Homenatge al Comte d’Urgell Ermengol X

El dissabte dia 18 d’octubre se celebrà al Monestir de Santa Maria de Bellpuig de Les Avellanes, els 700 anys (1314-2014) del Comte d’Urgell Ermengol X, que morí a Camporrells (La Llitera).

El Comte Ermengol fou l’home just que en aquell moment feia falta al territori. Ermengol X va configurar i pacificar un territori més gran que el que avui coneixem com La Noguera, gaudint de la confiança i la lleialtat dels Reis Pere II i Jaume II. En el seu testament, el Comte, va manar ser enterrat al Monestir de Sta. Maria de Bellpuig de Les Avellanes.

Per celebrar i commemorar aquesta important efemèride, unes 250 persones s’aplegaren al Monestir de Les Avellanes. L’acte solemne i sobri dirigit i organitzat pel Gmà. Ramon Benseny, superior del Monestir, consistí en la lectura i interpretació d’alguns fragments del Testament d’Ermengol X, a càrrec del Dr. Robert Cuellas i Campodarbe de la Universitat de Lleida. L’ofrena floral al sepulcre d’Ermengol X, amb acompanyament musical a càrrec de la Coral Maristes Montserrat de Lleida i la brillantíssima i documentada conferència «Ermengol X i el territori» a càrrec del Dr. Prim Bertran i Roigé, de la Universitat de Barcelona.

Els gegants d’Os de Balaguer i els grallers de Gerb, així com el repic de campanes i els bonics i ben interpretats cants de l´esmentada Coral Maristes Montserrat de Lleida, donaren el toc joiós a l’acte que comptà amb la presència de diverses autoritats de la Generalitat de Catalunya, de la Diputació de Lleida i els alcaldes de les poblacions d’Os de Balaguer, Balaguer, Tàrrega, Agramunt i Camporrells. En representació del Bisbat d’Urgell hi assistí Mn. Ignasi Navarri, Vicari General de la diòcesi.

dsc 0130dsc 0126dsc 0127cartell ermengol x

Compartir