Congrés internacional “EPISCOPUS. La Diòcesi de Vic i l’Església catalana en el context europeu”

El dia 29 de novembre va tenir lloc a la Sala de Sínodes del Bisbat de Vic la sessió inaugural del Congrés internacional “EPISCOPUS, la Diòcesis de Vic i l’Església catalana en el context europeu”. Fou presidida pel Bisbe de Vic, Mons. Romà Casanova; el Rector de l’Ateneu Universitari Sant Pacià, Dr. Armand Puig; el rector de la Universitat de Vic, Dr. Jordi Montaña; el Delegat del Pontifici Consell per la Cultura, S.E. Mons. Carlos Alberto de Pinho Moreira Azevedo; Mn. Antoni Pladevall, historiador i la Dra. Carme Sanmartí, professora UVIC. S’hi va poder fer present Mn. Norbert Miracle, Vicesecretari de la Conferència Episcopal Tarraconense.

En el quatrienni 2015-2018 coincideixen els aniversaris de 4 Bisbes fonamentals per a la història de les Diòcesis de Vic i de Catalunya: Cinidi (516), Oliba (1018-1046), Veyan (1784-1815) i Torras i Bages (1899-1916). Amb l’objectiu de commemorar aquestes efemèrides i de promoure la investigació i l’intercanvi de coneixements sobre la història de la Diòcesi de Vic en el context català i europeu, la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya i l’Institut Superior de Ciències Religioses de Vic – Bisbat de Vic han convocat aquest Congrés internacional multidisciplinar dirigit a investigadors i apassionats de la història. Mn. Antoni Pladevall va fer el parlament inaugural sobre El Bisbat de Vic en el context català i la conferència inaugural va anar a càrrec del Dr. Paul Freedman, de la Universitat de Yale.

A la tarda, al Seminari de Vic, va continuar el Congrés amb les sessions ordinàries que van continuar els dies següents. Aquí s’hi va poder fer present l’Arquebisbe d’Urgell i Secretari de la Conferència Episcopal Tarraconense, Mons. Joan-Enric Vives, que dirigí unes paraules a l’inici de la sessió de la tarda, que va comptar amb la ponència central del Dr. Ramon Ordeig sobre l’Episcopologi de Vic. Tot seguit hi hagueren una sèrie de comunicacions sobre: “El bisbe de Vic com a senyor temporal de la ciutat de Vic (886-1315)”, a càrrec de Josep M. Masnou; “Relacions intel·lectuals entre el bisbe Veyan (Vic) i el canonge Dorca (Girona): cartes i llibres”, a càrrec de Javier Antón; “Les dues reclamacions de les restes monàstiques de Ripoll pel bisbat de Vic (1852 i 1885)” a càrrec d’Antoni Llagostera, entre d’altres.

Totes les ponències i comunicacions s’estructuraran en 4 àmbits de coneixement: Societat i política; Art i patrimoni; Pensament i educació; i Llengua i literatura.

Compartir