Es presenta el llibre que recull l’obra de Mn. Albert Vives

Mn. Albert Vives, gran personalitat de la comarca de l’Alt Urgell i impulsor de moltes iniciatives de caire cultural, va ser el protagonista de la presentació del llibre que recull la seva obra, i que es va dur a terme el divendres 27 de setembre a la Sala de la Immaculada de La Seu d’Urgell, amb la participació del Cor Caterva.
L’acte, que va omplir de gom a gom la sala, fou presidit per l’Arquebisbe d’Urgell i Copríncep d’Andorra, Mons. Joan-Enric Vives i Sicília, i hi van intervenir Mn. Benigne Marquès, Arxiver diocesà i coordinador de l’obra “Mn. Albert Vives i Mir, el Poeta, el músic i una persona amant del seu país”; Mn. Manuel Pal  -que ha participat en la presentació de l’obra poètica de Mn. Vives- , i Joan Benavent –músic que ha tingut cura de la investigació i edició de les cançons populars recollides i harmonitzades per Mn. Vives-. Joan Benavent s’ha ocupat en disposar i preparar l’edició d’aquest recull musical fet per Mn. Vives. En la presentació del llibre es van poder escoltar algunes d’aquestes peces interpretades pel Cor Caterva de La Seu d’Urgell.

L’obra que es va presentar recull la vida, la seva tasca com a prevere, i la personalitat de Mn. Vives, així com les seves obres en el camp de la poesia i de la música. També posa en relleu el seu gran amor per la terra i per la cultura catalana, ja fos en la seva tasca quotidiana o en l’exercici dels càrrecs pels que fou nomenat al llarg de la seva vida, com el de President d’Òmnium Cultural, i també els guardons de va rebre: el Diploma de Reconeixement de Mèrits de la Generalitat de Catalunya, la Direcció del Patrimoni artístics, la Creu de Sant Jordi i la Medalla Francesc Macià.

Mn. Albert Vives va néixer a Oliana el 3 d’agost de 1907 i fou ordenat sacerdot pel Bisbe Justí Guitart el 1931, morí el 6 de maig de 1992 a Igualada i fou enterrat al seu poble natal.
Entre les diverses tasques molt meritòries que Mn. Vives va realitzar, tenim les que va dur a terme en l’àmbit de la música. Feu diverses composicions musicals i es prodigà en realitzar un gran nombre d’harmonitzacions que li demanaren diversos cors d’arreu, per tal que les poguessin interpretar. Tota aquesta música que ell composà es fa molt difícil d’obtenir i no se n’ha fet un recull. Però, en canvi, el present llibre té el mèrit de publicar un recull musical que portà a terme el mateix Mn. Vives. Es tracta d’un recull de Cançons Populars de l’Alt Urgell. A més, el llibre afegeix unes harmonitzacions d’unes Cançons Populars Araneses, que li varen demanar, perquè poguessin ser interpretades per un cor.
Més endavant es preveu també la presentació d’aquest llibre al seu poble natal, Oliana i a la Vall d’Aran en unes dates encara per determinar.

Compartir