Feliz año 2020!

A todos los que vais siguiendo con interés durante todo el año la página web del Obispado de Urgell, os deseamos un Feliz Año 2020, lleno de fe y de buenas obras, que lleve ayuda y solidaridad a los que menos tienen y amor dentro de las familias y en todo el mundo. Un Año donde cesen las guerras y la Paz se abre paso en los corazones y en las naciones de toda la tierra.

«Que el Señor te bendiga y te guarde, que el Señor te haga brillar su mirada y se apiade de ti; que el Señor se fije en ti y te conceda la paz

Un próspero Año Nuevo 2020!

Publicamos el texto que Mn. Ignasi Navarri, Vicario General, expuso al Arzobispo Joan-Enric ya la Curia el día 23 de diciembre, para tener memoria agradecida de lo que, con la ayuda de Dios, se ha ido haciendo en el Obispado de Urgell durante el año 2019 que se acaba.
 

FELICITACIÓ DEL NADAL DE LA CÚRIA DIOCESANA AL SR. ARQUEBISBE. NADAL 2019.

Seguint la tradició de la nostra Diòcesi, en aquest acte de felicitació del Nadal de la Cúria diocesana al Sr. Arquebisbe, fem, un any més, una memòria agraïda del que ha estat aquest any 2019, que arriba a la seva fi.

És veritat el que el Papa Francesc va dir el passat Nadal de 2018: “Nadal inaugura una època nova on la vida no es programa sinó que es dóna, on no es viu per a un mateix sinó per a Déu i amb Déu”. Certament al darrere d’aquests àmbits d’acció que a continuació exposaré hi ha hagut moltes programacions, però també molta entrega i molta donació. Moltes d’aquestes accions les heu presidit i acompanyat vós, Sr. Arquebisbe, com a cap i pastor de la comunitat diocesana.
 

1. Amb el presbiteri de la diòcesi

Presidint les tres sessions del Consell Presbiteral, fent-vos present en les dues tandes dels Exercicis Espirituals dels preveres, així com a les tres jornades de formació permanent. Presidint la jornada sacerdotal del dilluns sant. Acompanyant al Monestir de Vallbona de les Monges la trobada sacerdotal i diaconal de formació, convivència i espiritualitat. I ben recentment predicant el recés d´Advent als sacerdots i diaques, i presidint la trobada dels sacerdots ordenats o incardinats a la diòcesi durant aquets darrers deu anys.

Aquest any, amb tristesa hem acomiadat i dit areveure a Mn. Lluís Rourera, Mn. Xavier Esplandiu, Mn. Àngel Saball, Mn. Ramon Anglerill i Mn. Jordi Gasch. I el passat mes d´octubre vam recordar l´estimat Arquebisbe Martí en el desè aniversari de la seva mort. Descansin en Pau.

També, en aquest apartat cal mencionar la trobada que vós Sr. Arquebisbe heu mantingut amb els preveres i els diaques dels set arxiprestats de la diòcesi. L’ ofrena del pectoral amb el qual el presbiteri  d’Urgell us va ofrenar i felicitar els XXV anys d’ ordenació Episcopal.

I també deixar constància de l’ homenatge a la Val d’Aran a Mn. Jusèp Condò, escriptor i poeta aranès, amb motiu dels 100 anys de la seva mort. I la publicació i posterior presentació del llibre Mn. Albert Vives  i Mir, el poeta, el músic i una persona amant del seu país, coordinat per Mn. Benigne Marquès, que ret homenatge a l’ obra de Mn. Albert Vives.

L’homenatge que avui tributem a Mn. Jordi Coll Gilabert és també un gran honor per al nostre presbiteri diocesà.
 

2. Amb els religiosos i religioses de la Diòcesi

Com és ja tradicional, durant el mesos d’ estiu l’Escola Pia ha visitat la nostra diòcesi, tot seguint les rutes de St. Josep Calassanç i també ho han fet les religioses de l`Institut de la Sagrada Família d´Urgell, els Fills de la Sagrada Família i enguany les Missioneres de la Sda. Família de Natzaret. També les Carmelites de St. Josep han visitat La Seu d’Urgell en acabar les diferents tandes d’ exercicis espirituals.

Hem celebrat els 300 anys del naixement de St. Joan Baptista de la Salle i vós Sr. Arquebisbe us heu reunit a Tremp amb la Superiora General de les Missioneres Claretianes i a la Llar Sta. Anna del Castell del Remei, amb el Superior Major dels Germans Franciscans de Creu Blanca.
 

