinament del mes de març de 2020 va obligar a suspendre els dos cursos de l’EDFP. Per això, per al present curs, s’ha optat per continuar els dos cursos que ja s’havien iniciat, concedint més hores per al temari previst. Per això enguany s’imparteixen aquests dos cursos simultàniament: 

El curs bàsic 3. Després de la presentació general de la litúrgia, la celebració de la fe i els sagraments que es realitzaren el curs passat, enguany es presenta com des de les diverses delegacions diocesanes es duu a terme l’acció evangelitzadora.

El curs d’ aprofundiment tracta sobre la Història de l’ Església a Catalunya en continuïtat i aprofundint el curs d’Història de l’Església. Per això aquest any es continua centrant en la Història de les diòcesis que fan camí a Catalunya i més concretament al nostre bisbat d’Urgell.

6. En el camp del patrimoni cultural

S’han fet intervencions a les esglésies de Rialp, de Puigverd d’Agramunt, del Tarrós, d’Arestui, i s’estan executant les obres de salvament i manteniment a les esglésies d’Estana, de Mentui, d’Àrreu, de Montgai i de Solanell. Cal destacar entre aquestes intervencions, l’obra de consolidació del campanar de l’església de la Mare de Bossòst. Pel que fa a les actuacions de conservació-restauració, han seguit les intervencions de les pintures gòtiques de St. Domènec de Puigcerdà, i s’està executant la tercera fase de conservació-restauració a les pintures murals de l’ermita de Nostra Senyora de Solers a Tiurana. A més, pel que fa a les restauracions també cal afegir que aquest 2020 s’ha intervingut la talla policromada de fusta del taller de Comenges de Sant Jaume d’Arties i que s’han iniciat els treballs per a la conservació-restauració de la portalada de l’església de Saga.

Al Museu Diocesà d’Urgell, enguany malgrat la disminució del nombres de visitants, a causa de les circumstàncies vinculades a la COVID19 i el confinament, durant l’estiu hi va haver una forta afluència de públic fet que va propiciar que durant aquest període s’oferissin, amb regularitat, visites guiades al conjunt catedralici. D’altra banda, s’ha obert una licitació per a la realització de les obres de remodelació de la capella de la Pietat, que compten amb una subvenció del Departament de Cultura de la Generalitat. En relació a aquestes obres també s’han restaurat elements que s’exposaran la capella, d’entre les que cal assenyalar la un Crist de grans dimensions procedent del Museu Nacional d’Art de Catalunya.

En l’àmbit de la difusió, tot i les dificultats relatives a la pandèmia, s’ha seguit amb la programació de visites a l’església de Sant Víctor de Seurí i amb les rutes guiades a les esglésies de la Cerdanya. Precisar que des del Bisbat se segueix treballant per donar a conèixer el patrimoni diocesà, en el marc del projecte Catalonia Sacra.

Finalment, pel que fa a l’Arxiu Diocesà i Capitular, esmentar que el nombre d’usuaris d’aquest 2020 ha seguit estable.

7. En el camp polític

Donada la vostra condició de Copríncep d’Andorra, com cada any heu rebut les principals Autoritats del Govern i del Consell General del Principat d’ Andorra. En concret, el passat gener vau rebre al Palau episcopal els Cònsols Majors i Menors de les set parròquies del Principat.

En esclatar la crisi sanitària provocada per la Covid-19, al mes de març, vau seguir directament de primera mà la situació del Principat d’Andorra a través de contactes telefònics permanents amb el Cap de Govern, amb la Síndica, amb els Ministres més implicats en la crisi sanitària, i amb els Presidents de tots els Grups Parlamentaris. I sobretot vau voler estar al costat de la població adreçant-vos solemnement a tot el Poble d’Andorra en un missatge televisiu destacant la generosa entrega de metges, infermeres i personal sanitari, d’educadors i cuidadors, així com dels qui van mantenir actius els serveis bàsics i els altres servidors públics.

Heu presidit el funeral solemne i emotiu el dia 22 de juny a l’església de St. Esteve d’Andorra la Vella per tots els difunts morts a Andorra durant la pandèmia.

