Conferència del Dr. Torralba sobre «Fratelli Tutti» al Bisbat

“Un cristià reflexiona: Vers una fraternitat global”, és el títol de la conferència que el Dr. Francesc Torralba va oferir el dilluns 1 de març a través del canal de Youtube del Bisbat d’Urgell i que fou seguida en directe per prop d’un centenar de persones i més de tres-centes en les 12 hores següents. L’activitat, de formació permanent per a sacerdots i laics de la diòcesi, fou presidida per l’Arquebisbe d’Urgell, Mons. Joan-Enric Vives, que feu la salutació inicial i presentà al Dr. Torralba, Director de la Càtedra de Pensament Cristià del Bisbat d’Urgell.

El Dr. Francesc Torralba és l’encarregat de la formació permanent a la Diòcesi i tradicionalment ofereix al llarg dels Arxiprestats unes conferències formatives. A causa de les dificultats de mobilitat establertes per les autoritats es va decidir de fer aquestes xerrades de manera on-line i obertes a tothom.

La conferència del Dr. Torralba va ser un aprofundiment de l’Encíclica del Papa Francesc “Fratelli Tutti”. Va explicar que el que proposa el Papa Francesc amb aquesta Encíclica és recuperar el concepte de fraternitat i donar-li un nou impuls, superant la filosofia del “descart”. El punt de partença del concepte de fraternitat és la mateixa Bíblia, «on és el teu germà?» i fer-ho de forma accessible a les persones que es mouen en un terreny més laic i agnòstic amb un llenguatge universal que puguin comprendre.  El més important, va subratllar el Dr. Torralba, és tractar l’altre com a fràter, tractar-lo com a un germà. I el qui ho fa desenvolupa l’ètica de la cura, que vol dir superar la indiferència, de la qual n’és el màxim exemple la paràbola del «Bon Samarità».  Torralba va assenyalar que el que ens uneix és més profund que allò que ens separa, i va fer referència al fet que tots som fills de Déu pel baptisme, i per tant, això ens fa germans. 

També va fer referència al canvi d’època que està vivint l’humanitat, i en caure un món i néixer un altre, es provoca un desassossec en les persones, que cal superar a través de l’esperança. Cal formar una nova «gramàtica de l’esperança» que ens permeti superar les pors, les angoixes i les crisis, que, per exemple, l’actual pandèmia ens ha generat.

Mons. Vives va cloure l’acte, després de les preguntes que es van poder fer en directe a través del xat i que va contestar Francesc Torralba, i va emplaçar els assistents a la segona d’aquestes xerrades, que es portarà a terme el proper 3 de maig a les 20h. 

https://youtu.be/51T7tHtsVfA

Compartir