3. En el camp de la caritat i dels malalts,

Un any més Càritas ha estat al costat dels més febles i exclosos de la societat. Abans de finalitzar l’any Càritas comptaria amb 302 voluntaris i voluntàries en 11 parròquies, han augmentat respecte l’any anterior (230). Agrair el seu compromís amb el projecte Càritas i fer possible poder arribar als qui més ho necessiten.

Pel que fa als projectes socials tots estan en ple funcionament, però destacar els dos pisos d’acollida transitòria el de Balaguer on hi ha acollida una família de 6 membres i l’ inaugurat el passat mes de juny a La Seu d’Urgell i cedit per la parròquia de Sant Ot, on ja hi han passat tres unitats familiars.

De les ajudes  socials abans de tancar l’any se’n han beneficiat més de 1.000 persones per un import  invertit de més de 150.000 euros.

Pel que fa a l’empresa Grapats s’està a la recta final de l’homologació del centre especial de treball Grapats que podrà ocupar el primer any 8 persones amb discapacitat física o malaltia mental. I continua amb l’empresa d’inserció Grapats que també tindrà capacitat per 8 vuit persones amb risc d’exclusió social.

La Delegació de Mans Unides del Bisbat d’Urgell posant en pràctica el seu lema de Campanya “La Dona del Segle XXI, ni independent, ni segura, ni amb veu” durant la darrera campanya ha finançat els projectes següents: “Mejora de las capacidades de mujeres miembros de grupos de autoayuda”,  situat a l’Índia al nordest de l’Estat de Karnataka per un import de 30.577€, “Refuerzo estructura educativa” per un import de 25.577€ situat a Burkina Faso i ha acabat el projecte iniciat l’any 2018 “Mejora de las infraestructuras en escuela primaria ” situat a Uganda al nordest del País prop de Holma. Un any més s’han assolit els projectes proposats.

Amb els malalts heu acompanyat el 41è Pelegrinatge diocesà a Lourdes. Heu participat un any més, a la jornada formativa de la pastoral de la salut celebrada a Balaguer i a la celebració de la Pasqua del Malalt a la llar Sta. Anna del Castell del Remei. A La Seu d’ Urgell vau presidir la 41 assemblea anual de l’ Hospitalitat diocesana de la Mare de Déu de Lourdes.

Com la major part de  les diòcesis del territori espanyol, també la nostra diòcesi d’ Urgell  ha tingut el gran goig de rebre i acollir les relíquies de Sta. Bernadeta Soubirous. La seva presència tant a Balaguer com a la Seu d’ Urgell, ha estat una gràcia i una benedicció pel fet de poder-nos atansar al seu missatge i confiar-nos a la seva intercessió.  
 

4. En el camp de l´Apostolat i l´Evangelització

Com la llavor que cau a terra, germina i dóna fruit, un any més, en aquest apartat hi recullo el treball amagat de tantes hores de catequesi amb els infants i joves. Jornades de formació de catequistes. Nombroses celebracions litúrgiques i sacramentals, així com d’ aplecs celebrats arreu del Bisbat.  Visites a ancians i malalts. Conferències. El treball amb monitors i nens i nenes dels esplais, colònies i campaments. Trobades amb els joves, grups de txt, amb els professors de religió, el treball de l´escola catòlica, l´ajuda que s´ha anat fent als nostres missioners. La participació al pelegrinatge de Taizé a Madrid. Els pelegrinatges a Terra Santa i a Armènia. El Concurs Bíblic. La 32ª trobada d’ escolans. La setena edició del Canòlich Músic. La setmana del cinema espiritual. La trobada diocesana de vida creixent a Agramunt, la cadena de pregària per les vocacions, la trobada dels animadors de litúrgia. Enguany hem celebrat la IV jornada diocesana que ens va tornar a aplegar com a diòcesi i a prendre més consciència de la nostra pertinença a l’ Església diocesana.

La celebració del mes missioner extraordinari el passat mes d’ octubre han ajudat a prendre consciència de la nostra missió de batejats i enviats. La nostra diòcesi d’ Urgell es va fer present d’ una manera molt nombrosa a la celebració del tren missioner a Montserrat. També fer notar que el Principat d’ Andorra va acollir la 40 trobada de Rectors dels Santuaris de Catalunya i les Illes.

I tantes altres activitats callades i silenciades que només Déu, que veu el que està amagat, ho farà fructificar i sabrà recompensar. 
 

5. En el camp del Pensament i de la Cultura.

D´enguany destaquem la presentació a Andorra del llibre de la quinzena edició de la Càtedra de Pensament Cristià sobre el tema: “ La saviesa d’escoltar-se. El diàleg entre cosmovisions” i la setzena  edició de la Càtedra sobre el tema: “Veritat, postveritat i fake news”. També dins d´aquest camp assenyalem les Jornades de Teologia celebrades a La Seu d’Urgell, sobre el tema: “ El sentit de la vida. Estimar a fons”.

