Comunicat final de la Coordinadora per a Terra Santa 2018: Esperança per a un futur millor

jersusalemHem vingut a Terra Santa per trobar els seus joves, escoltar la seva veu i pregar per la justícia i la pau. Malgrat la continuïtat d’aquest conflicte destructiu i els enfocaments de tants poderosos que causen divisió, la nostra fe en Déu és font d’esperança per aquest futur millor que desitgen els joves d’aquesta terra. Durant aquesta setmana hem estat testimonis i hem conegut la seva lluita per aconseguir el seu somni.

Als joves de Gaza se’ls continua robant qualsevol expectativa de futur per l’allargament del bloqueig que, indiscriminadament, els nega l’oportunitat de desenvolupar-se. Els joves de Cisjordània continuen patint en la seva vida quotidiana la violació de la seva dignitat; una situació que ha esdevingut normal per l’ocupació.

La vida dels joves als territoris de Palestina està arruïnada per l’atur laboral. El Papa Francesc ha denunciat reiteradament que la falta de llocs de treball és un dels majors obstacles que impedeixen als joves d’avui desenvolupar tot el seu potencial.

També molts joves israelians, amb els quals ens hem trobat en escoles i universitats, reconeixen que estan vivint a l’ombra d’un conflicte que ells no han creat i que no desitgen. Hem escoltat joves d’ambdós costats que comparteixen la mateixa aspiració per una coexistència pacífica, tot i que encaren realitats completament diferents, amb poques oportunitats fins i tot per trobar-se o comprendre les esperances i temors d’uns i d’altres.

Per a tota una generació, l’expectativa de la pau s’ha allunyat encara més per decisions inacceptables des del punt de vista moral o legal; en particular pel recent greuge a l’estatus de Jerusalem, reconegut internacionalment, que és una ciutat sagrada per a jueus, cristians i musulmans.

Els joves de Terra Santa s’han vist sistemàticament defraudats pels seus propis líders i per la comunitat internacional. El seu desencís, del qual hem estat testimonis, està completament justificat, la qual cosa és un senyal que ells conserven la convicció que cal lluitar per un canvi.

A Cisjordània, Gaza i Israel, els joves mantenen viva l’esperança a través de la seva resiliència i el seu coratge. La comunitat cristiana local, tot i ser petita en nombre, és part integrant d’aquesta terra, no només per la contribució dels mateixos joves, sinó també a través del seu servei a tots els joves.

Són els joves els qui s’atreveixen a promoure la justícia i a desafiar les divisions que els han estat imposades. Són les escoles i els projectes pels joves els que estan enderrocant barreres i preparant la societat per créixer en tolerància. Són els joves voluntaris, com els que treballen a Betlem, amb L’Arca de Jean Vanier, a Beit Emmaús a Qubeibeh, i amb les ordes religioses a Gaza, els que estan demostrant humanitat en aquesta societat ferida.

Compartim l’esperança dels joves de Terra Santa i reconeixem el seu paper essencial en la promoció de la pau. Són ells els qui ens han ajudat a veure realitats ben dures a través dels seus ulls. I per això convidem les comunitats dels nostres països perquè actuïn en solidaritat amb ells:

– Donant suport a les organitzacions que ajuden a crear treball, promouen habitatges i faciliten el diàleg.
– Pregant i promovent pelegrinatges per a l’encontre amb les comunitats cristianes a Terra Santa i fer-les arribar el nostre suport.
– Sensibilitzant els nostres líders polítics i oposant-se decididament contra tots aquells que busquen crear una major divisió.

Per damunt de tot mantenim a les nostres oracions els joves d’aquesta terra i, inspirats pel Papa Francesc, ens comprometem, amb l’ajuda de Déu, a posar de la nostra part el possible per fer d’aquesta terra un lloc més humà i més digne per als joves d’avui i del futur.
 
BisbesTerraSantaBisbe Declan Lang, president de la Coordinadora per a Terra Santa
Bisbe Udo Bentz, Alemanya
Arquebisbe Stephen Brislin, Sudàfrica
Bisbe Peter Bürcher, Escandinàvia, Finlàndia i Islàndia
Bisbe Óscar Cantú, Estats Units
Bisbe Cristopher Chessun, Església d’Anglaterra
Arquebisbe Riccardo Fontana, Itàlia
Bisbe Lionel Gendron, Canadà
Bisbe Nicholas Hudson, Comissió de Conferències Episcopals de la Comunitat Europea (COMECE)
Bisbe William Kenney, Anglaterra I Gal·les
Bisbe Donal McKeown, Irlanda
Bisbe William Nolan, Escòcia
Arquebisbe Joan-Enric Vives, Espanya i Andorra

Mons. Duarte da Cunha, Consell de les Conferències Episcopals d’Europa (CCEE)

Compartir