Els pobles de Covet, Isona, Conca Dellà i de l’entorn van omplir de gom a gom l’església de La Nativitat de Covet el diumenge 1 de maig, per a celebrar el segon Aplec popular. La missa va ser presidida per l’Arquebisbe d’Urgell i concelebrada pel Rector, Mn. Jesús Navas i pel Secretari General Mn. David Codina. Hi eren presents l’Alcalde d’Isona i la Delegada del Govern per al Pirineu.
Mons. Vives va posar en relleu la importància de trobar-se amb alegria, per celebrar un Aplec: trobada del poble, on tothom tingui el seu propi espai i valor, un moment de relació humana per dialogar i compartir, sortint de nosaltres mateixos per mirar les necessitats dels altres. També animà a viure la fe en la Resurrecció de Jesucrist i a transmetre-la sense complexos. Com un rellotge de sol que sense la llum del sol no serviria, igualment la persona sense fe: «Jo sense sol i tu sense fe, no som res» havia llegit en una ocasió, els va dir. I encara va demanar a tots els participants a l’Aplec que sortíssin amb esperança i força, amb ànims de canviar les coses que no funcionen del nostre món, a millorar-lo i no deixar-lo com està, a pensar en el país i en el futur d’Europa, més solidari i generós amb els refugiats, i a treballar pel futur del món amb més justícia, solidaritat i respecte pel medi ambient.
Aquest aplec se celebra per segona vegada gràcies a la iniciativa del Centre d’Estudis de la Conca Dellà i amb el suport del Bisbat d’Urgell, de l’Ajuntament d’Isona i de la Diputació de Lleida. Dos músics joves van solemnitzar la missa i la Coral d’Isona va cantar els goigs a la Mare de Déu en acabar la celebració, recuperant-los.
Abans de la missa, es va donar als assistents un full amb una fotografia del timpà de l’església romànica de Covet i l’historiador Dr. Francesc Fité, professor de la Universitat de Lleida, va exposar
els trets fonamentals de l’obra d’art excepcional del timpà (s. XII), explicant la simbologia de la seva iconografia, i la catequesi implícita. Els assistents també van rebre els Goigs a la Mare de Déu de Covet.
Després de la missa, un aperitiu popular amb la degustació de productes de la Conca va ajudar les bones relacions de veïnat.
El timpà i el conjunt de la portalada del temple de La Nativitat de Covet han estat restaurants i lluïen en tot el seu esplendor. Fa uns mesos que es va fer una intervenciró de conservació–restauració a la portalada esculpida de l’església, que fou supervisada pel Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC) per tal d’assegurar-ne la conservació per al futur. Aquesta església és romànica del segle XII, catalogada com un bé cultural d’interès nacional. És també, una de les portalades més originals del romànic català. El bisbat va impulsar la restauració dins del programa Romànic Obert de l’Obra Social «La Caixa» i del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.