L’Escola Diocesana de Formació Permanent ha arribat al novè curs de la seva singladura. S’imparteixen dos cursos simultàniament: 

El curs bàsic 3 (11 alumnes). La primera meitat del curs es fa una presentació general de la litúrgia, la celebració de la fe i els sagraments i l’altra meitat a conèixer millor com des de les diverses delegacions diocesanes es duu a terme l’acció evangelitzadora.

El curs d’ aprofundiment sobre la Història de l’ Església a Catalunya (27 alumnes) en continuïtat i aprofundint el curs d’Història de l’Església que s’impartí el darrer curs. Per això aquest any se centra en la Història de les diòcesis que fan camí a Catalunya i més concretament al nostre bisbat d’Urgell.

També destacar en aquest apartat la presentació del volum nº 19 del prestigiós anuari Urgellia, a Barcelona.  

6. En el camp del patrimoni cultural

S’han fet intervencions a les esglésies d’Oliola, de Bresca, de Vilanova de Banat, del Ges, d’Artedó, d’Aristot, d’Ansovell, de Cabó, de Sant Serni de Noves de Segre, de Sant Vicenç de Planoles, de Sant Cristòfol de Ventolà, de Sant Andreu de Rodés, de Santa Maria de Castellàs, de Sant Pere i Sant Pau d’Esterri de Cardós, i a la capella dels Desemparats de Ribes de Freser. Pel que fa a les actuacions de conservació-restauració, han seguit les intervencions de les pintures gòtiques de St. Domènec de Puigcerdà. També s’ha realitzat una intervenció de consolidació de les pintures murals de l’església de Sant Víctor de Dòrria, i s’ha retornat a l’església de Toses un retaule que ha estat restaurat. Pel que fa a les restauracions, precisar  que el passat estiu es va dur a terme la primera fase de consolidació-restauració de les pintures murals romàniques i renaixentistes de l’església de Santa Maria de Palau de Rialb. També s’ha restaurat la imatge de la Marededeu de Casarilh.

Al Museu Diocesà d’Urgell, enguany s’ha dut a terme una important intervenció de condicionament i millora des les obres al magatzem. D’altra banda, també s’han iniciat els treballs de conservació-restauració de les pintures murals de la volta de Baltarga, que s’han traslladat al Centre de Restauració per ser intervingudes.

Pel que fa al Dia Internacional dels Museus, es va aprofitar per presentar el projecte Banda sonora que vincula músiques i arquitectura i obres d’art del conjunt de la Catedral i el Museu.

Seguint en l’àmbit de la difusió, destacar l’inici d’una programació estable de visites a l’església de Sant Víctor de Seurí. Precisar que des del Bisbat se segueixen organitzant actes per donar a conèixer el patrimoni diocesà, en el marc del projecte Catalonia Sacra. La dedicació del nou altar amb els mosaics de Rupnik a la parròquia de St. Julià de Lòria. parròquia de St. Julià de Lòria

Finalment, pel que fa a l’Arxiu Diocesà i Capitular, esmentar que el nombre d’usuaris d’aquest 2019 ha augmentat considerablement, i s’ha situat entorn dels 903.
 

7. En el camp polític

Donada la vostra condició de Copríncep d’Andorra, al llarg d’ aquest any heu anant rebent les principals Autoritats del Govern i del Consell General del Principat d’ Andorra precisament aquest any en l’ escaiença del 600 aniversari del Consell de la Terra, avui Consell General. 

Precisament amb motiu d’ aquesta escaiença, us vau trobar amb el vostre homòleg, el  Copríncep i President de la República de França, S. E. Emmanuel Macron, en la que era la seva primera visita institucional al Principat d’Andorra, el passat dia 13 de setembre, a  Casa de la Vall, i vau mantenir una trobada institucional amb Ell.

Pocs dies després vau participar al funeral del qui fou President de França i Copríncep d’Andorra entre els anys 1995 i 2007, Jacques Chirac.

Aquest 2019, ha estat any d’eleccions Nacionals al Principat d’ Andorra, i per tant, vau rebre la visita de comiat dels anteriors Síndic i Subsíndica, i la visita institucional de presentació, de la nova Sindicatura General. També vau rebre la visita institucional de comiat del Cap de Govern sortint i la del nou Cap de Govern d’Andorra, el M.I. Sr. Xavier Espot i Zamora. Vau rebre oficialment al Palau Episcopal de La Seu d’Urgell, tot el nou Govern d’Andorra, en una visita que va reunir els M.I. Srs. Ministres, encapçalats pel Cap de Govern, a qui vau saludar personalment i vau encoratjar en la seva tasca futura.

