Festa dels Sants Innocents a Peramea (Pallars Sobirà)

El dia 28 de desembre, com ja és una tradició arrelada, va tenir lloc la festa dels Sants Innocents de Peramea (Pallars Sobirà) que fou presidida per l’Arxiprest del Pallars Sobirà i Rector de Sort, Mn. Joan Pau Esteban.

La petita església parroquial de Sant Cristòfol de Peramea guarda com un gran tresor una arqueta que conté les relíquies de tres dels centenars o milers d’infants, segons alguns, que van ser assassinats a Palestina per ordre del rei Herodes. Les relíquies (tres cranis petits i un esquelet de mig cos) van ser regalats pels comtes de Pallars i cada any el 28 de desembre se’n fa culte mitjançant una cerimònia que va acompanyada per cants dels Goigs en Lloança dels Martissants que la gent de Peramea se sap de memòria: “Puix del Rei la tirania, vos manà matar infants; ajudeu-nos cada dia, gloriosos màrtirs sants”. Segons una llegenda popular, els Sants Màrtirs o Martissants –nom amb el qual són conegudes les relíquies venerades- eren propietat de Peracalç i els seus habitants se’ls van vendre als de Peramea per un porró de vinagre quan, en un àpat popular a l’estany de Montcortès, es van adonar que no podien amanir l’enciam. Del fet en va sortir aquesta corranda: “Màrtirs Sants de Peramea, /Cossos Sants de Peracalç,/ per un porró de vinagre/ vos vau vendre els Màrtirs Sants”.

En la tradició cristiana, l’Evangeli conta que quan el rei Herodes va conèixer la notícia del naixement de Jesucrist va fer matar tots els infants menors de 2 anys que havien nascut a Betlem. La veu popular diu que aquest cruel mètode de persecució del nounat va comportar el sacrifici de milers d’infants innocents que van ser degollats. La notícia d’aquesta massacre va córrer per tota la Cristiandat i en alguns indrets va generar manifestacions de caire festiu per recordar-la. L´Església també va contribuir-hi establint una festa anual en record del fet martirial. Per altra banda, la relació entre les bromes i burles generalitzades i la llegenda dels infants degollats s’estableix a partir de les enganyifes que els pares dels infants es van haver d’empescar, segons que es creu, per tal de protegir els seus petits de l’assassinat i allunyar-los dels perseguidors enviats per Herodes.

Compartir