La festa de Sant Antoni, celebracions arreu de la diòcesi

La festa de Sant Antoni Abat, de gran tradició i arrelament al nostre bisbat, s’ha celebrat enguany de manera especialment festiva en coincidir la diada amb el dissabte. Els rectors han fet la benedicció dels animals de companyia i de diferents espècies domestiques a Puigcerdà, La Seu d’Urgell, a Ponts, a Andorra la Vella, a Vielha. De punta a punta de la diòcesi, la tradició ha portat a celebrar la diada amb intensitat. Germandats i associacions han treballat per confeccionar les tradicionals olles que s’han repartit entre els veïns, recordant el gest de solidaritat de compartir un plat calent i abundós, ple de calories en el fred hivern.

laseu1laseu2laseu3

A Ponts, les activitats programades per l’Ajuntament i la parròquia van omplir «La Sala» d’infants i familiars per a veure una pel·lícula del món dels animals, ja que Sant Antoni Abat o del «porquet» és patró dels animals domèstics. Com a «preu» de l’entrada els nens van donar algun producte alimentari per a infants a qui en les properes setmanes Càritas Parroquial i els Serveis Socials de l’Ajuntament els faran arribar. Ajut per a famílies amb necessitats i que tinguin infants en la seva llar.

ponts3
La Confraria d’Escudellaires d’Andorra la Vella va repartir unes 3.000 racions d’escudella aquest dissabte al migdia entre els ciutadans de la parròquia. El bon temps i el fet que la festivitat hagi caigut en dissabte va animar l’afluència de participants, sobretot d’infants i jovent, tal com va explicar la Cònsol major d’Andorra la Vella, Rosa Ferrer.
A causa de la proximitat dels comicis electorals, no van faltar a la cita els polítics de la parròquia, encapçalats per l’equip comunal i els grups de la minoria.

Foto: ANAFoto: ANAFoto: ANA

A Canillo, també al Principat d’Andorra, van dur els seus animals fins la plaça Carlemany per ser beneïts. Mossèn Ramon Rossell va fer la benedicció en la qual van participar una quinzena de gossos, tres conills i una cabra recent nascuda. Mossèn Ramon ha assenyalat que aquesta trobada se celebra per mantenir viva la tradició i «prendre consciència que els animals ens humanitzen». Diumenge es va repartir un miler de racions de la Vianda de Sant Antoni, que és tal com s’anomena l’escudella barrejada en aquesta parròquia. A la 1 del migdia centenars de persones feien cua a la plaça del Telecabina per degustar aquesta menja típica, tot desafiant el fred que començava a intensificar-se a la parròquia. Tenint en compte que la festa se celebra a la sortida del telecabina, a més dels ciutadans de la parròquia, la tradició també atreu molts esquiadors que baixen de les pistes. Com a novetat, enguany els lots dels Encants es van sortejar i no pas subhastar, per tal de donar oportunitat a tots els participants d’endur-se un lot de productes. La recaptació es donarà al Mossèn perquè la destini a finalitats benèfiques.

Foto: ANAFoto: ANAFoto: ANA

Sanaüja:

sanauja1sanauja2sanauja3

Escaldes:

Foto: ANAFoto: ANAFoto: ANA

Tremp:

Tremp

 

Compartir