Festa dels 12 beats Carmelites màrtirs de Tàrrega

El dia 29 de juliol, dia exacte en què es complien els 80 anys del gloriós martiri del beat P. Àngel M. Prat Ostench, Prior i 11 Germans Frares Carmelites de l’Antiga Observança (calçats), del convent de l’Orde Carmelità de Tàrrega, l’Arquebisbe d’Urgell Mons. Joan-Enric Vives, va presidir la solemne Eucaristia de celebració del seu martiri, a l’Església de la M. de Déu del Carme de Tàrrega.

Invitat pel P. Manuel Bonilla, O.C; Provincial de Catalunya i Prior de Tàrrega, va presidir la solemne Eucaristia concelebrada per altres frares carmelites i els sacerdots de la ciutat, amb una nombrosa assistència de fidels devots i de membres de l’Associació de la M. de Déu del Carme de Tàrrega. La presència carmelitana a Tàrrega es remunta a mitjans del segle XIV..

Aquests màrtirs de Tàrrega, alguns d’ells novicis molt joves, van ser detinguts el dia 28 de juliol de 1936 i enganyats, els dugueren cap a Cervera i foren afussellats i cremats en un femer als afores de la ciutat. Van ser beatificats a Tarragona el 2013.

En aquesta data en què es complien els 80 anys del martiri, es va beneir i posar a l’església un mural amb les seves efígies, i ja des de la beatificació les restes que es van poder trobar d’ells van ser posades al culte sota l’altar en una urna per a la devoció dels fidels. 

L’Arquebisbe va dir en la seva homilia, «Aquests màrtirs de Tàrrega, com tots els grans màrtirs de la història, no havien comès cap delicte, ni havien estat inculpats en cap procés judicial, tampoc no havien segregat odi al seu voltant, sinó tot el contrari, Foren testimonis de l’Amor més gran, de l’entrega sense límits, d’una generosa caritat al servei de Déu i dels germans necessitats.  També l’Arquebisbe volgué tenir presents tots aquells que avui estan donant la seva vida per la seva fe cristiana, arreu del món. Per les víctimes de la violència, del terrorisme i la persecució religiosa. I tingué un record especial pel P. Jacques Hamel, de Tours (França) que va ser brutalment assassinat aquesta setmana i demanà pau, diàleg i convivència per tal que les religions siguin sempre estímul d’amor, misericòrdia i perdó.

Després de la missa, al carrer tingué lloc un pregó i uns balls dels que es ballen a Olot, davant la M. Déu del Carme. 

Compartir