«Cridats a donar-nos. Educar en clau cristiana», les Jornades de Teologia d’enguany, han acollit el matí del 27 d’agost, a unes 160 persones a la Sala Sant Domènec de La Seu d’Urgell. Professors i mestres de religió, educadors, catequistes, sacerdots i religiosos segueixen aquestes jornades de formació clàssiques a la diòcesi abans de començar el curs. La Jornada ha estat inaugurada per Mons. Joan-Enric Vives, Arquebisbe d’Urgell i Copríncep d’Andorra, que ha fet remarca en el seu parlament en la importància del simbolisme del indret en el que se celebren les jornades -antic convent dominic- i en la importància del potencial de transmissió de valors i cultura de la religió catòlica.
Ha presentat breument els ponents, el Dr. Francesc Torralba i el P. Enric Puig S.J., Secretari General de la Fundació Escola Cristiana de Catalunya, que ha ocupat càrrecs en la gestió de polítiques de joventut a la Generalitat de Catalunya.
El P. Puig ha estat qui ha començat la seva exposició i ha aportat una «mirada creient a l’escola», com a intitulat la seva ponència a la Sala Sant Domènec, constatant que «en els darrers anys, les escoles han fet un salt qualitatiu en l’acció formativa amb la implementació de noves metodologies, amb la introducció de les noves tecnologies i les moltes possibilitats que se’n deriven; i en la gestió de centres, amb l’aplicació de criteris i procediments més professionals. Tot això és bo i hem de seguir en aquesta línia sense perdre, però, la dimensió humanista de l’educació que neix de l’Evangeli, dels ensenyaments de Jesús. L’escola ha de continuar sent una comunitat de vida i els mestres i professors, amb el seu testimoni i les seves paraules, exemples i referents fonamentals».
Per ell, els potencials de l’escola cristiana es situen en diversos àmbits, com ha explicat a la Delegació de Mitjans de Comunicació: «en primer lloc, en destacaria el professorat, professional amb vocació, compromès, ben preparat i en constant actualització i perfeccionament. És una escola en permanent recerca, que millora cada dia i innova per assolir un millor aprenentatge cercant la personalització i l’adaptació a cada alumne, amb una proposta educativa que, des de la bona nova de Jesús i en un clima de llibertat, proposa un horitzó de sentit per a la persona i ofereix camins de creixement integral. Una escola orientadora; una escola catalana, oberta al multilingüisme i que forma alumnes plurilingües; i moderna pel que fa als nous entorns d’aprenentatge i a la incorporació de la cultura digital» (podeu veure una entrevista completa al Full Dominical del 6 de setembre).
Durant tot el dia el P. Enric Puig farà d’altres ponències: el mestratge educatiu del Papa Francesc i com crear alumnes ben preparats i millors persones.
Demà, el Dr. Francesc Torralba parlarà de «Per a què eduquem?: filosofia de l’acció educativa», de «Educar des del do i per el do. Treballar els talents» i finalment, de com «Educar l’experiència de la fe. Un mapa per a orientar-se».