Homilia del P. Abat de Montserrat en la 21ª Fira literària dels Pirineus

El P. Abat de Montserrat Josep M. Soler va ser l’encarregat el dissabte 2 de setembre de proclamar l’homilia “religiosa” en les “Homilies d’Organyà” contemporànies, acte que se celebra dins de la Fira del Llibre del Pirineu a Organyà, i que enguany ha arribat a la 21ª edició.

El P. Josep M. Soler va iniciar la seva “Homilia 2017” citant la Carta als Filipencs de Sant Pau (5,11): “ I que tota llengua proclami que Jesucrist és Senyor per a glòria de Déu Pare”, “també en català”, i va anar recorrent a través d’aquest verset la importància de la llengua en la transmissió de la fe, i també la importància del català com a llengua amb la qual nosaltres entrem en contacte amb Déu. “La Paraula de Déu s’expressa en un llenguatge humà”, va dir referint-se als ensenyaments de les Sagrades Escriptures, assenyalant que la llengua forma part de les limitacions que Déu va assumir per comunicar-se amb els homes”, i va afegir que parlem d’una llengua viva, inspirada per l’Esperit Sant, que Déu utilitza per posar-se al nostre abast, i a través de la qual nosaltres ens hem d’obrir a Déu.

El P. Abat va glossar àmpliament la importància de la Bíblia no només per als cristians, sinó també per a d’altres religions, i també agnòstics i ateus perquè és l’arrel de la nostra cultura occidental i de la societat actual, en la qual es poden reconèixer els trets de la saviesa i de les respostes que necessita la societat contemporània. Va parlar del català com la llengua que des dels inicis ha estat la llengua de la pregària: la pregària en el culte a Déu i també la pregària íntima i privada de les persones; “Perquè a Déu res no li és indiferent, Déu es preocupa amb amor del que ens passa individualment i col·lectivament”. Per a ell, l’assentament en els valors de l’amor és “l’actitud de construir una societat més fraterna” i és en aquesta actitud “que trobem les persones creients”, en l’actitud d’estimar els altres, “perquè Déu és amor”.

El P. Abat va llegir la seva homilia a l’església col·legiata de Santa Maria, en el mateix lloc on es van escriure les còpies de les “homilies d’Organyà”, el primer document literari escrit totalment en català que es conserva a la Biblioteca Nacional de Catalunya.

L’homilia “laica” del 2017 va ser llegida pel poeta i narrador Vicenç Llorca uns minuts abans en l’escenari del carrer del Sol. En els dos indrets, el públic va omplir a vessar els espais, remarcant la importància de l’acte cultural, el de més envergadura que es porta a terme a la comarca de l’Alt Urgell, no només pel nivell literari i la personalitat dels homiletes, sinó també per la nombrosa assistència de públic, que ve d’arreu de la comarca i d’Andorra.

L’Arquebisbe d’Urgell, Mons. Joan-Enric Vives, va presidir l’acte a l’església, acompanyant el P. Abat, i l’Hble Conseller de Cultura Lluís Puig i l’Il·m. Sr. Alcalde Celestí Vilà. Tots ells juntament amb altres autoritats van fer entrega dels diversos Premis Literaris “Homilies d’Organyà”, que es van lliurar després de la lectura de l’Homilia religiosa a l’església i que reuneixen una gran quantitat de treballs originals en concurs cada any. El Conseller de Cultura, Lluis Puig, que va adreçar unes paraules als assistents valorant l’alt nivell dels homiletes, i la significació de la Fira del Llibre i dels Premis que reflecteixen un gran nivell cultural al Pirineu: “Si no existís, l’hauríem de crear”, va concloure.

Als actes van ser presents els regidors del consistori, l’alcalde i diputat de La Seu d’Urgell, Albert Batalla i representants del Consell Comarcal i de poblacions veïnes, així com la Directora General de Cultura del Govern d’Andorra, Montserrat Planelles.

La Fira del Llibre dels Pirineus que se celebra a Organyà el primer cap de setmana de setembre, marca l’inici del curs i porta a editorials i llibreries pirinenques a mostrar la quantitat de productes que es “fabriquen” a la contrada. Amb espais per als infants, la lectura compartida, les entrevistes amb autors i el contacte entre les persones interessades en la cultura, durant tres dies, el poble bressol del català es converteix en un indret de gran intensitat cultural.

Compartir