Les relíquies de Sta. Bernardeta venerades a la Catedral (2)

El diumenge 24 de novembre, Solemnitat litúrgica de Jesucrist Rei de l’Univers, la Catedral de Sta. Maria d’Urgell de La Seu d’Urgell va acollir amb tota solemnitat la veneració de les relíquies de Santa Bernardeta Soubirous.

Una gran quantitat de fidels van anar passant des de primera hora del matí per venerar les relíquies que van restar durant tot el dia al temple catedralici.

L’acte central de la jornada fou la Missa solemne presidia per l’Arquebisbe d’Urgell, Mons. Joan-Enric Vives, i concelebrada pel Vicari General i Rector de la Parròquia i Consiliari de l’Hospitalitat de Lourdes, Mn. Ignasi Navarri, així com per altres sacerdots de la ciutat. A l’Eucaristia hi van participar la Junta de l’Hospitalitat diocesana de la Mare de Déu de Lourdes i gran quantitat de fidels i devots que van omplir el temple catedralici.

A la seva homilia l’Arquebisbe Joan-Enric va subratllar com la solemnitat litúrgica de Jesucrist Rei de l’Univers ens porta  a agrair aquells sants i santes que ens ensenyen a acollir el Regne de Déu. Aquest 2019 el Santuari de Lourdes va inaugurar un “Any Bernardeta” per celebrar tres aniversaris: el 7 de gener que es van complir els 175 anys del naixement de la santa; dos dies després, el seu baptisme i el 16 d’abril el 140è aniversari de la seva mort. Aquest any té com a lema “Benaurats els pobres, perquè d’ells és el Regne de Déu”. Amb aquest motiu les relíquies de la Santa recorren 45 diòcesis espanyoles, des del dia 1 de setembre fins a Nadal. Mons. Vives va voler agrair i mostrar la joia de la Diòcesi d’Urgell per acollir-les en aquell diumenge i el dia anterior al Santuari-Basílica del Sant Crist de Balaguer. Les relíquies de Santa Bernaderta, va explicar l’Arquebisbe, ens ajuden a renovar entre els cristians la confiança en Déu, la proximitat a la Mare de Déu i el record i veneració cap a aquesta gran dona. A Lourdes, a la cova de Massabielle, on Maria Immaculada s’aparegué a Sta. Bernadeta divuit vegades des de l’11 de febrer al 16 de juliol de 1858 i la cridà a viure les Benaurances de Jesús i a difondre un missatge de conversió a Déu, d’amor a l’Església, així com de santificació de la vida senzilla i de servei als malalts i als qui sofreixen en el cos o en l’esperit.

Mons. Vives remarcà com la santa visqué pobrament, en una família bastant desgraciada, rebé les aparicions de Maria i després d’uns anys abraçà la vida religiosa a Nevers. Era raquítica i poca cosa i l’asma l’acompanyà tota la vida. No tenia grans qualitats humanes i morí, després de sofrir molt, als seus 35 anys. La santedat de Bernadeta resta “secreta”: sense obres, ni escrits, ni èxits humans… És la santedat pobra, de la “senzillesa” i la simplicitat. Ella, ja religiosa a Nevers, escriu una pregària de “pobra pidolaire” on s’abandona a Jesús, Maria i la Creu, que l’Arquebisbe resà amb tot el poble fidel després de la comunió.

Després de l’Eucaristia, va tenir lloc una bonica processó pel temple Catedralici mentre tots cantaven amb devoció l’Ave de Lourdes. En finalitzar-la es veneraren les relíquies amb molta devoció.

A la tarda va tenir lloc el res del Sant Rosari i al vespre la Missa Capitular després de la qual els fidels pogueren novament apropar-se a venerar les relíquies de la santa.

Està previst que el dilluns 25 de novembre les relíquies es puguin venerar a la Llar de Sant Josep de La Seu d’Urgell on el Sr. Arquebisbe presidirà l’Eucaristia amb les Religioses dels Ancians Desemparats i els ancians i malalts que formen la Llar.

Compartir