III Congrés Internacional d’Història dels Pirineus

Divendres dia 16 de juny a l’església del Seminari diocesà d’Urgell va tenir lloc la inauguració del III Congrés Internacional d’Història dels Pirineus organitzat per l’Institut d’Estudis Andorrans, l’Institut d’Estudis Comarcals de l’Alt Urgell i la UNED, i amb la col·laboració del Bisbat d’Urgell.  L’acte d’inauguració fou presidit pel Vicari General d’Urgell, Mn. Ignasi Navarri, el M.I. Sr. Èric Jover, Ministre d’Educació i Ensenyament Superior del Govern d’Andorra, la Sra. Mireia Font, Tinent d’Alcalde de la ciutat de La Seu d’Urgell i la Dra. Maria Jesús Peréx Agorreta, Degana de la Facultat de Geografia i Història de la UNED.
Mn. Navarri va destacar en les seves paraules de benvinguda l’interès que suposa el coneixement històric del territori pirinenc.
Després dels parlaments de benvinguda la Dra. Peréx va pronunciar la conferència inaugural, titulada «Los confines del Pirineo: una mirada romana» en la que va fer un detallat exposat dels indicis del pas de Roma per la península, que en en diferents excavacions i en investigacions documentals s’han anat trobant.

El 3r Congrés d’Història dels Pirineus compta amb 93 inscrits i 59 comunicacions. S’inaugurà a La Seu d’Urgell i els altres dos diez tindran lloc els treballs al Centre de Congressos del Comú d’Andorra la Vella. Els organitzadors ho valoren com «un èxit» de participació, que «en cap cas no s’esperava tan elevada». El director de l’Institut d’Estudis Andorrans, Jordi Guillamet, ha apuntat que «el Congrés ha despertat molt interès, i això ja és un èxit».

El 1r Congrés d’Història dels Pirineus es va celebrar l’any 1989 a Cervera; el segon, l’any 1998 a Girona, i aquest tercer se celebra dinou anys més tard entre Andorra i la Seu durant aquest cap de setmana.

El Congrés es desenvoluparà amb cinc blocs temàtics en sessions de matí i tarda, en cadascun dels quals tindrà lloc la lectura de conferències i la presentació de comunicacions orals.

  • Bloc 1: Producció i intercanvi en el marc d’una economia de muntanya.
  • Bloc 2: Diversificació social de les comunitats pirinenques.
  • Bloc 3: Realitats polítiques i administratives en l’àmbit pirinenc.
  • Bloc 4: Assentament i hàbitat en un medi complex.
  • Bloc 5: Expressió artística 
Compartir