Celebració de la Festa de la Beata Anna Maria Janer

El dia 11 de gener, a la capella de la Residència de la Sagrada Família d’Urgell de La Seu d’Urgell, va tenir lloc la festa litúrgica de la Fundadora de l’Institut de les Religioses de la Sagrada Família d’Urgell, la Beata Anna Maria Janer.

La Missa enguany fou presidida per Mn. Manuel Pal, Canonge Penitenciar i Capellà de la comunitat de La Seu d’Urgell que diàriament hi celebra l’Eucaristia. Concelebrà amb ell, el Degà del Capítol Catedral Mn. Xavier Parés.

L’Eucaristia va comptar amb la presència de la Superiora General de l’Institut, la Mare Laura Garione; la Consellera General, Victoria Bertrán; la Superiora de la Comunitat de La Seu d’Urgell, Gna. M. Carmen Gros; les altres Germanes de la comunitat; representants d’altres Comunitats Religioses de La Seu d’Urgell i una bona quantitat de fidels de La Seu d’Urgell que van voler celebrar l’Eucaristia el dia de la Festa de la Beata Anna Maria Janer, a l’ombra de les seves despulles.

Mn. Manel en la seva homilia va remarcar la figura d’Anna Maria; dona valenta, humil, arriscada,  de virtut  ben arrelada en tot el seu viure. Són les obres que ens parlen, però unes obres confirmades  per la fe i estimació als més pobres i desemparats i que ens inviten a seguir-la també avui.

La Litúrgia de les Hores, cada 11 de gener, jorn de la seva santa mort, quan festegem la seva memòria, fa llegir aquest bell text extret dels Pensaments, memòries, conversacions íntimes, ensenyaments i consells d’eficaç influència en la vida d’Anna Maria Janer Anglarill. Ens diu:

«En el vostre tracte, sigueu amables amb tothom, de cara a conquerir-los per a Jesucrist i guanyar-los per al Cel. Quan estigueu enutjades o enfadades no reprengueu ningú, perquè la reprensió en aquest acte és inútil, ni fa bon efecte, ni és causa d’esmena en cap persona. Sé de certa persona, que quan té motiu d’estar disgustada ho mira bé, ho considera i llavors parla més fluixet i tendrament als mateixos domèstics i als qui li donen motiu de disgust o enuig. Això és filles meves, sobreposar-se, saber governar i ser superior a si mateix.
 

«Sigueu humils de cor, no només de paraules; ja sabeu que Jesucrist va venir al món, per corregir i detestar la supèrbia, ensenyant la humilitat amb els seus actes. No són humils les persones que a cada pas es diuen miserables, pecadores. Sigueu amants de la santa pobresa i no busqueu comoditats, ni menjars exquisits; si us els donen, preneu-los sense témer faltar a la pobresa. Estimeu els menyspreus, sense buscar-los ni voler-los; sinó prenent-los de la manera que vinguin, per amor a Jesús. Convé repassar el cor per veure si alimenta alguna afecció desordenada, i si la trobeu, exposeu els seus plecs al Pare Director espiritual, perquè no avançarà en la santedat la qui no ho faci així. No tingueu gelosies ni enveges; si alguna té aquestes passions, que en porti examen particular fins a veure’s corregida. Cada dia, sense rutina i amb fe ardent, abans d’anar-vos-en a dormir, pregunteu-vos: ¿podries avui, presentar-te davant Déu? Quan arriba l’examen de la nit sempre em pregunto si he acomplert bé tots els meus actes; si no és així, en tinc una pena. Si ho he sabut ordenar bé, en sento consolació i em sembla que Déu n’està content. Procurem guardar la presència de Déu que en la pregària hàgim aconseguit; en tot lloc i distribució, tenir Déu present. Així, a les classes, treball, cuina, refectori, rebedor; sempre, sempre, tenir Déu present. Oh, que formosa és la pràctica de la presència de Déu i com eleva totes les nostres obres!”

 
Anna Maria Janer Anglarill va néixer el 18 de desembre de 1800 a Cervera i va morir l’11 de gener de 1885 a Talarn (Urgell). El 1859 va fundar, cridada pel Bisbe d’Urgell Dr. Josep Caixal, l’Institut de Germanes de la Sagrada Família d’Urgell a l’Hospital de La Seu d’Urgell. Les seves restes mortals descansen a la capella de la Residència Sagrada Família de La Seu d’Urgell des de 1961.

Compartir