Lliurament del VIIIè. “Memorial Pere Tena” al claretià Matias Augé

El claretià Matías Augé ha recollit el dia 9 de febrer el VIIIè. Memorial Pere Tena de Pastoral Litúrgica que atorga el Centre de Pastoral Litúrgica de Barcelona (CPL). En l’acte celebrat a l’aula Magna del Seminari Conciliar de Barcelona, s’ha reconegut la fidelitat d’Augé al Concili Vaticà II pel que fa a la reforma de la litúrgia.

«Un mestre, un punt de referència i un amic sincer». Així ha descrit Matías Augé el bisbe Pere Tena després de recollir el guardó de pastoral litúrgica. Un guardó que ha acceptat «per recordar amb simpatia» qui va ser, en els seus primers anys d’estudi en el camp de la litúrgia, una figura clau.

El claretià ha remarcat les dues facetes del subsecretari de la Congregació per al Culte Diví. D’una banda, un professor «consagrat totalment a la seva feina» amb «una personalitat amb trets ascètics» i, d’altra banda, una persona «alegre, distesa i amb un humor especial».

En el seu discurs, també ha fet referència al «temps de sinodalitat» que viu l’Església sota l’impuls del papa Francesc. «Encara que el concepte no es trobi explícitament als documents del Concili Vaticà II, podem afirmar que la instància de la sinodalitat es troba al cor de l’obra de renovació promoguda per aquest Concili», ha dit.

Matías Augé ha agraït la concessió del memorial i ha animat els joves liturgistes, exalumnes seus, a continuar treballant «amb competència i sensibilitat pastoral en el sector de la teologia litúrgica». «A ells la meva enhorabona», ha dit. «Que visquin el que ensenyen».

«Un recorregut centrat en la missió apostòlica i acadèmica»

El Memorial posa en relleu el servei que, com a reconegut liturgista, ha realitzat Augé «per divulgar decididament la reforma litúrgica promoguda pel Concili Vaticà II». El doctor en litúrgia i membre del CPL P. Lino Emilio Díez, que ha hagut de participar de forma telemàtica, ha estat l’encarregat de glossar la figura del claretià. Ha destacat la col·laboració d’Augé en la formació de diferents professors de litúrgia de tot el món. També ha reconegut les seves conferències, els escrits en revistes de prestigi en l’àmbit de la litúrgia i el seu assessorament en aquest àmbit.

Díez ha fet èmfasi en el recorregut vocacional claretià de Matías Augé. Ho ha fet recordant les paraules que des de l’Institut de Teologia de la Vida Consagrada de Roma, conegut com a ‘Claretianum’, van dedicar en el 75è aniversari del claretià. «Un recorregut centrat en la missió apostòlica i acadèmica», ha parafrasejat Díez. També ha remarcat la fidelitat d’Augé a «l’esperit del Concili Vaticà II» i l’èmfasi del seu treball «perquè la celebració de la litúrgia torni a estar al centre d’atenció i de la vida de l’Església».

«Un certificat de garantia a la feina d’un molt bon claretià»

«És un reconeixement a la tasca que persones estimades han fet per dur a terme un treball preciós que es diu litúrgia de l’Església». El vicepresident del CPL i degà de la Facultat de Teologia de Catalunya, Dr. Joan Torra, ha estat l’encarregat de donar la benvinguda i fer l’obertura de l’acte inclòs a ‘La 4a hora de dimecres’ de l’Ateneu Universitari Sant Pacià. Torra ha assegurat que «es tracta d’un certificat de garantia a la feina que surt d’un molt bon claretià».

L’arquebisbe Joan-Enric Vives, que ha presidit l’acte, ha felicitat la congregació claretiana per la seva «gran aportació al món acadèmic». Ha volgut agrair el treball d’una vida dedicada totalment a l’estudi i a la docència «que no reconeixem prou a vegades».

Vives ha explicat que, en la visita Ad Limina amb el papa Francesc d’aquest gener, les autoritats de la Congregació per al Culte Diví van elogiar la tasca del Centre de Pastoral Litúrgica.

El claretià liturgista

El pare Matías Augé Benet va néixer a Perafort, Tarragona, el 1936. Pertany a la Congregació dels Missioners Fills del Cor Immaculat de Maria i és president emèrit de l’Institut de Teologia de la Vida Consagrada Claretianum, a Roma. També és professor honorari del Pontifici Institut Litúrgic de l’Ateneu Anselmianum de Roma, on ha ensenyat durant més de quaranta anys. Ha estat professor encarregat de la càtedra de Litúrgia i Sacramentologia general a la Facultat de Teologia de la Pontifícia Universitat del Laterà i professor visitant proper a les institucions universitàries eclesiàstiques.

Del 1994 al 2015 ha estat consultor de la Congregació per al Culte Diví i la Disciplina dels Sagraments, i participa actualment en diverses de les seves comissions. És considerat un dels liturgistes més important del postconcili. És membre del Comitè Científic de la col·lecció Monumenta Studia Instrumenta Liturgia, a més a més de formar part del consell de redacció de les revistes Ecclesia Orans i Rivista Liturgica.

Autor de nombroses publicacions sobre litúrgia, ha publicat en la col·lecció ‘Biblioteca litúrgica’ del CPL: Liturgia: Historia, celebración. Teología, espiritualidad i A través del año litúrgico. Cristo mismo, presente en su Iglesia.

Promoure tot allò que ajuda a viure la litúrgia de l’Església

El Memorial Pere Tena de Pastoral Litúrgica va ser creat per mantenir viva la memòria del bisbe Pere Tena (1928-2013), fundador del Centre de Pastoral Litúrgica i pedagog de la litúrgia, per promoure tot allò que ajuda a viure la litúrgia de l’Església en el nostre món actual, i per recordar de manera constant la importància de la pastoral litúrgica en la vida cristiana.

En les edicions anteriors, el Memorial s’ha concedit a l’Abadia de Montserrat (2015); al bisbe Julián López i al pare Joan Maria Canals (2016); a l’arquebisbe de Puebla, Víctor Sánchez (2017); als equips de litúrgia de la Parròquia de Santa Eulàlia de Vilapicina (2018); a l’arquebisbe Piero Marini (2019); al pare benedictí Juan Javier Flores Arcas (2020) i a l’Institut de Litúrgia ad instar Facultatis de l’Ateneu Universitari Sant Pacià (2021).

Font: CatReligió

Compartir