A més a més aquest any heu rebut les cartes credencials d’una trentena d’ Ambaixadors i fa pocs dies vau oferir la tradicional recepció de Nadal al Poble Andorrà.

Com a Copríncep d’Andorra, el dia 8 de febrer, vau rebre, al Palau episcopal, la visita de l’Excma. Sra. Teresa Cunillera, Delegada del Govern d’Espanya a Catalunya. També el dia 7 de juny vau rebre al Palau Episcopal el President de la Generalitat de Catalunya, M. Hble. Sr. Quim Torra. Abans, el dia  13 de febrer, havíeu rebut la visita de la Consellera de Presidència del Govern de la Generalitat de Catalunya, Hble. Sra. Elsa Artadi.

Vau encapçalar la representació institucional que va realitzar  un sentit homenatge als treballadors que van perdre la vida en l’accident que es va produir fa deu anys, el 7 de novembre de 2009, en la construcció del Túnel dels Dos Valires on 7 treballadors van perdre-hi la vida. I també heu presidit els actes de celebració del  50è aniversari de l’Escola i avui Fundació Privada Nostra Senyora de Meritxell (FPNSM). I ben recentment, heu rebut als membres del Comitè Olímpic Andorrà.

També vau enviar un Missatge de solidaritat al President de França i Copríncep Excm. Sr. Emmanuel Macron on li expressàveu la proximitat i la tristesa del Poble Andorrà per l’incendi que cremava la Catedral de Notre Dame de París.

Vau assistir a la seu de la Nunciatura Apostòlica davant Espanya i Andorra a Madrid, a la celebració de la Diada de St. Pere i alhora del comiat del Nunci Mons. Renzo Fratini, que ha estat Nunci des d’agost de 2009 i es jubila per raons d’edat i ben recentment, acabeu de rebre al nou Nunci davant Espanya i Andorra, Mons. Bernardito Cleopas Auza.
 

8. Un darrer apartat el dedico a la vostra presència i missió eclesial fora de la diòcesi.

El passat mes de gener vau participar a la Jornada Mundial de la Joventut a Panamà.  Vau assistir a l’ ordenació Episcopal i ben recentment a la imposició del pal.li del nou Arquebisbe Metropolità de Tarragona Mons. Joan Planelles i del Bisbe Auxiliar de Cartegena Múrcia, Mons. Sebastián Chico.  A Madrid, heu presidit la trobada anual de Rectors i formadors dels Seminaris Majors i Menors d’Espanya. També a Canàries a l’ encomntre dels seminaristes de Batxillerat. Vau assistir a Tarragona a la Beatificació del Dr. Marià Mullerat Soldevila i vau assistir a la Missa Funeral per l’ etern descans de Mons. Jaume Traserra, Bisbe emèrit de Solsona, a la Catedral de Solsona. I també a la Missa exequial de Mons. Gregorio Martínez, a la Catedral de Zamora. Vau acompañar a l’Arquebisbe de Sevilla, Mons. José Asenjo, amb motiu de les seves noces d’ argent Episcopals. I a Sevilla vau presidir la funció principal de la germandat de la Verge de la Soledad. Heu participat al Monestir de Montserrat al 60è aniversari de Mans Unides. I a la Basílica de Sta. María del Mar de Barcelona, vau participar a la celebració del 51è aniversari de de la Comunitat de St. Egidi. A Madrid vau assistir a la inauguració de l’ exposició Bíblica. Amb els Bisbes de la CEE vau pelegrinar a Getafe, al Santuari del Sagrat Cor. Més recentment heu visitat el teologat d’ Àvila a Salamanca i heu participat al Congrés “Duc in Altum·, en els 250 anys del seminari Ciudad Rodrigo.  
 

Final

Com una ofrena humil a l’ infant de Betlem, presentem-li aquest treball que de ben segur ha redundat en una comunió més fonda amb tota l’ Església Universal i en un estímul per seguir treballant en bé de la nostra   Església diocesana, en comunió amb el seu Bisbe. 

Moltes gràcies a tots els qui un any més m’heu ajudat a presentar aquesta succinta memòria, gràcies per la vostra paciència i atenció. Santes Festes de Nadal Sr. Arquebisbe, i a tots vosaltres i als vostres familiars i amics. 

Mn. Ignasi Navarri Benet, Vicari General

Compartir