Festa de la Beata Anna Maria Janer

El dia 11 de gener, a l’església de la residència de la Sagrada Família d’Urgell, on reposen les restes de la Beata Anna Maria Janer, va celebrar-se la festa litúrgica de la Beata amb una solemne Eucaristía presidida per l’Arquebisbe d’Urgell Mons. Joan-Enric Vives i concelebrada pel Rector de la Parròquia, Mn. Ignasi Navarri i per Mn. David Codina. Hi van assistir la Superiora General de l’Institut, M. Laura Garione; la Consellera General encarregada de la regió “Cervera”, Victòria Bertran, i la Superiora de la Comunitat de La Seu d’Urgell, Gna. M. Carme Gros, així com les Religioses de la comunitat de La Seu d’Urgell i un bon grup de fidels que van poder unir-se a l’Eucaristia.

A la seva homilia l’Arquebisbe lloà la figura de la Beata Anna Maria Janer com exemple de santedat i d’”epifania concreta d’amor” que va saber viure en el “dia a dia” l’amor senzill i lliurat pel bé dels germans. Mons. Vives va destacar com la Beata Anna Maria Janer va saber viure al segle XIX, enmig d’incomprensions i convulsions, l’amor a la Mare Església en la persona dels Bisbes i dels més humils. Es va dedicar al servei dels malalts i a l’educació dels infants i no va escriure grans tractats teològics però els seus pensaments i meditacions són un autèntic exemple de vida que recull l’Ofici de les Hores, pregària oficial de l’Església, que en el dia de la seva festa recorda a partir dels seus propis textos i pensaments la vertadera humilitat: «sigueu humils de cor, no només de paraules; ja sabeu que Jesucrist va venir al món per corregir i detestar la supèrbia, ensenyant la humilitat amb els seus actes. No són humils les persones que a cada pas es diuen miserables, pecadores. Sigueu amants de la santa pobresa». Així, la Beata Janer, féu realitat amb la seva vida l’Evangeli proclamat en la seva festa, Mateu 25, en obres de misericòrdia i servei, ben concretes que són reflex de l’amor de Déu Pare. L’Arquebisbe la proposà com a model per al nostre temps que necessita de persones que cuidin i vetllin els altres, manifestant l’amor i la delicadesa cada dia i lliurant el millor de la seva pròpia vida al servei de Déu i dels germans, especialment els més febles, com els infants i joves i els ancians.

La Beata Anna Maria Janer Anglerill, va néixer a Cervera el 18 de desembre de 1800. El 29 de juny de 1859 va fundar a La Seu d’Urgell, l’Institut de Germanes de la Sagrada Família d’Urgell, dedicat a l’educació cristiana de noies i joves i a l’assistència de malalts i ancians. El nucli del seu carisma va ser el misteri de l’amor de Déu manifestat en la humilitat i la misericòrdia de Jesús en favor dels homes. Va morir a Talarn l’11 de gener de 1885 i va ser beatificada a La Seu d’Urgell el 8 d’octubre de 2011 en una cerimònia que va omplir d’il·lusió i acció de gràcies la família janeriana i la Diòcesi d’Urgell.

Compartir