El Grup «Casa de Portugal» d’Andorra canta les Janeiras a la Catedral

El Grup de Folklore ‘Casa de Portugal’ van oferir el tradicional cant de les Janeiras, un costum portuguès que durant el mes de gener apropa els desitjos de bon any porta a porta, a l’Arquebisbe d’Urgell i Copríncep d’Andorra, Mons. Joan-Enric Vives, a la Catedral de Santa Maria d’Urgell. El diumenge 26 de gener van solemnitzar la missa de les 11:30 del matí, que fou presidida per Mons. Vives, i concelebrada pel Rector de la Parròquia de Sant Ot, Mn. Ignasi Navarri i per Mn. Josep M. Solé. 

A la seva homilia, Mons Vives va parlar de la Paraula de Deu, amb motiu de la celebració en el tercer diumenge de l’any, de la diada d’acció de gràcies, de reflexió  i de divulgació de la Paraula de Déu que va ser convocada pel Papa Francesc el setembre passat, en el 1600 aniversari de la mort de St. Jeroni, doctor de l’Església i traductor de tota la Bíblia al llatí per encàrrec del Papa St. Damas (anomenada Vulgata).
Mons. Vives va recordar el lema de la Jornada,“els obrí el sentit de les Escriptures” (Lc 24,45) fent referència als dos deixebles d’Emmaús, i tot assenyalant que també el Senyor vol continuar fent-ho amb nosaltres, obrir-nos-en avui el sentit. Va desitjar als presents que la Paraula de Déu sigui una llàntia de llum que il·lumina el nostre camí de fe i el nostre viure de cada dia i els va encoratjar a dur a terme la lectura personal i comunitària de la Bíblia, especialment dels Evangelis i dels altres escrits del Nou Testament, així com els salms i els llibres de la Llei i dels Profetes de l’Antic Testament.

En acabar la celebració eucarística, el grup va voler dedicar especialment una cançó a Mons. Vives i va seguir amb un petit concert per a tots els assistents a la missa dominical, que omplien la Catedral de Santa Maria. L’Arquebisbe els va agrair la seva participació en l’Eucarístia i la seva felicitació.

Aquesta és la 14ª edició dels cants de janeiras dels cantaires del Grup de Folklore ‘Casa de Portugal’, i han visitat al llarg de les darreres setmanes, residències de la gent gran, cases particulars, i esglésies del Principat. Enguany s’han cantat per primera vegada a la Basílica Santuari de Meritxell, el dia 19 de gener. 
Les Janeiras són una tradició portuguesa secular on petits grups es reunien per anar porta a porta cantant i desitjant un bon any nou. Els caps de casa els convidaven a entrar a casa seva i després de la cantada els oferien productes del fumer i del rebost. Actualment, la tradició es manté a Portugal per part dels grups folklòrics i a Andorra, des del 2006, el Grup de Folklore ‘Casa de Portugal’ manté viva aquesta tradició apropant la seva cultura tradicional, tot desitjant un feliç 2020 a tothom.

Compartir