Benedicció i inauguració de les pintures interiors de l’església de Penelles

Tal com es va tirant endavant les pintures murals a molts edificis del poble de Penelles, s’hi ha sumat l’església parroquial de St. Joan Baptista Màrtir de la localitat. El municipi de Penelles va prenent relleu a causa del gran esforç de tots els ciutadans amb el seu Alcalde al davant per fer-lo un lloc referent de les pintures murals i grafits de persones, oficis, tradicions d’aquest poble de La Noguera.

El divendres dia 7 d’agost van tenir lloc diverses visites guiades en grups petits a causa de les mesures sanitàries, entre les quals les dels sacerdots de l’Arxiprestat de Noguera, i el diumenge dia 9 amb la presència de l’Arquebisbe d’Urgell i Copríncep d’Andorra, Mons. Joan-Enric Vives, es van beneir i inaugurar, juntament amb l’Alcalde, Il·lm. Sr. Eloi Bergós i el Rector, Mn. Ivan Ayala, les pintures de Berni Puig (Castellbell i el Vilar, 1990). L’autor ha volgut fer que a manera d’un trencadís o mosaic els colors del poble i de la comarca, així com totes les cases dels vilatans i els camps treballats des de segles, entrin en l’església que és la casa de tots, tant dels creients com dels no creients. Les visites guiades i també la de l’Arquebisbe comencen amb la projecció a la sala d’actes del poble d’un breu vídeo sobre aquestes pintures amb el lema inspirador d’un poema de Martí Sales (Barcelona, 1979), nebot del gran novel·lista Joan Sales.

L’acte central fou la celebració de l’Eucaristia dominical. L’Alcalde va dirigir unes paraules al poble i l’Arquebisbe, amb el qual concelebrava el Rector, va animar la comunitat a reprendre l’esperit amb el qual fou construïda aquella església, feta “a jova” per part de totes les famílies de la Vila, i que ara s’ha pintat l’interior i renovat en espera d’una segona etapa de pintura a l’exterior. L’Arquebisbe a l’homilia destacà com enmig de totes les tempestes i dificultats de la vida és la fe i l’amor el que sostenen i donen fortalesa a les persones, i els donen un horitzó d’esperança per a les seves vides personals i pel camí col·lectiu dels pobles. També va fer una referència al gran testimoniatge cristià del Bisbe Pere Casaldàliga, mort el dia anterior als 92 anys, i que com missioner i bisbe al Mato Grosso del Brasil, va treballar incansablement per la justícia i la defensa dels drets dels indígenes i dels camperols. L’Arquebisbe va quedar molt complagut de les pintures que ocupen la totalitat de l’església parroquial que combinen els grans colors originaris de gran tradició al Bisbat, ja des de l’art romànic, i que transmeten vida i obertura al futur, des de les arrels cristianes del poble.

Compartir