El Santuari de la Mare de Déu de Meritxell, Basílica Menor

El Principat d’Andorra celebrarà el vuit de setembre la Diada de Meritxell i, alhora farà celebració solemne de la concessió al Santuari del títol i dignitat de Basílica Menor.
El Bisbat d’Urgell va fer la petició de Basílica Menor el 25 d’abril d’enguany al Sant Pare, d’acord amb les Autoritats andorranes, i aquest va fer la concessió amb data del 13 de maig de 2014, quan s’esqueien exactament els 100 anys de la declaració pontifícia de la Mare de Déu de Meritxell com a Patrona principal de les Valls d’Andorra, en temps de Sant Pius Xè. La cerimònia, que començarà a les onze del matí, serà presidida pel Cardenal Mons. Antonio Cañizares, Prefecte de la Congregació per al Culte Diví i la Disciplina dels Sagraments, i concelebrada per Mons. Joan-Enric Vives, Bisbe d’Urgell i Copríncep d’Andorra, i els sacerdots de les Valls.
El Santuari de Meritxell ha estat preparant-se intensament per aquesta diada les setmanes anteriors: al llarg de la setmana s’estan duent a terme activitats pastorals, amb infants, joves i persones de la tercera edat, que han fet el seu propi pelegrinatge a la basílica, en un camí cap a la interiorització i la pregària.
També s’han estat preparant els símbols i emblemes basilicals: el conopeu, que és una peça de roba cònica amb bandes daurades i vermelles, or i porpra, que fa referència a la persona del Papa i indica que el lloc en què s’ubica és casa seva. Sempre està mig plegat i només s’obre quan el Papa visita la basílica. També el tintinacle, que és una mena d’estendard amb un campanaret de diverses campanes que es pot transportar. La seva antiga funció practica medieval d’avisar de la proximitat del Papa en les processons ha canviat per a ser un element d’honor i que vol mostrar la unitat de l’església amb el Sant Pare.

Gràcies pontifícies
La Basílica de Nostra Sra. de Meritxell, tindrà gràcies pontifícies: els visitants poden obtenir indulgència plenària en ocasions especials, vinculades amb el dia de l’aniversari de la dedicació de la mateixa basílica, el dia de la titular principal o d’altres.
Meritxell té un significat molt especial per la ciutadania del Principat, i per a molts és a dia d’avui, la seu de la religiositat andorrana. La fe i devoció del poble andorrà fa de Meritxell el cor espiritual del País.
L’edifici
El Santuari de Meritxell es presenta com un dels exponents més representatius de l’arquitectura d’Andorra del final del segle XX. L’eclecticisme monumental de Ricard Bofill ha enriquit la cultura material del país amb una obra representativa i ha establert un precedent, pel que fa a l’arquitectura contemporània. El Conjunt Històric de Meritxell està constituït per dos edificis: el Santuari vell de Meritxell i el santuari nou de Meritxell, declarats béns d’interès cultural. La presència d’ambdues infraestructures perpetua la continuïtat i la constant renovació del fet religiós i de l’Església com a institució.

Què vol dir el títol de basílica
El terme basílica deriva d’un terme grec que vol dir «casa reial«. A l’antiga Grècia i al món antic les basíliques eren edificis públics que ocupaven el lloc centrals de les ciutats. Amb la pràctica pública del culte cristià, molts d’aquells edificis es van transformar en temples. Les noves esglésies també copiaven aquell model arquitectònic i rebien el nom. Més enllà d’aquest origen històric i del traçat arquitectònic dels edificis, hi ha unes esglésies que reben el títol de basíliques, tant sigui pel seu relleu en el camp pastoral i litúrgic, per les circumstàncies històriques o per la seva singularitat. Atorgar el títol és una prerrogativa del Sant Pare, que en el cas del Santuari de Meritxell ho ha fet a través d’un rescripte de la Congregació per al Culte Diví.
Ser Basílica vol dir que la comunitat vinculada al temple i el mateix temple se senten més units al Papa. La distinció és concedida pel Papa a aquelles esglésies més importants que, en atenció a la seva història, cultura i vida litúrgica i pastoral, són especialment significatives. Aquest reconeixement posa en valor, encara més, l’espai de culte més important del Principat.

Meritxell és molt més que un Santuari. És un espai de pau, i la seva pàgina web posa èmfasi en la gran importància del claustre obert per contemplar la muntanya, els prats, els jardins, tot per poder respirar la pau religiosa tan necessària en la societat postmoderna, cada dia més estressada o agressiva. El Santuari de Meritxell és una marc per a la contemplació.

 

Basíliques a la diòcesi d’Urgell
El Santuari de la Mare de Déu de Meritxell se suma a les altres dues Basíliques Menors amb què compta la Diòcesi d’Urgell: la S.E. Catedral de Sta. Maria de La Seu d’Urgell, a la qual l’any 1905 li fou concedida aquesta distinció, i la Basílica de la Mare de Déu de Valldeflors de Tremp, que té el títol de Basílica des del 1923.

img 1502

Compartir