Jornada de Formació permanent de preveres i diaques a Tremp

El dia 27 de maig va tenir lloc a la Fundació Fiella de Tremp la tercera jornada de formació permanent del curs per als preveres i diaques d’Urgell amb una quarantena de participants. La jornada fou presidida per l’Arquebisbe d’Urgell Mons. Joan-Enric Vives i els ponents foren els sacerdots Sergio Requena Hurtado, Director del Secretariat de la Comissió Episcopal de Seminaris i Universitats de la Conferència Episcopal Espanyola i Raul Tinajero Ramírez, Director del Departament de Joventut de la Comissió Episcopal d’Apostolat Seglar de la CEE.

Després de la pregària inicial de l’hora menor, Sergio Requena, va presentar una síntesi clara i precisa de l’Exhortació apostòlica postsinodal Christus Vivit adreçada als joves i a tot el Poble de Déu. Va anar desgranant els punts principals dels seus 9 capítols dividits en 299 paràgrafs.

Si volem que el missatge de l’Evangeli sigui acollit pels joves, el Papa ens recorda les tres veritats fonamentals que aquests deuen captar quan s’acosten a l’Església.

  • La primera és que Déu és amor. Un jove ha de viure de la certesa que, més enllà del que li succeeixi en la vida, Déu l’estima infinitament i en qualsevol circumstància; que és algú important i valuós per a Déu; que no vol portar el compte dels seus errors i l’ajudarà a aprendre de les seues caigudes. Per comprendre això cal tenir moments de silenci i de trobada amb Ell.
  • La segona veritat que un jove ha d’escoltar és que Crist el salva, que “per amor es va lliurar en la creu per a salvar-te” (118). Si Ell ha donat la vida per nosaltres, hem de pensar que no es cansa de tornar a carregar-nos sobre la seves espatlles “una vegada i una altra” (119). Per això, ningú no hauria de tenir por ni vergonya de tornar a alçar-se i acostar-se a Jesús quan s’ha allunyat d’Ell pel pecat. Crist sempre acull “amb una tendresa que mai ens desil·lusiona i que sempre pot retornar-nos l’alegria” (119).
  • Hi ha una tercera veritat que és inseparable de l’anterior: Ell viu!” (124). Un jove es queda indiferent davant Crist si té la idea que solament és un personatge històric que fa dos mil anys ens va donar un bon exemple. “El que ens omple amb la seva gràcia, el que ens allibera, el que ens transforma, el que ens sana i ens consola és algú que viu” (124). Per això pot omplir la nostra vida de llum; té sentit cultivar la seva amistat i créixer en ella com quelcom que ompli d’esperança. En Ell es poden trobar forces per lluitar pel bé malgrat les dificultats que trobem en el nostre món, perquè en la seva resurrecció la prepotència del mal ha estat vençuda per l’omnipotència de l’amor.

A continuació Raúl Tinajero Ramírez, Director del Departament de Joventut de la Comissió Episcopal d’Apostolat Seglar de la CEE, va presentar als assistents la seva experiència com a representant de la Conferència Episcopal Espanyola en el treball previ al Sínode de joves, durant la seva participació en ell, i les seves conclusions personals per a treballar després del Sínode. El ponent va insistir en la necessitat de passar d’una pastoral de joves o per als joves a una pastoral amb els joves, on ells siguin els autèntics protagonistes de l’acció pastoral. Això reclama tenir capacitat d’escolta i d’acompanyament, dedicant temps i esforç a viure la realitat dels joves, en una actitud d’escolta oberta a les seves inquietuds i demandes. Va defensar la necessitat que l’Església té de transmetre el missatge de Jesús a les generacions joves i com el Sínode havia posat de manifest que el desig de transcendència i de Jesús està viu en la joventut. Però calen persones disposades a acompanyar els joves i a presentar-los la fe cristiana. Va demanar defugir una actitud pessimista i tancada que posa mil obstacles a l’acció pastoral amb els joves i ser capaços de sortir al seu encontre participant de les seves vivències i escoltant-los. Va demanar fugir d’una pastoral de joves fonamentada en les accions puntuals d’esdeveniments però que no tingui en compte l’acompanyament ordinari del jove en el dia a dia. Per això va demanar als preveres que treballin en comunió els uns amb els altres juntament amb els laics i responsables de la pastoral diocesana de joventut perquè només el treball en xarxa fonamentat en la creativitat pastoral i en fer que el jove es trobi d’una manera personal amb Jesús Ressuscitat podrà donar fruit. 

A la jornada hi van assistir el Subdelegat de joventut del Bisbat, Mn. Gabriel Casanovas; la coordinadora actual de la Delegació, Sra. Maria Carme Girart i el Sr. Ramon Oromí, membre de la Delegació de Joventut, amb Mn. Jaume Mayoral, Mn. Alfons Velásquez i Mn. Ivan Ayala.

Un diàleg ric entre el ponent i els assistents va cloure la jornada de formació.

Compartir