Conclusions del Sínode sobre els joves i trobada a Barcelona

El Sínode dels Bisbes tanca les seves portes. Després d’un mes d’octubre intens, el sínode ha aprovat el que s’ha parlat “d’un dels documents més clars i explícits de la història sinodal”. Un document on els bisbes de tot el món han plasmat totes les conclusions sobre el tema d’enguany: “els joves, la fe i el discerniment vocacional”.

Entre els punts més importants estan: l’atorgament de més responsabilitat a les dones en dins les institucions i la inclusió dels homosexuals, a més de l’exigència d’una reacció immediata i un canvi de perspectiva davant els casos d’abusos sexuals per condemnar als instigadors i evitar que això es repeteixi en el futur.  “L’Església és santa però els seus fills som pecadors” explicava el papa Francesc.

El sínode dels joves
267 pares sinodals són els que han participat en el sínode d’enguany. Quatre dels quals són espanyols: l’arquebisbe Valladolid i president de la Conferència Episcopal Espanyola, Mons. Ricardo Blázquez; l’arquebisbe de Madrid, Card. Carlos Osoro; l’arquebisbe Barcelona Card. Joan Josep Omella i el bisbe de Calahorra i la Calzada-Logroño, Mons. Carlos Escribano.
Per concretar, un sínode amb un clima d’optimisme, alegria i llibertat gràcies als 37 joves de tots els continents. Aquests van apropar realisme i van centrar l’atenció en aquells temes realment importants. Una perspectiva diferent que obria el punt de mira dels bisbes explicitant la bretxa generacional patent a l’Església.

Els abusos sexuals
“Molts joves deixen l’Església perquè no han trobat santedat sinó mediocritat, persecució, divisió i corrupció” argumentava el manifest del Sínode. Un document que reconeix un món indignat amb els abusos d’algunes persones de l’Església. Per això: “l’Església ha d’adoptar un decidit, immediat i radical canvi de perspectiva”.
Es desglossen quatre tipus d’abusos: els de poder, els econòmics, els de consciència i els sexuals. “Cal erradicar les formes d’exercici de l’autoritat i plantar cara a la falta de responsabilitat i transparència” manifesten els bisbes. “Les arrels del desastre” – mencionen – “són el clericalisme i veure el ministeri rebut com un poder en lloc de com un servei gratuït i generós”.
L’apartat finalitza amb la gratitud de totes les persones que han tingut el coratge de  “denunciar el mal sofert”. Un fet que ajuda a l’Església a prendre consciència del que ha succeït per reaccionar amb decisió” conclou el punt sobre l’abús.

Més dones amb responsabilitat
“Emergeix entre els joves un major reconeixement i valoració de la dona, tant en la societat com en l’Església”. Es lamenta, dins d’aquest document, “la dificultat donar espai en els processos de decisió i responsabilitat a les dones”. També es proposa presència femenina en els òrgans eclesials i a tots els nivells de la societat, també en els processos de decisions eclesials.

Inclusió dels homosexuals
El document final del Sínode dels bisbes recomana afavorir l’acollida dels homosexuals a l’Església i no discriminar-los per la seva orientació sexual. “Cal ajudar a tots els joves sense excloure’n a cap;  integrar més la dimensió sexual de la mateixa personalitat caminant cap al do en si mateix”.

Conclusions del Papa
El Papa ha exposat les seves conclusions en una carta que ha enviat en molts idiomes. Una carta on ha volgut intensificar tres passos fonamentals per arribar al camí de la fe. En primer lloc cal escoltar. “Cal escoltar abans de parlar” argumentava el sant pare.
«M’agradaria dir-li als joves en nom de nosaltres, els adults: disculpeu-nos si sovint no us hem escoltat; si, en lloc d’obrir el vostre cor, us hem regalat les orelles”.
En segon lloc, fer-se pròxim. “Cal fer, no només parlar” explica el pontífex. “Així ho fa Déu, implicant-se en primera persona”. “Preguntem-nos si som cristians capaços de ser pròxims, de sortir dels nostres cercles per abraçar als quals “no són dels nostres”.

Escoltar, ser pròxim i testimoniar
En tercer lloc, cal testimoniar segons el papa Francesc. “Quantes vegades, en comptes de fer nostres les paraules del Senyor hem fet passar les nostres idees per paraula seva” pregunta el pontífex. En conclusió, “El més eficaç per arribar als joves, als no creients, al nostre entorn, és el nostre testimoni de vida, no els nostres sermons” explicava el Sant Pare. “Que el Senyor beneeixi els nostres passos, per poder escoltar als joves, fer-nos pròxims a ells i testimoniar-los l’alegria de la nostra vida: Jesús”

La carta dels bisbes
“L’Església i el món tenen la necessitat urgent del vostre entusiasme. Feu-vos companys de camí dels més dèbils. Sou el present, sigueu el futur més lluminós”. Així han conclòs els 267 bisbes la carta final del Sínode dels joves.

Els protagonistes del Sínode
La Càtedra de Teologia Pastoral va organitzar juntament amb la delegació i el suport del SIJ, una trobada adreçada especialment als joves en edat universitària i als agents de pastoral juvenil (catequistes, preveres i religiosos) el dissabte 3 de novembre al Seminari Conciliar de Barcelona, a la que va assistir el Delegat de Joventut del nostre Bisbat d’Urgell, Sr. Lluis Plana. Hi va haver dos protagonistes del sínode: el cardenal Joan Josep Omella i el secretari del Sínode Mons. Giacomo Costa. Van compartir amb els presents la seva experiència del Sínode i quines han estat les línies més destacades.

Compartir