Celebració de la Missa del Gall a la Catedral i a la Diòcesi

La Missa del Gall la nit del 24 de desembre, fou presidida, a la Basílica-Catedral de Santa Maria d’Urgell per l’Arquebisbe d’Urgell, Mons. Joan-Enric Vives, amb l’assistència d’una gran quantitat de fidels. A tres quarts de dotze, es va iniciar el Cant de la Sibil·la, interpretat per la soprano Laura de Castellet en la versió del cerimonial de la Catedral urgellenca. Aquest cant medieval, a l’inici de la missa, s’ha recuperat fa uns anys i es va dur a terme per vuitè any consecutiu.

Prèviament, a la tarda, es van celebrar les misses participades pels infants de catequesi i les seves famílies, la missa del pollet, amb una gran quantitat de fidels que fou presidida pel Vicari General i Rector de la Parròquia de St. Ot, Mn Ignasi Navarri.

També, al Vespre, l’Arquebisbe va presidir la Missa vespertina a la Llar de St. Josep de La Seu d’Urgell amb les Religioses dels Ancians Desemparats, Mn. Lluís Rourera, sacerdot resident i els altres residents que formen la Llar de St. Josep.

A l’homilia el Sr. Arquebisbe va parlar de la llum de Crist que il.lumina les nits negres de la humanitat i les omple vida, de pau i de llum. També explicà com la nit de Nadal d’aquest any 2018 celebrarem els 200 anys de la Nadala més famosa arreu del món, la que fou cantada per primera vegada a Oberndorf, a prop de Salzburg, Àustria (Stille Nacht, heilige Nacht, Santa Nit, Plàcida Nit). Escrita originalment en alemany i traduïda a més de 300 idiomes, és, sens dubte, la Nadala més universal. El sacerdot Joseph Mohr va demanar la vigília de Nadal de 1818 al mestre d’escola i organista, Franz Xaver Gruber, que composés per a la lletra que ell havia escrit uns pocs anys abans, una melodia per a guitarra i cor. I així fou com aquell 24 de desembre cantaren junts a l’església de St. Nicolau d’Oberndorf. Podria ser un himne de pau i de reconciliació, ja que la nit de Nadal de 1914, als inicis de la Primera Guerra Mundial, la cançó “Santa Nit” va ser entonada en “la Treva de Nadal”. Aquest fet va ser un breu alto el foc no oficial que es va donar entre les tropes de l’Imperi alemany i l’Imperi britànic estacionades en el front occidental de la Primera Guerra Mundial. La treva va començar quan aquella nit les tropes alemanyes van decorar les seves trinxeres i després van continuar cantant nadales, específicament Stille Nacht (Nit silenciosa, nit santa, que nosaltres traduïm Santa Nit, Nit de Pau). Les tropes britàniques van respondre llavors amb la mateixa nadala en anglès. Tots dos costats van continuar l’intercanvi cridant salutacions de Nadal els uns als altres. Que n’és de trista una guerra i totes les discòrdies i enemistats que hi poden conduir. Santa Nit és senyal de pau i treva. Mai més la guerra! Treballem sempre per la pau.

El 25 de desembre, la celebració de les 12:00 ha estat presidida també per l’Arquebisbe d’Urgell, que hi ha impartit la Benedicció apostòlica amb indulgència plenària.

La participació en aquestes celebracions de Nadal és molt gran a ciutats i poblets petits de tota la Diòcesi, amb activitats que porten a la missa o en deriven, com gestos de solidaritat en les ofrenes, pessebres i exposicions, cantades de corals i cançons de grups de joves. Els sacerdots i diaques es multipliquen aquests dies de festa i es desplacen arreu perquè a la Diòcesi tots trobin propera la celebració de l’Eucaristia, que ens dóna el mateix Crist que va néixer a Betlem, humilment entregat en el pa de la vida.



 
Compartir