Celebració de la festa del Sant Crist de Balaguer, el 9 de novembre

La celebració central de la festa del Sant Crist de Balaguer se celebrarà enguany el dia 9 de novembre presidida per l’Arquebisbe d’Urgell, Mons. Joan-Enric Vives que, juntament amb el capellà custodi del Santuari- Basílica del Sant Crist i els sacerdots de l’Arxiprestat i d’altres punts de la diòcesi, oficiarà l’Eucaristia de les 11:00.

És previst que a la celebració eucarística assisteixin els integrants de la corporació municipal, encapçalada per l’Il·lm. Sr. Alcalde, que hauran sortit prèviament des de l’ajuntament amb el Gegants i Capgrossos i els ciutadans de Balaguer a les 10:00 del matí.

Un cop acabat l’ofici religiós, es preveu inaugurar les obres de restauració de la façana romànica de l’església. El rosetó, tapiat des de fa més de 300 anys, recuperarà tot el seu esplendor, després de les obres que s’han dut a terme en els darrers mesos. També han recuperat el seu esplendor la façana que mira a Orient, la capella de la Pietat i l’acollida.

El Sant Crist de Balaguer és un Santuari que des de fa segles ha estat un lloc d’oració i de veneració per part dels balaguerins. Bona part del edifici actual del Santuari és d’estil romànic, del qual queden encara la porta i la rosassa de la façana principal, que donava al Pla d’Almatà.  

Al segle XVII, a causa de la gran devoció cada dia més creixent pels miracles que, segons s’explicava, feia el Sant Crist, s’eixamplà el temple i es posà sota l’advocació de la venerada imatge.  A finals del segle XVIII es va aixecar la volta de la nau principal i es va construir el cambril per al Sant Crist. Durant les primeres dècades del segle XX es construí la façana i la portalada actual. L’any 2016 va ser designat Basílica Menor per part del Sant Pare i durant la festa del Sant Crist es va celebrar la missa d’Acció de Gràcies, amb una assistència massiva de fidels.

Ofrena floral
El dimarts es van dur a terme les ofrenes florals al Sant Crist per part dels infants i les Llars d’Avis, que van pujar en processó fins el Santuari, acompanyats per la corporació municipal.
Divendres 10 de novembre és previst que a les 11:00 del matí les Germanes Clarisses facin una representació de l’arribada del Sant Crist a Balaguer.

Compartir