#Krakow2016: Visita a Auschwitz i a Wadowice

La visita a Auschwitz i Birkenau, els camps de concentració i extermini en massa de presoners construït pel règim de l’Alemanya nazi, després de la invasió de Polònia de 1939, són aquest dilluns 25 de juliol, un dels llocs que visiten els nois i noies d’Urgell, juntament amb tots els catalans. Aquesta és una visita impactant, que és motiu de reflexió i de treball pel grup d’Urgell que està participant en la JMJ a Cracòvia. Després de dinar els joves visitaran la petita localitat de Wadowice, que  és famosa per ser el lloc on va néixer Karol Wojtyla , el que més tard seria el Papa Joan Pau II.  Es clourà el dia amb la visita on van batejar sant Joan Pau II.

Auschwitz i Birkenau són els noms dels pobles propers polonesos traduïts a l’alemany, Oświęcim [ɔɕvʲ ‘ɛnʦim] i Brzezinka [bʐɛˈʑinka] en polonès, respectivament):  fou un complex format per diversos camps de concentració, d’experimentació mèdica i d’extermini en massa de presoners construït pel règim de l’Alemanya nazi, al principi de la Segona Guerra Mundial. Està inscrit a la llista del Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO des del 1979. En 5 anys, uns 1,3 milions d’homes, de dones i d’infants (el 90% jueus) foren assassinats a Auschwitz, aproximadament 900.000 immediatament a la sortida dels trens que els havien portat fins al camp, la majoria a les cambres de gas. La resta moriren de malaltiesmalnutriciómaltractaments, sàdics experiments «científics», etc. Sens dubte, aquest camp d’extermini ha estat considerat el símbol del genocidi del poble jueu.

Joan Pau II Joan Pau va néixer a Wadowice en 1920 i passaria aquí la seva joventut fins als 18 anys quan va marxar a Cracòvia a matricular-se a la Universitat. Va ser a Wadowice on va tenir els seus primers contactes amb la comunitat jueva del poble i amb la qual participava en partits de futbol ( esport al qual era gran aficionat ) el que segurament aniria conformant la seva personalitat conciliadora amb altres religions quan va arribar a Papa. En el passat Wadowice era una ciutat industrial. Els visitants que rep la ciutat ho fan atrets per la personalitat de Joan Pau i per conèixer una mica com era la seva vida aquí.


Compartir