Inauguració del Curs 2016-2017 de l’Ateneu Universitari Sant Pacià

L’arquebisbe metropolità de Barcelona, Joan Josep Omella, Gran Canceller de l’Ateneu Universitari Sant Pacià, ha inaugurat oficialment el curs 2016-2017, el dijous 6 d’octubre, a l’Aula Magna del Seminari Conciliar de Barcelona.

A les deu del matí, l’arquebisbe Omella ha presidit una solemne Eucaristia, concelebrada amb el cardenal Lluís Martínez Sistach, arquebisbe emèrit de Barcelona, l’arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol, vice-gran canceller de l’Ateneu, i els altres bisbes catalans. Després, ha presidit l’acte acadèmic, al qual han assistit també el rector de l’Ateneu, Armand Puig, els degans de la Facultat de Teologia de Catalunya, Joan Planellas, de la Facultat de Filosofia de Catalunya, Jaume Aymar, i de la Facultat Antoni Gaudí d’Història, Arqueologia i Arts Cristianes, David Abadías, personalitats eclesiàstiques i civils i una nombrosa representació de professors i alumnes.

La memòria del curs 2015-2016 de l’Ateneu Universitari Sant Pacià, en el primer any de la seva existència, ha estat presentada pel seu secretari general, el professor Sergi Gordo. L’Ateneu està constituït per tres facultats orientades, respectivament, a l’estudi de la teologia, la filosofia i la humanística cristianes, i queda configurat com una institució universitària que promou la docència i la recerca sobre les àrees centrals del pensament cristià. L’Ateneu, mitjançant la Facultat de Teologia, engloba nou institucions més, connectades estretament amb ell: l’Institut de Teologia Fonamental, l’Institut Superior de Litúrgia de Barcelona, el Centre d’Estudis Teològics de Mallorca i els Instituts Superiors de Ciències Religioses de Barcelona, Tarragona, Girona, Lleida, Vic i Mallorca. L’Ateneu articula, doncs, una xarxa de dotze institucions eclesiàstiques de naturalesa universitària, radicades a Catalunya i a les illes Balears: tres facultats, vuit instituts i un centre teològic. Totes elles han estat erigides per la Santa Seu, en depenen i es regeixen per la Constitució Apostòlica Sapientia Christiana i altres instruccions pontifícies. El nom de l’Ateneu remet a Sant Pacià, el gran bisbe de Barcelona en la segona meitat del segle IV i un dels Pares de l’Església llatina, autor de diversos tractats teològics.

Tot seguit, el Dr. Armand Puig, rector de l’Ateneu, ha pronunciat un parlament, en el qual ha agraït la labor de totes les persones que han contribuït a posar-lo en marxa durant el proppassat any acadèmic 2015-2016. El Dr. Puig ha dit que l’Ateneu Sant Pacià és una realitat acadèmica esplèndida de l’Església catalana, integrada per dotze centres universitaris i uns 3.000 alumnes de ciències eclesiàstiques. En el curs passat, s’ha tancat la intensa commemoració dels cinquanta anys del Concili Vaticà II (1962-1965), al qual la Facultat de Teologia ha dedicat quatre Simposis. En els pròxims tres anys acadèmics, l’Ateneu tractarà el tema de la Reforma de l’Església, coincidint amb els cinc-cents anys de l’inici de la Reforma protestant (1517). L’Ateneu manté una relació privilegiada amb la Universitat Ramon Llull i amb la Universitat de Barcelona i és un exemple concret del diàleg entre l’Església i el món de la cultura i de la Universitat. Així mateix, el Dr. Puig ha agraït el treball de la Dra. M. Claustre Solé, de la Companyia de Maria, professora de Sagrada Escriptura a la Facultat de Teologia, que deixa la docència després de vint anys, motiu pel qual ha rebut la medalla de la Facultat de Teologia. El Dr. Puig ha conclòs el seu discurs evocant el beat Ramon Llull, la més universal de les figures històriques que ha donat la llengua catalana, el procés de canonització del qual i la seva declaració com a Doctor de l’Església es troben a la fase final.

Precisament al beat Ramon Llull ha dedicat la lliçó inaugural el Dr. Jordi Gayà, professor de la Facultat de Teologia de Catalunya i del Centre d’Estudis Teològics de Mallorca, amb el títolDe la comprensió a la contemplació. La teologia del beat Ramon Llull. El Dr. Gayà ha exposat l’itinerari vital del beat mallorquí, que amb la seva vida i obra es va esforçar a comprendre, aprofundir, contemplar i anunciar la fe cristiana, rebuda com un do de Déu que s’ha d’oferir a tothom.

L’arquebisbe de Barcelona i Gran Canceller de l’Ateneu, Joan Josep Omella, ha clos l’acte agraint al Dr. Gayà la lliçó inaugural i lloant el treball que duen a terme els professors i els alumnes, amb una salutació especial als alumnes provinents dels països d’Amèrica de llengua espanyola i també de l’Àfrica. Ha dit que el marc de l’Ateneu és la fe i la comunió de l’Església i que des de cadascun dels seus àmbits acadèmics s’ha de seguir aprofundint i exposant la fe cristiana. Ha fet també una referència especial a la creació, per part de la Conferència Episcopal Tarraconense, de la Càtedra de Teologia Pastoral Arquebisbe Josep Pont i Gol, en el si de la Facultat de Teologia, la qual desenvoluparà a partir d’ara la funció que durant més de cinquanta anys ha dut a terme el Centre d’Estudis Pastorals de les diòcesis catalanes. I en sintonia amb el papa Francesc, Mons. Omella ha dit que l’Església ha de seguir servint el nostre món dominat per la globalització i carregat d’esperança, i ha declarat inaugurat el curs 2016-2017.

Compartir