Al llarg del mes d’agost, les parròquies del Principat d’Andorra acolliran la XX edició del Festival Internacional OrgueAnd, que en aquesta temporada porta el títol: “Poètiques”. Els concerts són d’entrada lliure amb col.lecta, i es podran seguir a la parròquia de Sant Esteve d’Andorra la Vella, de Sant Pere Màrtir a Escaldes-Engordany i a la parròquia de Sant Iscle i Santa Victòria de La Massana, a partir de les 21:30. Als matins, s’han preparat tres activitats que vinculen un passeig amb guia pel centre històric d’Andorra la vella i després un concert d’orgue a l’església de Sant Esteve, es titulen “matins amb orgue” i comencen a les 11:30 del matí els dies 8, 22 i 29 d’agost. Els intèrprets convidats, alguns amb agendes molt intenses aquests dies, vindran expressament a participar en el Festival.
El cicle s’iniciarà el proper 10 d’agost, amb el concert “Vents, cordes i pedres”, a la parròquia de La Massana, amb l’orgue, instruments musicals ètnics, cant i violí i amb la participació de Loreto Aramendi, organista titular de la Basílica de Santa Maria del Cor de San Sebastián. Aquest és un dels trios més originals del panorama organístic internacional i proposa un recorregut per les músiques ètiques del món i els seus instruments més emblemàtics, com el duduk d’Armènia.
El següent concert es portarà a terme el 12 d’agost, a Sant Pere Màrtir d’Escaldes-Engordany, amb el títol “Alemanya, poètiques en alternança”, i girarà entorn d’alguns dels compositors més destacat5s del barroc alemany: Bach, Kittel, o Böhm. Els intèrprets són Atsuko Takano, directora musical i organista titular de la parròquia de Sant Nicolau a València i Pablo Márquez Caraballo, organista de la catedral de València i catedràtic de clavecí del Conservatori d’aquella ciutat.
El 14 d’agost, Axel Flierl, ens mostrarà la influència fescinant de Joahn Sebastian Bach en els compositors del segle XIX a aAlemanya, especialment en Franz Liszt i Robert Shumann, i ho farà a través de re-creacions sobre Bach que han fet d’altres compositors. Ho farà a l’església de Sant Esteve d’Andorra la Vella. Flierl actua arreu del món i hi fa classes magistrals d’orgue, des de Nova York a Palestina. A Sant Esteve d’Andorra la Vella.
Ignacio Ribas Taléns i Nathalie Forget conduiran l’actuació del 17 d’agost, amb una combinació d’orgue i Ones Martenot, que amb el títol “Noves poètiques” ens faran venir fins els darrers segles, amb peces creades majoritàriament durant el segle XX. Les ones Martenot ñes un instrument electrònic, inventat el 1928 pel violoncel.lista francès Maurice Martenot, que consta d’un teclat, diversos altaveus i un generador d’ones. Ha estat utilitzat en les bandes musicals de diverses pel.licules. A Andorra la Vella.
El 19 d’agost, “Poètiques del barroc a l’actualitat” portarà també a Sant Esteve, la interpretació de Gabriele Pezone a l’orgue i Valentin Kovalev al saxofon (un dels instruments més vells i un dels més joves) de peces de Donizetti, Bizet, Paganini, Schubert, Bonis o Händel, Bartok o Morricone, amb una actualització i una fusió de veus instrumentals.
El cicle acabarà el dia 21 d’agost amb Ludger Lohmann, titular organista de la Catedral de Stuttgart i de la classe d’orgue al Conservatoria de Colònia. Ell interpretarà “Fantasies corals”, amb obres de Bach, Buxtehude, Mendelssohn-Bartholdy i Franck. Explicarà com la coral protestant exerceix un paper fonamental en la música d’orgue alemanya, amb preludis corals que podrien usar-se en una funció litúrgica o bé amb fantasies de gran format, com la que es podrà escoltar de Bach.