Celebració de Sant Ot, Patró de la ciutat de La Seu d’Urgell

Dissabte 7 de juliol el Vicari General i Rector de la Parròquia de St. Ot de La Seu d’Urgell va presidir la solemne celebració eucarística a la Catedral per commemorar la Festivitat litúrgica de St. Ot, Patró de la Parròquia i de la ciutat de La Seu d’Urgell. Van concelebrar l’Eucaristia diversos preveres de la ciutat, Mn. Gabriel Casanovas, Mn. Pau Bellido, Mn. Agustí Brescó, Mn. Jordi Gasch i Mn. Josep Maria Solé.

Hi van assistir representants de la Corporació Municipal encapçalats per l’Il·lm. Sr. Alcalde, Sr. Albert Batalla, i una bona quantitat de fidels de la ciutat que van voler honrar el Sant Patró a qui se li atribueix l’actual Catedral Romànica del s. XII, joia del patrimoni català.

A la seva homilia Mn. Ignasi va glossar la figura de St. Ot com un gran Pastor d’Urgell que va vetllar per dignificar el culte litúrgic d’Urgell i que impulsà la construcció de l’actual catedral romànica, i que es dedicà totalment als pobres i necessitats del seu temps.

Sant Ot fou Bisbe d’Urgell i era fill dels comtes de Pallars Sobirà, Artau I i Llúcia. De primer els pares el van dedicar a les lletres, després va canviar els llibres per les armes durant algun temps. Fou ordenat sacerdot pel bisbe d’Urgell Guillem Arnau de Montferrer (1092-1095). Segons la documentació, consta que l’any 1087 era ardiaca de la Seu d’Urgell i és esmentat com a bisbe electe d’Urgell l’any 1095, quan el seu antecessor encara tenia el càrrec episcopal. S’ha de pensar que obtingué el beneplàcit del bisbe sortint i de la comunitat canonical urgellenca. Pel que es desprèn dels documents, hom creu que fou nomenat bisbe l’any 1097, ja que en un document del 28 de maig d’aquest any se l´esmenta com novi electi episcopi i el 23 d’octubre ja se l´anomena urgellensis sedis episcopo.

Sant Ot d’Urgell intentà mantenir un equilibri de poders tant a nivell polític com eclesiàstic, dels quals destaquen les convinences amb els comtes Pere Ramon I de Pallars Jussà i Ermengol V d’Urgell. Durant el seu pontificat consagrà diverses esglésies i promogué la construcció d’altres, entre les quals sobresurt la catedral d’Urgell. Es conserva la carta amb què es va dirigir als seus fidels, atorgant abundoses indulgències a tots els qui amb llurs donatius anuals contribuïssin a refer la catedral ‘quasi esberlada’ (‘pene fracta’). L’any 1098, a instàncies d’Ot, el papa Urbà II confirmà els béns i el territori del bisbat d’Urgell.

Morí el 7 de juliol de 1122 i el seu successor, Pere Berenguer, en demanava la canonització.

En acabar l’Eucaristia es va repartir a l’exterior coca i vi als assistents per compartir una estona de germanor i l’Ajuntament va oferir la tradicional ballada de sardanes que enguany per la pluja va tenir lloc als porxos de davant la Catedral.

Compartir

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *