Inici de la Visita Pastoral a Encamp (1): Festa de Tots Sants

Diumenge 1 de novembre, Solemnitat de Tots Sants, l’Arquebisbe d’Urgell i Copríncep d’Andorra, Mons. Joan-Enric Vives, va iniciar la seva Visita Pastoral a la Parròquia de Sta. Eulàlia de Mèrida d’Encamp (Principat d’Andorra) acompanyat del Rector i Vicari Episcopal, Mn. Antoni Elvira, i del Secretari general del Bisbat Mn. David Codina.

A la seva arribada a la Parròquia el Copríncep episcopal fou rebut per la Consellera Major de Comú Josefina Rodríguez i pel Conseller Menor Èric Alguacil i pel Conseller Xavier Fernández, que representaven els Hbles. Srs. Cònsols.

L’Arquebisbe presidí les dues celebracions dominicals a la Parròquia de Sta. Eulàlia de Mèrida d’Encamp. A les seves homilies l’Arquebisbe glossà el valor de la Visita Pastoral al llarg de la història de l’Església com un moment privilegiat del contacte entre el Pastor de la Diòcesi i els fidels que ajudava a conèixer la realitat concreta de les parròquies, les seves necessitats i vicissituds, i a sembrar esperança i esperit evangelitzador. És per això que malgrat la pandèmia actual l’Arquebisbe vol continuar amb la tradició de les Visites Pastorals a les Parròquies del Principat d’Andorra, tot i que enguany potser s’haurà d’adaptar a les actuals circumstàncies sanitàries. Per això durant la Visita es reunirà amb els Cònsols de la Parròquia i el Comú, visitarà les Direccions de les Escoles Andorrana i Francesa i es farà present a les principals institucions de la Parròquia. Volgué tenir unes paraules de suport per S.E. el Copríncep francés Emmanuel Macron i pel Bisbe de Niça després del recent atemptat terrorista a França tot destacant com el terrorisme busca enfrontar i dividir les persones i els creients, una temptació a la qual no podem caure. La religió autèntica sembra fraternitat i pau.

En la Festa de Tots els Sants remarcà com els Sants són els nostres germans grans del cel que ens ajuden amb la seva ajuda i intercessió i com és una Festa joiosa perquè tenim una immensa multitud de sants, alguns declarats i molts d’altres anònims, que ens mostren que és possible viure la crida a la santedat a la qual tots els batejats estem urgits des del baptisme. Va agrair el treball de tots els col·laboradors de la Parròquia en tants camps com Càritas, la catequesi, la neteja de l’església, els col·laboradors litúrgics, els acòlits i va voler agrair la presència a l’Eucaristia de les Autoritats Comunals el seu treball per poder vèncer els efectes sanitaris i socioeconòmics de la pandèmia. Va exhortar els fidels a no desanimar-se davant l’angoixa i el neguit que ens provoca la pandèmia i a acudir constantment a la pregària i l’Eucaristia i els va felicitar per participar en l’Eucaristia dominical i per no renunciar-hi per alimentar la seva vida com a cristians. 

A la tarda l’Arquebisbe va presidir la pregària comunitària al cementiri d’Encamp després que el Rector dirigís el Sant Rosari pels difunts de la Parròquia acompanyat d’una quarantena de fidels. Mons. Vives va recordar com el Papa Francesc havia concedit la indulgència plenària per als difunts durant tot el mes de novembre a aquells que preguessin per ells a l’església, al cementiri o des de casa i va encomanar tots els fidels difunts, especialment aquells que ningú no recorda.

La jornada de Visita es clogué amb el desplaçament de l’Arquebisbe i Copríncep al Pas de la Casa, on a la seva arribada i acompanyat del Rector, Mn. Antoni Elvira, va poder visitar les obres de reforma de la plaça adjacent a l’església. A continuació presidí la celebració  de l’Eucaristia de Tots Sants a l’església de St. Pere Apòstol d’El Pas de la Casa en llengua catalana, castellana, francesa i portuguesa on va destacar com la comunitat del Pas de la Casa sempre és molt estimada per la seva singularitat i pel gran amor que professa a la Mare de Déu sota l’advocació de Fàtima i els animà a perseverar en la fe i el testimoniatge cristià especialment a les noves generacions.

Compartir