Es presenta la nova agenda cultural de Catalònia Sacra

Catalonia Sacra ha presentat el divendres, 4 de març, al claustre de la Catedral de Girona, l’agenda cultural de 2022. Entre març i novembre s’hi proposen una quarantena d’activitats (visites guiades, conferències, actes de patrimoni immaterial…) per a donar a conèixer el patrimoni cultural d’arrel religiosa en tota la seva diversitat. Enguany, Catalonia Sacra celebra el desè aniversari.
Aquest fet es reflecteix en l’agenda cultural on, a tall de petit joc, s’han programat 10 visites especials, una per cada bisbat amb seu a Catalunya, a 10 façanes o portalades, una per cada bisbat, per indicar que Catalonia Sacra és una molt bona via per a entrar a conèixer el patrimoni cultural de l’Església.
Durant l’acte, s’ha posat de manifest l’elevat valor cultural del patrimoni de l’Església, i la seva importància en el conjunt del patrimoni cultural català. Els 234 edificis de caràcter religiós que tenen la consideració de Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN), representen aproximadament un terç de tots els BCINS de conjunts arquitectònics declarats a Catalunya.
L’acte s’ha tancat amb una visita al vitrall del segle XIII descobert l’any 2019 a la Catedral de Girona, que acaba de ser restaurat.
La programació s’inicia aquest dissabte 5 de març amb una visita guiada al Palau Episcopal de Tortosa. Fins al 26 de novembre es desenvoluparan un total de 35 propostes, en 22 comarques diferents de l’àmbit territorial dels deu bisbats amb seu a Catalunya. Les visites especials a 10 portades dels 10 bisbats, amb motiu del desè aniversari de Catalonia Sacra, són un petit joc per a visualitzar la funció de Catalonia Sacra d’esdevenir una molt bona porta al coneixement del patrimoni cultural d’arrel religiosa. Entre d’altres es podrà conèixer portalades de diverses tipologies i períodes: des de les de catedrals com les de Girona (19 de març), Tarragona (29 d’abril), Tortosa (15 d’octubre) o la Seu de Vella de Lleida (26 de maig), de petites esglésies romàniques com les de les Valls d’Àneu (2 de juliol) o la façana contemporània com la de la Seu de Manresa (1 d’octubre).

Les activitats proposades en l’agenda 2022 són molt diverses i permeten descobrir des de conjunts com la Catedral de Solsona (16 d’abril); l’església de Sant Jaume de Tivissa (18 de juny) o l’església de Sant Miquel de Castelltallat (5 de novembre); edificis auxiliars o serveis adjacents com la Biblioteca Episcopal de Tarragona (9 de setembre) o la Pia Almoina de Barcelona (26 de novembre); o la descoberta de béns mobles tan interessants com els vitralls de la del Santíssim de Sant Martí de Sorbet (24 d’abril),
el retaule major de Castelló d’Empúries (28 de maig) o les campanes de Santa Maria de Cervera. Aquest any a la programació s’hi sumen quatre sessions de formació. Seran jornades matinals de divendres o dissabte, més extenses que una visita guiada, formades per dues sessions, i pensades per aquelles persones que volen aprofundir en determinades temàtiques relacionades amb el patrimoni cultural. Es faran a Olot, per parlar del món de les imatges i els sants de guix (2 d’abril), a Àger, per abordar la frontera de la Catalunya Vella (14 de maig), a Sant Boi de Lluçanès (21 d’octubre), per parlar de l’univers barroc, i a Ulldecona (18 de novembre), per estudiar la construcció d’una església gòtica.També s’hi suggereixen activitats de patrimoni en viu. Entre les propostes d’aquest en aquest àmbit hi ha el Misteri de la selva del
Camp (15 d’agost), la missa contemporània de Sant Bartomeu d’Igualada (24 d’agost), composada per Carles Prat, o les Festes del Tura d’Olot (8 de setembre).

Compartir