El comunicat final de la Coordinadora de les Conferències Episcopals per a l’Església a Terra Santa i per l’Assemblea de Bisbes Catòlics de Terra Santa, «Holy Land Co-ordination» (HLC) s’ha fet públic el 16 de gener al migdia. Els bisbes catòlics han demanat líders d’Esperança: «Com a Bisbes d’Europa, Àfrica del Sud i Amèrica del Nord, vam venir de pelegrinatge a Terra Santa per pregar i donar suport a la comunitat cristiana i a la causa de la pau. A Gaza vam ser testimonis de la tremenda pobresa de la gent, i la presència valenta de les comunitats cristianes malgrat petites i vulnerables», explica el comunicat. Afegeix que «Gaza és un desastre fet per l’home, un escàndol espantós, una injustícia que clama a la comunitat humana per una resolució. Fem una crida als líders polítics per millorar la situació humanitària de la població de Gaza, assegurant l’accés a les necessitats bàsiques per a una vida humana digna, les possibilitats de desenvolupament econòmic, i la llibertat de moviment».
En total unes trenta persones entre bisbes i representants de les conferències episcopals i organismes eclesials d’Europa i Amèrica del Nord han participat en aquesta 14ª reunió, que ha tingut lloc de l’11 al 16 de gener 2014, per tal de complir amb l’objectiu d’apropar-se a la realitat eclesial, social i política de Terra Santa, i conèixer la feina «in situ» de les Agències catòliques. Mons. Joan-Enric Vives i Sicília, ha representat, un any més, la Conferència Episcopal Espanyola (CEE).
Actualment, és la Conferència de Bisbes Catòlics d’Anglaterra i Gal.les la que assumeix la responsabilitat d’organitzar, després d’uns anys en què li va correspondre a la Conferència Nord-americana de Bisbes Catòlics.
Els bisbes demanen líders de l’esperança
Declaració de la Coordinadora de Conferències Episcopals en suport de l’Església a Terra Santa, 15 gener 2014
Com a Bisbes d’Europa, Àfrica del Sud i Amèrica del Nord, vam venir de pelegrinatge a Terra Santa per pregar i donar suport a la comunitat cristiana i a la causa de la pau. A Gaza vam ser testimonis de la tremenda pobresa de la gent, i la presència valenta de les comunitats cristianes malgrat petites i vulnerables.
Gaza és un desastre fet per l’home, un escàndol espantós, una injustícia que clama a la comunitat humana per una resolució. Fem una crida als líders polítics per millorar la situació humanitària de la població de Gaza, assegurant l’accés a les necessitats bàsiques per a una vida humana digna, les possibilitats de desenvolupament econòmic, i la llibertat de moviment.
En la situació desesperada de Gaza, ens hem trobat persones d’esperança. Ens sentim encoratjats per la nostra visita a petites comunitats cristianes, que dia rere dia, a través de moltes institucions, estenen la mà amb compassió cap als més pobres dels pobres, tant musulmans com cristians. Seguim pregant i donant suport als sacerdots, religiosos, religioses i laics que treballen a Gaza. Ells exerceixen un ministeri de presència, tenen cura dels nens discapacitats i de la gent gran, i donen ensenyament als joves.
El seu testimoni de fe, esperança i amor ens dóna esperança. Aquesta és precisament l’esperança que es necessita en aquest moment per a aconseguir la pau, una pau que només pot ser construïda sobre la justícia i l’equitat per a tots dos pobles. Els palestins i els israelians necessiten desesperadament aquesta pau. A tall d’exemple, a la vall de Cremisan la ruta de la barrera de seguretat amenaça la terra agrícola conreada des de moltes generacions per 58 famílies cristianes. Les actuals converses de pau arriben en un moment crític. Ara és el moment d’assegurar que les aspiracions de justícia a banda i banda s’acompleixen.
Instem als responsables públics a esdevenir líders d’esperança, no persones d’obstrucció. Fem una crida per que siguin escoltades les paraules del Papa Francesc, que acaba de dir recentment al Cos Diplomàtic: «La represa de les converses de pau entre israelians i palestins és un signe positiu, i expresso la meva esperança que les dues parts assumeixin amb determinació, amb el suport de la comunitat internacional, decisions valentes per trobar una solució justa i duradora a un conflicte que necessita amb urgència posar-hi fi» (13 de gener de 2014).
En tornar de la Terra Santa, els Bisbes i el poble de l’Església local romanen en els nostres cors. Ells no estan sols. Juntament amb ells, nosaltres som persones d’esperança. Preguem perquè la visita del Papa Francesc a la Terra Santa reforçarà l’esperança a la regió. Creiem que una pau duradora és possible.
Arquebisbe Stephen Brislin, Sud-Àfrica
Bisbe Pierre Burcher, Escandinàvia
Bisbe William Creen, Irlanda
Mons Michel Dubost, França
Arquebisbe Paul – André Durocher, Canadà
Arquebisbe Patrick Kelly, Anglaterra i Gal.les
Bisbe William Kenney, Anglaterra i Gal.les
Bisbe Declan Lang, Anglaterra i Gal.les
Bisbe Denis Nulty, Irlanda
Bisbe Richard Pates, Estats Units d’Amèrica
Bisbe Thomas Renz, Alemanya
Mons Janusz Stepnowski, Polònia
Arquebisbe Joan-Enric-Vives, Espanya i Andorra