Es presenta el primer catàleg d’activitats turístiques de Catalonia Sacra

Catalonia Sacra –una iniciativa promoguda directament pels 10 bisbats amb seu a Catalunya- va presentar el dilluns, 27 de març, el seu primer Catàleg d’Activitats Turístiques. El catàleg, que recull de moment una trentena de productes turístics adreçats a col·lectius i agents del sector, vol servir per potenciar Catalunya com a destinació de turisme religiós. El bisbe de Girona i president de Catalonia Sacra, Mons. Francesc Pardo, i el director executiu de l’Agència Catalana de Turisme (ACT), Patrick Torrent, han presentat aquest dilluns el nou catàleg en un acte al Palau Robert de Barcelona.

El catàleg, una iniciativa única en l’àmbit del turisme religiós a Catalunya, ordena, estructura i defineix diferents productes turístics amb l’objectiu de facilitar la visita guiada i el coneixement a equipaments religiosos significatius d’arreu del territori català.Aquesta nova eina vol donar als agents turístics la possibilitat d’oferir als seus clients una visió completa del patrimoni artístic i cultural de l’Església. El catàleg és dinàmic, i anirà acollint nous productes en els pròxims mesos. Les propostes recollides abasten tot l’àmbit territorial dels bisbats, i inclouen des de petites ermites solitàries fins a les grans catedrals.

La iniciativa té el valor afegit d’estar promoguda pels mateixos bisbats que són -en la gran majoria dels casos- els titulars d’aquest patrimoni i que volen, amb aquesta proposta, generar una dinàmica econòmica que ajudi al manteniment i restauració d’aquest patrimoni cultural.

El catàleg ha organitzat els productes turístics en quatre blocs, en funció de les seves característiques: grans monuments. Visites guiades a monuments de l’Església catalana que, per les seves dimensions, la seva història, el seu valor artístic i les seves característiques arquitectòniques, són obres cabdals del patrimoni cultural català. En són exemples les catedrals, o els grans monestirs.

En el mateix catàleg se suggereixen propostes per completar una matinal o una jornada completa amb altres visites properes; descobertes. Itineraris guiats d’un sol dia que recorren diferents esglésies properes d’alt valor artístic o històric, que permeten conèixer una part molt interessant i poc coneguda de la nostra història o del nostre patrimoni cultural; grans rutes. Itineraris a realitzar en prop d’una setmana, a través de Catalunya, que permeten visitar autèntics tresors del patrimoni cultural de l’Església seguint un fil històric o artístic que els uneix. Aquesta oferta està especialment pensada pel públic estranger; i esglésies obertes. Selecció d’esglésies patrimonialment molt interessants que ja tenen un sistema de visita i una recepció pròpia que fan possible les visites individuals o familiars. És un suggeriment per als visitants individuals o familiars que busquen centres amb interès cultural.El catàleg es començarà a distribuir pròximament per diferents canals. La sol·licitud d’informació i contractació de serveis es pot fer al correu electrònic reserves@cataloniasacra.cat i al telèfon 69372020.

En l’acte de presentació del catàleg també es va presentar l’agenda d’activitats culturals d’aquest 2017. El periodista i historiador, Enric Calpena,  fou l’encarregat de presentar la quarta edició que inclou una cinquantena d’actes que tenen per objectiu divulgar el patrimoni cultural de l’Església. Les activitats volen posar en relleu la importància d’un grapat d’obres cabdals de l’art català. Entre ells hi ha diverses visites organitzades pel Bisbat d’Urgell.
L’agenda té 5 tipologies d’actes: la “Descoberta” proposa petites rutes guiades que visiten dues o tres esglésies unides per un fil històric o artístic; L’“Obra Mestra” és una conferència d’un especialista davant una obra patrimonial de notable valor; les visites a “La Catedral”, mostren alguna part més poc coneguda d’aquests temples; El “Taller de Patrimoni” combina una sessió teòrica sobre algun àmbit patrimonial amb una visita pràctica; Finalment, l’”Acte Convidat” incorpora a l’agenda el patrimoni immaterial, convidant a assistir a algun acte litúrgic de rellevant significat cultural. Cada bisbat escull quines seran les esglésies i les obres protagonistes de l’any, i aporta també els ponents i els guies de les activitats, d’entre els màxims coneixedors d’aquell patrimoni en concret. 


Fotos: Catalonia Sacra

Compartir