Exèquies de Mons. Francesc X. Ciuraneta, bisbe emèrit de Lleida

El dia 11 de novembre, Mons. Francesc Xavier Ciuraneta Aymí, bisbe emèrit de Lleida, va morir al seu domicili de Palma d’Ebre (Tarragona) a l’edat de 80 anys, cuidat molt amorosament per la seva familia des de la seva jubilació als 67 anys per causa de malaltia. Va ser bisbe de Lleida entre 1999 i 2007, i des del 1991 havia estat bisbe de Menorca..

La missa exequial va tenir lloc l’endemà dia 12 de novembe, a la S.E., Catedral de Lleida, presidida pel bisbe de Lleida Mons. Salvador Giménez Valls, i hi va assistir l’arquebisbe d’Urgell, Mons. Vives, com també els arquebisbes de Barcelona, Tarragona, i els biisbes deTortosa, Vic, Solsona i auxiliar electe de Barcelona, amb els bisbes auxilair de València i emèrit de Lleida, amb l’abat de Montserrat, i un bon grup de sacerdots, la família de Mons. Ciuraneta i molts fidels, tot i que calia observar la normativa de les autoritats sanitàries.

El bisbe Francesc Xavier fou sepultat en una sepultura de l’altar lateral dedicat a la M. de Déu de Montserrat, al costat del seu predecessor Mons. Malla.

………………………………….

Mons. Ciuraneta nasqué el 12 de març de 1940 a la Palma d’Ebre, comarca de la Ribera d’Ebre, província de Tarragona i Bisbat de Tortosa.

Fou ordenat sacerdot el 28 de juny de 1964 a Tortosa. El 12 de juny de 1991 el Sant Pare Joan Pau II el nomenà bisbe de la diòcesi de Menorca i el 14 de setembre va rebre l’ordenació episcopal a la Catedral menorquina. El 29 d’octubre de 1999 fou nomenat bisbe de Lleida, prenent-ne possessió el 19 de desembre del mateix any a la Santa Església Catedral. El dia 8 de març de 2007, el Papa Benet XVI va acceptar la seva renúncia per motius de salut, d’acord amb el cànon 401, 2, del Codi de Dret Canònic.

Durant el seu pontificat, es va fer el nou edifici de Càritas diocesana, la remodelació de l’Acadèmia Mariana i la construcció de la Casa d’Espiritualitat, les parròquies de Santa Teresa Jornet i de Sant Antoni Maria Claret, ambdues a la ciutat de Lleida. Mons. Ciuraneta va ser l’ànima i impulsor de l’obra històrica “Arrels cristianes de Lleida”.

L’any 2007 va rebre la Creu de Sant Jordi per part de la Generalitat de Catalunya. També aquest any va rebre la Medalla de la Ciutat de Lleida per part de la Paeria pel “paper important que ha tingut per a la ciutat en molts àmbits, com ara la recuperació de l’Acadèmia Mariana i en la seva trajectòria pastoral i científica a l’Institut de Ciències Religioses (IREL)”.

Preocupat per la transmissió de la fe amb els seus escrits i paraules arribava al cor dels fidels. Va treballar molt per la recuperació del patrimoni artístic de la diòcesi de Lleida dedicant molts esforços i superant grans dificultats.

Compartir