La celebració de Sant Sebastià a la diòcesi

En molts i diferents indrets de la diòcesi s’ha celebrat amb devoció la festa de Sant Sebastià, a molts llocs amb la participació de les Germandats vinculades al Sant. En alguns casos, han celebrat, el mateix dia de la festa del sant, el 20 de gener o el vespre abans, l’assemblea anual de la germandat; en d’altres, han ajudat a organitzar l’escudella, que després es comparteix amb tot el poble. En alguns pobles, s’han fet aplecs i celebracions en les capelles dedicades al sant com a Sort, a Vielha o a Ponts, on els veïns s’hi desplaçen en un pelegrinatge.

A La Seu d’Urgell, la festa del patró porta a celebrar la missa solemne a la Catedral de Santa Maria el mateix dia 20, festiu a la ciutat. La missa que fou oficiada pel Rector, Mn. Ignasi Navarri, que va beneïr els panets. Després es va fer una ballada de sardanes i es va compartir coca i vi dolç. El vespre abans es va fer el pregó de Sant Sebastià, a càrrec de la historiadora Carme Xammar, que va parlar del bandolerisme a la comarca de l’Alt Urgell.
Fotos: Germandat de Sant Sebastià

A Sort, la festa se celebra a la capella de Sant Sebastià, a l’entrada del poble, i després que Mn. Joan Pau Esteban fa la benedicció final, s’hi fa un tast de coca i de vi dolç compartit entre els veins que hi participen.

A Ponts, es va celebrar el Vot de poble a Sant Sebastià : a primera hora del matí un bon grup de pontsicans, convocats pel Centre Excursionista Pontsicà féu una caminada per arribar fins a l’església d’Algós. Al migdia Mn. Jaume Mayoral i Mn. Josep Caba, van concelebrar la celebració eucarística i en les pregàries es va demanar la intercessió del sant per guardar a totes les famílies del poble de Ponts, especialment els més petits i la gent gran. Es cantaren els Goigs mentres els fidels passaven a venerar la relíquia del sant. A la celebració hi assistí l’Alcadessa de Ponts Il·lm. Sra. Mª Alba Basomba, amb altres membres de la Corporació Municipal. Al sortir de l’ofici religiós es repartí coca, xocolata i vi dolç entre els molts assistents.
Fotos: Parròquia de Ponts

Al Principat d’Andorra, a  Sant Julià de Lòria, la Germandat va celebrar la seva assemblea i també es va compartir l’escudella. La Germandat de Sant Sebastià va néixer fa 225 anys  una entitat que, en els seus inicis, ajudava els pobres i els malalts. I aquest contingut social és el que també té ara l’escudellada. Es van repartir 2.500 racions. Pere Obiols, el cap dels escudellaires lauredians, va animar a la participació. La van compartir les autoritats comunals i els ministres Gilbert Saboya i Carles Álvarez Marfany.
Fotos: Parròquia de St. Julià

Al Pas de la Casa, es va celebrar diumenge, i malgrat la intensa pluja, Mn. Elvira va poder beneir i després es va repartir l’escudella a la plaça de l’Església. La localitat encampadana fa quinze anys que reparteix el pla típic, per completar la festa que se celebra a Encamp. Se’n van repartir 600 racions.

Compartir