Posteriorment, durant el mes de juliol, vau voler visibilitzar i posar de manifest la tasca dels 7 Comuns de les Parròquies i els vau visitar a tots ells personalment mantenint entrevistes amb els Cònsols Major i Menor de cada parròquia interessant-vos per conèixer de primera mà la situació social i econòmica de cada Parròquia i lloant el treball dels Comuns envers les necessitats dels parroquians al costat d’altres institucions com Càritas Nacional d’Andorra, les Càritas parroquials i altres organitzacions com Creu Roja.

Amb motiu de la Festa de la Mare de Déu de Meritxell, i quan la pandèmia ho va permetre, vau rebre al Palau episcopal de La Seu d’Urgell les Cartes Credencials que acrediten com a Ambaixador i Representant del Sant Pare davant del Principat d’Andorra, el nou Nunci, Excm. i Rvdm. Mons. Bernardito Cleopàs Auza, en el marc de l’acte de lliurament de Cartes Credencials d’altres 12 ambaixadors. El Sr. Nunci va presidir enguany la solemnitat de la Mare de Déu de Meritxell i Festa Nacional d’Andorra.

Malgrat la dificultat de la pandèmia no heu deturat el vostre servei Constitucional com a Copríncep rebent altres visites institucionals com la del President del Consell Superior de la Justícia del Principat d’Andorra o la del President del Tribunal Constitucional. Tampoc no us heu oblidat de transmetre el vostre condol i el de tot el Principat d’Andorra a S.E. el Copríncep francès, Emmanuel Macron, per l’atemptat terrorista a la Catedral de Notre Dame de Niça o al President d’Àustria per l’atemptat a Viena. El passat diumenge dia 20 de desembre vau presidir la Missa exequial a la Parròquia de St. Julià de Lòria (Principat d’Andorra) del qui fou Cap de Govern del Principat d’Andorra, M.I. Sr. Òscar Ribas Reig,

8. Un darrer apartat el dedico a la vostra presència i missió eclesial fora de la diòcesi

El passat mes de gener vau assistir com teniu costum cada any a la Trobada de la Coordinadora de les Conferències Episcopals per a Terra Santa visitant Gaza, Jerusalem, Ramal·lah i Betània. També, el mes de gener, vau predicar a Sevilla un dia del Quinari dins dels actes del IV Centenari de la Sagrada Imatge de Jesús del Gran Poder. Al febrer, vau assistir amb un grup de laics d’Urgell, al Congrés de Laics “Poble de Déu en sortida” que va tenir lloc a Madrid.

El passat 6 de juliol vau assistir al funeral per les víctimes de la pandèmia a Espanya que es va celebrar a la Catedral de Nostra Senyora de l’Almudena.

Al mes de novembre vau assistir a la Sagrada Família a la cerimònia de beatificació del jove Joan Roig i Diggle, nascut a Barcelona i martiritzat per la seva fe.

Per delegació de l’Arquebisbe Castrense vau administrar el Sagrament de la Confirmació i el Baptisme d’adults a un bon nombre d’alumnes de l’Acadèmia de Suboficials de Talarn.

Més recentment heu concelebrat en l’ordenació episcopal del nou Bisbe auxiliar de Barcelona, Mons. Javier Vilanova. 

Final

Un any més com una ofrena humil a l’ infant de Betlem, presentem-li aquest treball essencial, amagat i discret com el silenci de Natzaret, un treball que de ben segur ha estat ben Evangèlic i ha redundat en una comunió més fonda amb tota l’ Església Universal i en un estímul per seguir treballant en bé de la nostra   Església diocesana d’ Urgell, en comunió amb el seu Bisbe. 

Moltes gràcies a tots els qui un any més m’heu ajudat a presentar aquesta succinta memòria, gràcies per la vostra paciència i atenció. Santes Festes de Nadal Sr. Arquebisbe, i a tots vosaltres i als vostres familiars i amics. 

Mn. Ignasi Navarri Benet        
24 de desembre de 2020”
https://youtu.be/VRBS-cYSYgg

 

Compartir