Celebració de la Festa de St. Antoni Abat

La festa de Sant Antoni Abat es va celebrar arreu de la Diòcesi d’Urgell amb intensitat el dia 17 de gener, enguany diumenge.
A moltes parròquies van celebrar-se Misses amb la presència de fidels i devots de St. Antoni Abat. També van tenir lloc benediccions d’animals de companyia i bestiar, panets i escudelles, enguany, però, amb més senzillesa per tal de respectar les mesures sanitàries per la pandèmia actual.
A la Catedral de Santa Maria, la Missa Solemne fou presidida per l’Arquebisbe d’es va celebrar amb l’assistència de les Autoritats de la ciutat de La Seu d’Urgell, encapçalades per l’Alcalde Il·lm. Sr. Jordi Fàbrega, el Vicealcalde, Francesc Viaplana i el President de la Confraria de St. Antoni, Sr. Antoni Muntada. Concelebraren amb l’Arquebisbe els Vicaris Generals de la Diòcesi.
A la seva homilia Mons. Vives glossà les lectures proclamades en aquell diumenge que posaven de manifest la importància de la vocació de tots els batejats ja que Déu es manifesta i ens «crida» perquè l’ajudem. A la primera lectura, Samuel, escolta la veu de Déu que el crida però no és capaç de reconèixer-lo fins que Eli l’ajuda a entendre que és Déu qui l’està cridant. I a l’Evangeli Jesús crida Andreu i el seu germà Simó Pere després que Joan els indiqués l’Anyell de Déu, Jesús. L’Arquebisbe destacà com la Confraria de St. Antoni de La Seu d’Urgell, documentada com a mínim l’any 1904, va néixer precisament en any de pandèmia perquè tothom tingué un plat calent a taula. Enguany, 2021, la pandèmia actual ens fa tornar a l’essència de la confraria: la solidaritat compartida especialment amb els més necessitats. Enguany no s’han pogut fer i repartir la tradicional «calderada», que a La Seu d’Urgell repartia més de 7000 racions, ni el passeig dels tres tombs, però els Confrares han volgut ser solidaris amb les famílies més necessitades fent donacions d’aliments i, en un exercici de fe que l’Arquebisbe els ha agraït especialment, han volgut mantenir la celebració de l’Eucaristia, la benedicció i repartició dels panets i la benedicció dels animals. Mons. Vives glossà la figura de St. Antoni Abat, monjo, al qual l’anomenaven «l’amic de Déu» per la vida de pietat i sobrietat que portava i ha convidat a tots els fidels a ser amics de Déu posant a Déu com l’únic (d’aquí radica la paraula monjo) i el més important de la vida.
Dins de l’Eucaristia va tenir lloc la tradicional benedicció dels panets de St. Antoni, que es van repartir entre els assistents, seguint les mesures sanitàries, com a signe que l’Eucaristia ens ha de portar a compartir amb els germans.
L’Eucaristia fou solemnitzada per la coral «Veus de La Seu»
Després de la Missa, el Vicari General i Rector de la Parròquia, Mn. Ignasi Navarri, va dur a terme al davant de la Catedral la benedicció dels animals, davant la presència dels tres ‘banderers’: Jordi Armengol Obiols, el nou banderer que duia el penó de la Confraria de Sant Antoni Abat, acompanyat a banda i banda pel banderer proposat Andreu Ramon Isus i el banderer sortint, Ramon Dolcet Duran, respectivament.

Compartir